Jak wybrać wino w restauracji: 8 przydatnych wskazówek

0
19
Storing bottles of wine in fridge. Alcoholic card in restaurant. Cooling and preserving wine.

Siedzisz w miłej restauracji i wahasz się, jakie wino wybrać do zamówionych dań? Czy wiesz, co będzie lepiej pasować do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych? Czy wiesz, które wino będzie lepiej smakować – czerwone czy białe, wytrawne czy słodkie? Wskazówki od ekspertów internetowego sklepu z winami BottleBox pomogą Ci nie dać się zaskoczyć, gdy otworzysz kartę win w restauracji i dokonasz właściwego wyboru!

Wskazówka №1: skonsultuj się z sommelierem

Jeśli jesteś w stanie samodzielnie zdecydować o wyborze dań i wybrać to, co lubisz, możesz poprosić sommeliera o poradę w sprawie win. Dobre restauracje mają do dyspozycji takich specjalistów, gotowych doradzić najlepsze, jakie można zaoferować w danej sytuacji, wybrane dania, określoną cenę, a nawet po prostu nastrój.

Wskazówka №2: Zapoznaj się z kartą win z wyprzedzeniem

Jeśli obawiasz się, że najdroższe wina zostaną ci narzucone (choć w dzisiejszych czasach nie jest to regułą wśród dobrych sommelierów), możesz z wyprzedzeniem przestudiować kartę win restauracji, do której się wybierasz. Dziś każda restauracja ma swoją stronę internetową. Można tam znaleźć menu i kartę win, a także ceny. Możesz także zapoznać się z winami w internetowym sklepie z winami, takim jak BottleBox, gdzie możesz nawet uzyskać poradę, które wino jest najlepsze.

Wskazówka №3: Zamów kieliszek wina

Jeśli nie możesz zdecydować się na butelkę wina, zamów najpierw kieliszek. Jest to również dobre rozwiązanie, jeśli jesteś w dużej grupie i wszyscy nie mogą się zdecydować. Pamiętaj, że kieliszek wina z kranu będzie kosztował więcej niż butelka. Ale nie jest to konieczne – dziś w wielu restauracjach cena jednego kieliszka (150 ml) to dokładnie cena butelki (750 ml) podzielona przez 5.

Wskazówka №4: Dopasuj wino do jedzenia

Tradycyjnie uważa się, że czerwone wino jest bardziej odpowiednie do mięsa, a białe do ryb. Nie można się pomylić z tym wyborem. Nie jest to jednak obowiązkowa zasada, której wszyscy przestrzegają. Niektóre rodzaje mięsa dobrze komponują się z białymi wytrawnymi winami, a czerwone ryby morskie z młodym czerwonym winem. Jeśli zamówiłeś różne potrawy, weź półwytrawne musujące wino różowe, a na pewno się nie pomylisz.

Wskazówka №5: Wybieraj wina według regionu

Uważa się, że najlepsze wina produkowane są we Francji i Włoszech. W przeszłości było to prawdą. Ale dziś doskonałe wina produkowane są w innych krajach, a nawet na innych kontynentach. W Europie, oprócz Francji i Włoch, warto zwrócić uwagę na Niemcy, Hiszpanię i Portugalię, Grecję, Gruzję i Mołdawię. Warto spróbować win z USA (Virginia), Australii, Argentyny, Brazylii, Chile i RPA.

Wskazówka №6: nie wybieraj najtańszego wina

Zdecydowałeś się na ostatnią najtańszą pozycję na liście win? Teraz przenieś wzrok nieco wyżej. Być może poprzednie wino lub to o kilka pozycji wyżej będzie lepsze, smaczniejsze? A cena jest prawie taka sama, prawda? Wiele restauracji umieszcza wina, które chcą wyprzedać, na dole listy. I nie oznacza to, że wino to będzie bez smaku i złe.

Wskazówka №7: weź udział w degustacji wina

Jeśli chcesz zabłysnąć swoją wiedzą na temat wina, weź udział w degustacji wina w swoim mieście. Takie wieczory degustacyjne są często organizowane przez restauracje lub hotele, sklepy z winami i piwnice. Nawet supermarkety czasami organizują degustacje nowych marek, aby określić preferencje klientów. Nie ignoruj takich wydarzeń w swoim mieście, a możesz dowiedzieć się więcej o winach. A jeśli degustacja odbywa się w wybranej przez Ciebie restauracji, postaraj się dotrzeć tam zarówno na degustację wina, jak i na kolację.

Wskazówka №8: Wybieraj wina zgodnie ze swoimi preferencjami

Jeśli wiesz wystarczająco dużo o winach lub przynajmniej wybrałeś swoje ulubione, możesz porzucić wszystkie konwencje. Kolor, słodycz, procent alkoholu, region, starzenie – nic z tego nie będzie miało znaczenia, jeśli wiesz, jakie jest Twoje ulubione wino. Nie musisz się wstydzić, nawet jeśli jest to najtańsze wino na liście win. Wina i regiony mają tendencję do wychodzenia z mody, a ceny będą się zmieniać. Nie krępuj się więc polegać na własnym guście!

Artykuł sponsorowany / reklama
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments