
Kuchnia koreańska to harmonijne połączenie intensywnych smaków, bogatych tradycji i zdrowych składników. Jej wyjątkowość wynika z różnorodnych technik kulinarnych, fermentowanych produktów oraz dużego nacisku na sezonowość i estetykę podania. W tym artykule przybliżymy najbardziej znane potrawy kuchni Korei.
Charakterystyka kuchni koreańskiej
Kuchnia koreańska z pewnością jest różnorodna, a przepisy różnią się składnikami i sposobem przyrządzania w zależności od regionu. Wynika to z dostępności produktów, klimatu i tradycji kulturowych. Potrawy zazwyczaj składają się z ryżu lub makaronu, a także z zup i przystawek. Co ciekawe, w kuchni koreańskiej nie ma podziału na pierwsze i drugie danie, a wszystko serwowane jest w jednym momencie. Dużą rolę w potrawach odgrywają warzywa, a także owoce morza i mięso, takie jak wieprzowina, wołowina i drób. Koreańczycy nie szczędzą również przypraw, które odgrywają dużą rolę w daniach. Najchętniej wykorzystują czosnek, cebulę, papryczki chili, czarny pieprz, imbir, ocet, a także sezam. Poprzez użycie tych przypraw, potrawy mają wyrazisty i rozgrzewający smak. Jedną z charakterystycznych cech koreańskiej kuchni są przystawki, nazywane banchan. Składają się z wszelkich warzyw, przygotowywanych na przeróżne sposoby.
Kimchi
Kimchi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Powstaje w procesie fermentacji warzyw, najczęściej jest to kapusta pekińska. Jednak może też powstać z rzodkiewki, ogórka i marchwi. Każdy region Korei ma swoje warianty, jedne ostrzejsze, inne łagodniejsze, z dodatkiem owoców morza, mąki ryżowej czy nawet jabłek. Dodatek soli, czosnku, imbiru, papryczki chili i innych przypraw nadaje wyrazistości i głębi smaku tej potrawie. Często służy za dodatek do wszelkich posiłków. Tradycyjnie przygotowywane jest jesienią, podczas ceremonii kimjang. Kimchi jest bogate w witaminy, błonnik i naturalne probiotyki, które wspierają trawienie i odporność. Dzięki właściwościom fermentacji działa korzystnie na florę bakteryjną jelit i może wzmacniać organizm.
Jajangmyeon
Jajangmyeon to tradycyjne koreańskie danie. W jego skład wchodzi makaron z sosem, który nadaje głębi smaku tej potrawie. Czarna pasta fasolowa, to kluczowy składnik sosu. Smaży się ją na oleju, co pozwala złagodzić jej gorzki posmak. Następnie miesza się ją z mięsem, cebulą, i innymi warzywami, a czasem również owocami morza. Całość zagęszcza się skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, dzięki czemu sos zyskuje charakterystyczną, gęstą konsystencję. Choć potrawa ta ma korzenie chińskie, to stała się ona nieodłączną częścią koreańskiej kuchni. Danie podaje się z grubym pszenicznym makaronem i często dekoruje się świeżym ogórkiem lub gotowanym jajkiem. Jajangmyeon serwuje się także z dodatkiem żółtej marynowanej rzodkwi. Danie to można znaleźć w całej Korei, od ulicznych barów po restauracje.
Tteok
Tteok to koreańskie ciasto ryżowe, które odgrywa ważną rolę w koreańskiej kuchni. Przygotowywane jest z mąki ryżowej bądź kleistego ryżu. Najwcześniej serwowane jest podczas wszelkich uroczystości, od urodzin aż po wesela. Istnieje wiele wersji tego dania, jednak najpopularniejszą jest baekseolgi, czyli parowane, ciasto ryżowe. Tradycyjnie tteok przygotowywano ręcznie, często z pomocą kamiennych moździerzy i tłuków, co było rytuałem łączącym społeczność. Obecnie wiele rodzajów tteok można kupić w cukierniach lub sklepach. Można je także spotkać w nowoczesnych wersjach – z dodatkiem owoców, czekolady czy herbaty matcha.
Bibimbap
Bibimbap to jedno z najbardziej znanych dań kuchni koreańskiej, cenione za równowagę smaków, wartości odżywcze oraz estetykę podania. Choć składniki są proste, to całość zachwyca kolorami, strukturą i głębią smaku. Bibimbap oznacza w tłumaczeniu na język polski “mieszany ryż”. Tak jak nazwa sugeruje, w jego składzie znajdziemy miskę ciepłego ryżu. Na niej układa się warzywa, czyli marchew, ogórek, szpinak, kiełki fasoli mung, grzyby i kimchi. Często dodaje się także mięso bądź w wersji wegetariańskiej – tofu. Na wierzchu często umieszcza się jajko sadzone lub surowe żółtko, które po wymieszaniu nadaje potrawie kremowej konsystencji. Równie ważny jest także dodawany pikantny sos, który nosi nazwę gochujang. Powstaje on na bazie fermentowanej pasty chili. Można go jednak zastąpić łagodniejszymi sosami na bazie sosu sojowego lub sezamu, co jest częste np. w wersjach dziecięcych.