Najlepsze desery z kawy

0
112
Najlepsze desery z kawy
Image by rawpixel.com on Freepik

Większość ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki czy też kubka kawy. Świetnie rozbudza i dodaje energii, dzięki zawartej w niej kofeinie. Kawę można pić nie tylko dla korzyści, które daje. Można po prostu się nią delektować. Świetnie sprawdzi się do kawałka ciasta. Nie musimy jednak osobno jeść ciasta i popijać tym kofeinowym napojem. Możemy to połączyć! Właśnie dlatego dziś przedstawiamy najlepsze desery z kawy!

Dalonga coffee

Kawa dalonga to deser, który szczególne uznanie zyskał w czasie pandemii. Przepis ten opanował wtedy całego TikToka i Instagrama. Jest niezwykle prosty i szybki. Potrzebujesz jedynie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki gorącej wody, 0,5 szklanki zimnego mleka krowiego lub roślinnego i kilka kostek lodu.  Do miski dajemy kawę, cukier i gorącą wodę. Dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy do momentu podwojenia objętości przez masę. Musi być puszysta i stosunkowo sztywna. Ubijać możemy za pomocą ręcznej rózgi, miksera lub spieniacza do mleka. Ręcznie może nam to zająć nawet do 7 minut, natomiast przy pomocy elektrycznego sprzętu, maksymalnie zajmnie nam to 3 minuty. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy mleko i na sam koniec dodajemy naszą puszystą kawę. Taki deser nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda obłędnie, dzięki swoim dwóm warstwom.

Kawowy deser w pucharku

Delikatny, kremowy, o idealnej konsystencji. Właśnie taki jest ten deser, który świetnie sprawdzi się szczególnie w ciepłe dni. Do jego wykonania potrzebujesz 200 ml ciepłej przegotowanej wody, 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki żelatyny, 150 ml śmietanki  30%, 10 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki cukru pudru, 50 ml gorącej wody. Kawę i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Wlewamy połowę śmietanki, mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dolewamy do kawy i dokładnie mieszamy. Następnie rozlewamy wszystko do pucharków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy deser stężeje, pozostałą część śmietanki ubijamy i wykańczamy nią nasz deser.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments