Międzynarodowy dzień czekolady

0
9
czekolada
fot. pixabay.com/pl/photos/czekolada-gorzkiej-czekolady-kakao-7476802/

Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, by celebrować jeden z najsłodszych i najbardziej uwielbianych przysmaków na świecie. Od wieków czekolada zachwyca smakiem i aromatem, a jej historia pełna jest fascynujących faktów. Z tej okazji poznaj drogę, jaką przebywa zanim trafi do naszej dłoni.

Światowy dzień czekolady

7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Nie jest to przypadkowa data, ponieważ to symboliczna rocznica, która upamiętnia wprowadzenie czekolady do Europy. Choć istnieje oficjalna data Światowego Dnia Czekolady, to niektóre kraje obchodzą to święto w innych terminach – na przykład w USA przypada ono na 13 września. Pomimo, że Szwajcaria nie należy do tych krajów, to jest ona uznawana za czekoladową stolicę świata. Jej mieszkańcy spożywają nawet 10 kg czekolady rocznie! Świętując śmiało możemy sobie pozwolić na małe przyjemności w postaci paru kostek czekolady, pralinek czy filiżankę jej pitnej wersji – a może wszystko naraz!

Historia czekolady

Historia czekolady sięga aż 5450 roku p.n.e., kiedy to ludzie żyjący w pobliżu tropikalnych lasów po raz pierwszy odkryli, że owoce kakaowca skrywają jadalne, wartościowe ziarna. Z czasem nauczyli się je przetwarzać i przygotowywać z nich gorzki napój, który wzbogacali miodem i przyprawami. Kakaowiec nie był tylko pożywieniem – miał znaczenie rytualne i stanowił symbol dobrobytu.

W kulturze Majów kakao zyskało status napoju boskiego. Przygotowywany przez nich specjał, zwany xococalit – czyli „gorzka woda” – powstawał z rozdrobnionych ziaren kakao, do których dodawano chili, miód lub kukurydzę. Aby uzyskać charakterystyczną piankę, napój przelewano z naczynia do naczynia.

Aztekowie również bardzo cenili kakao. Ziarna służyły im jako waluta, a czekoladowy napój podawano podczas wystawnych uczt. Doceniano go tak bardzo, że wojownikom przyznawano kakao w nagrodę za męstwo na polu bitwy. Co więcej, odgrywało ono ważną rolę w obrzędach i ceremoniach religijnych.

Czekolada w Europie
ziarna kakaowca
fot. pixabay.com/pl/photos/martynika-karaiby-wyspa-francja-4900895/

Krzysztof Kolumb odkrywając Amerykę miał okazję stanąć twarzą w twarz z ziarnami kakaowca, co umożliwiło rozpowszechnienie czekolady na cały świat. Najpierw kakao trafiło do Hiszpanii. Niestety nie wiedziano wtedy jak wykorzystać tę roślinę, więc nie zrobiła ona wrażenia na dworze Hiszpańskim. Dopiero gdy Hernan Cortez uzyskał przepis na xococalit doceniono jej dobroczynne właściwości i bogactwo smakowe. Hiszpanom udało się utrzymać czekoladę na wyłączność przez ponad sto lat. Czekolada pitna stała się ogólnodostępna dopiero w XVII wieku.  Natomiast czekolada w formie stałej pojawiła się na stołach w 1849 roku. Przez ten czas znano jedynie ciemną czekoladę. Jej siostra – czekolada mleczna powstała poprzez dodanie mleka skondensowanego w 1875 r. 

Produkcja czekolady 
Fermentacja

Powszechnie wiadomo, że czekolada powstaje z ziaren kakaowca. Jednak co jeszcze kryje się za produkcją tej słodkiej przyjemności? Otóż pierwszym etapem przetwarzania jest fermentacja – odpowiada ona za złagodzenie smaku ziaren. Dzięki temu kakao nabiera nut kwiatowych i owocowych. Następnie ziarno kakaowca przykrywane jest liśćmi bananowca, co sprawia, że zmienia ono kolor z ciemnofioletowego na brązowy i uzyskuje charakterystyczny zapach. Etap ten trwa od 5 do 7 dni. 

Suszenie ziaren

Kolejnym krokiem produkcji czekolady jest suszenie ziaren kakaowca na słońcu przez okres od sześciu do dziesięciu dni. Odpowiada on za pozbycie się wody z pulpy. Ilość wody, która znajduje się w ziarnach spada z 65 % do zaledwie 5 %. Tak przygotowane ziarna opuszczają plantację i wyruszają w podróż do producentów czekolady, gdzie odbywa się proces prażenia

Prażenie

Prażenie jest odpowiedzialne za wydobycie z ziaren dodatkowych walorów smakowych i neutralizację gorzkiego posmaku. Czas trwania tego etapu jest krótki, bo wynosi między 30 a 60 minut i różni się on w zależności od pożądanego stopnia wypalenia i rodzaju czekolady. Następnie ziarna są schładzane, aby mogły utrzymać swoje walory smakowe

Mielenie ziaren

Kolejnym krokiem jest mielenie ziaren w celu otrzymania masy kakaowej. Tak przygotowane ziarna gotowe są do dalszej obróbki. Etap ten różni się zależnie od producenta – ziarna rozdrabniane są w innym stopniu, co może wpływać na teksturę czekolady.  

Konszowanie
W dalszym procesie masa kakaowa jest łączona z innymi składnikami, takimi jak cukier, mleko w proszku (w przypadku czekolady mlecznej) czy masło kakaowe. Całość trafia do konszy, czyli specjalnej maszyny, w której masa jest intensywnie mieszana i podgrzewana przez 8 do nawet 36 godzin. To właśnie konszowanie odpowiada za gładką teksturę i rozwinięcie pełnego bukietu smakowego czekolady. Na koniec pozostało płynną czekoladę uformować, czyli przelać do odpowiednich tabliczek o pożądanym kształcie. Tak przygotowana czekolada jest gotowa do pakowania i sprzedaży, abyśmy mogli cieszyć się jej bogatym smakiem i aromatem.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments