Kuchnia wietnamska – harmonia smaków

0
7
wietnamskie jedzenie
fot. wirestock / Freepik pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/pyszne-wietnamskie-jedzenie-w-tym-pho-ga-makaron-sajgonki-na-bialej-scianie_13702509.htm#fromView=search&page=1&position=2&uuid=961a30af-cdc0-4130-86e4-016e92e4dc69&query=kuchnia+wietnamska

Kuchnia wietnamska to połączenie subtelnych smaków, świeżych składników i wielowiekowej tradycji. Wietnamskie potrawy są lekkie, bogate w zioła, warzywa i ryż, a jednocześnie niezwykle różnorodne. W tym artykule znajdziesz najbardziej charakterystyczne dania Wietnamu.

Charakterystyka kuchni wietnamskiej

Kuchnia wietnamska została ukształtowana z pomocą krajów, takich jak Chiny, Tajlandia, czy Kambodża. Tradycje kulinarne Wietnamu są niezwykle różnorodne, a dostęp do składników, ukształtowanie terenu i techniki gotowania mają wpływ na poszczególne regionalne dania. Wietnamczycy przywiązują ogromną wagę do świeżości poszczególnych składników, a ich dania pełne są połączenia smaku słonego, słodkiego i umami. Spośród przypraw kuchni wietnamskiej możemy wymienić zioła, czosnek, imbir, trawa cytrynowa oraz sos rybny, który jest podstawą wielu potraw. Potrawy są zazwyczaj lekkie, niskotłuszczowe i bogate w warzywa, makaron ryżowy oraz ryż. Bardzo popularne są dania z grilla, zupy i świeże spring rollsy zawijane w papier ryżowy. Choć kuchnia ta bywa aromatyczna i wyrazista, to unika się w niej nadmiaru przypraw, gdyż kluczowym jest subtelne zbalansowanie smaków.

Sajgonki

Sajgonki są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni wietnamskiej. Nadzienie zazwyczaj robi się z mielonego mięsa wieprzowego, warzyw, makaronu z tapioki i wietnamskich grzybów mun. Całość natomiast zawinięta jest w papier ryżowy. Zazwyczaj podaje się je z sosem rybnym wymieszanym z octem, cukrem i wodą. Mogą być podawane zaraz po usmażeniu, lub w zdrowszej wersji bez smażenia. Sajgonki często pojawiają się na stole podczas rodzinnych uroczystości i świąt. Dzięki swojej różnorodności i prostocie stały się daniem znanym i lubianym na całym świecie.

Zupa Pho

Wietnamczycy nie uznają tego przysmaku za typową zupę. Wywar, który stanowi bazę dania, służy raczej do nadania aromatu i ułatwienia spożywania dodatków. Dlatego często nie jest wypijany w całości. Bulion przygotowuje się na bazie kości wołowych a proces ten wymaga nawet do 24 h gotowania samego wywaru, co nadaje mu głębię smaku. W jego skład wchodzą również przyprawy korzenne, takie jak anyż, cynamon, goździki, imbir, czosnek i cebula, które tworzą charakterystyczny, orientalny aromat. Do zupy dodaje się makaron ryżowy, cienkie plastry wołowiny, a także szczypiorek, kolendrę, kiełki fasoli mung i czasem tajską bazylię. Pho podaje się zwykle z limonką, świeżym chili oraz sosem hoisin lub sriracha, które każdy dodaje wedle uznania.

Banh Xeo

Banh Xeo to naleśniki z nadzieniem. Ciasto przygotowuje się z dodatkiem kurkumy, co dodaje mu niepowtarzalnego koloru. Natomiast nadzienie zawiera krewetki, wieprzowinę, kiełki fasoli i zioła. Naleśnik jest niezwykle chrupiący, co zapewnia kontrast z miękkim farszem. Banh Xeo podaje się zazwyczaj w towarzystwie liści sałaty lub musztardowca, w które podczas jedzenia zawija się pocięte nożyczkami kawałki naleśnika. Do dania podaje się klasyczny sos słodko – kwaśny, do którego przygotowania sos rybny miesza się z sokiem z limonki, przyprawą chili, drobno pokrojonym czosnkiem i cukrem. Jest to popularna potrawa uliczna, szczególnie w południowym Wietnamie, i często stanowi przekąskę dzieloną z rodziną lub przyjaciółmi. Chrupiąca skórka, soczyste wnętrze i świeżość ziół czynią Banh Xeo wyjątkowym doświadczeniem smakowym.

Cha Ca

Cha Ca to jedno z najbardziej znanych dań z Hanoi. W dosłownym tłumaczeniu nazwa ta oznacza rybę z grilla. Składa się z kawałków ryby, najczęściej suma lub dorsza, marynowanych w kurkumie, czosnku, galangalu oraz pacie krewetkowej. Rybę smaży się na patelni razem z zieloną cebulką i dużą ilością kopru, co nadaje daniu wyjątkowego aromatu. Tradycyjnie Cha Ca serwuje się bezpośrednio z patelni, gdzie każdy może nakładać sobie porcję. Podaje się ją z makaronem ryżowym, prażonymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi ziołami oraz sosem rybnym z limonką i chili.

Com Tam

Com Tam to danie pochodzące z południowego Wietnamu. W jego skład wchodzi połamany ryż, który dawniej uważano za składnik gorszego sortu. Jednak Wietnamczycy przekształcili jego niechlubną renomę w bogate danie, które zachwyca podniebienia. W potrawie tej ryżowi towarzyszą również grillowana wieprzowina, szatkowana skórka wieprzowa oraz jajko sadzone. Dodatkowo często dodaje się do niej marynowane warzywa. Danie to często serwuje się w porze śniadaniowej lub lunchowej, zwłaszcza w ulicznych restauracjach. Choć skromne w składnikach, Com Tam odzwierciedla ducha kuchni wietnamskiej, której zasady wyznają prostotę, świeżość i harmonię smaków.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze