Kawa zyskała swoją ogromną popularność, nie tylko dzięki swojemu wybornemu aromatowi oraz smakowi. Ma ona także powszechnie znane właściwości pobudzające i wzmagające naszą aktywność umysłową. Okazuje się jednak, że to nie jedyne pozytywne oddziaływanie tej substancji na nasz organizm.
Z botanicznego punktu widzenia kawa należy do rodziny Rubiaceae
W jej skład wchodzi około 500 rodzajów i 6000 gatunków. Początkowo spożywano kawę w postaci zmielonych ziaren zmieszanych ze zwierzęcym tłuszczem i dopiero w XIV w. Arabowie zaczęli przyrządzać ją w postaci gorącego napoju. Do Europy zawędrowała w wieku XVII, w Polsce początki jej popularności sięgają XVIII wieku. Każdego ranka miliony ludzi zaczynają dzień filiżanką kawy. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie.
Regularne picie kawy pozwala zapobiegać groźnym chorobom
Zwłaszcza cukrzycy typu 2 czy chorobie Alzheimera. Zawarte w każdym ziarnie kawy składniki, jak kofeina, polifenole, czy trigonelina współdziałają ze sobą, co pozwala im w różnoraki sposób wpływać na procesy zachodzące w ludzkim organizmie.
Zawarta w kawie kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz korę mózgową
Dzięki czemu zwiększa się nasza sprawność myślenia, a zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne. Ponadto kawa, dzięki zawartości kofeiny, podnosi możliwości skupienia uwagi i wydłuża czas koncentracji. Niektórzy uważają także, że może poprawiać pamięć i zdolności logicznego myślenia. Substancja ta wywiera wpływ na układ krwionośny organizmu ludzkiego. Przyspiesza czynność serca oraz na krótki czas zwiększa pojemność wyrzutową mięśnia sercowego, co w efekcie objawia lekkim podwyższeniem ciśnienia tętniczego. Powoduje równocześnie rozszerzenie naczyń krwionośnych i lepsze ukrwienie i dotlenienie tkanek, lecz powoduje także większe zapotrzebowanie na tlen.
Ponadto kofeina wpływa na procesy metaboliczne w organizmie. Stymuluje zarówno rozkład tłuszczów w tkance tłuszczowej, jak i glikogenolizę w mięśniach szkieletowych. Ze względu na przyspieszanie przemiany materii, szczególnie metabolizmu tłuszczów oraz stymulację wydzielania soku żołądkowego, filiżanka kawy może pomóc osobom z problemami trawiennymi oraz wspomagać odchudzanie.
Picie kawy bez wątpienia poprawia nam humor
Nie tylko swoim smakiem, ale i działaniem. Kofeina blokuje w mózgu receptory, które wychwytują informacje o zmęczeniu organizmu, przez co mamy więcej energii i częściej pojawia się na naszej twarzy uśmiech. Ponadto, dwie filiżanki kawy pite codziennie są w stanie uchronić nas przed depresją, która stała się chorobą cywilizacyjną XXI wieku.
Ten cudowny napój zmniejsza też ryzyko chorób nowotworowych. Dzieje się tak ze względu na zawartość antyoksydantów, ale również jej wpływ na sposób rozkładu cukrów i regulację hormonów płciowych. Jest w stanie uchronić przed agresywnym nowotworem macicy, a także prostaty.
Badania wykazały, iż kawa wpływa pozytywnie na naszą wątrobę
Nie tylko chroni przed rakiem, ale również obniża ryzyko wystąpienia marskości, zapalenia oraz stłuszczenia wątroby. Im ilość wypijanej przez nas kawy jest większa, tym produkcja enzymów, które są odpowiedzialne za stany zapalne i uszkodzenia wątroby jest niższa. Pijąc dziennie 4 małe filiżanki czarnej kawy, ryzyko zachorowania na marskość wątroby może być obniżona nawet o 80%.
Ten popularny napój uchroni nas również przed promieniami UV
Kawa nie zastąpi tutaj kremu z filtrem, ale warto wypić mocną, małą czarną przed wyjściem na plażę. Substancje zawarte w kawie chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Polifenole, które znajdują się w ziarnach kawy pozytywnie wpływają na wygląd naszej cery niwelując wypryski i poprawiając koloryt skóry.