Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Niektórzy potrzebują wypić ich nawet kilka w ciągu dnia. Wynika to z jej pobudzających właściwości, jednak czy na pewno wiemy co pijemy?
Kawa jest kluczowym elementem każdego dnia wielu osób. Jej właściwości sprawiają, że stajemy się bardziej pobudzeni i energiczni. Przeciętny człowiek zna podstawowe właściwości i zalety kawy, jednak niewiele osób nie wie skąd pochodzi jej nazwa lub poszczególne odmiany, jaka ilość kofeiny jest dla nas bezpieczna oraz wielu innych ciekawych faktów na temat kawy.
- Słowo kawa oznacza z języka arabskiego „usuwający zmęczenie”.
- Filiżanka espresso zawiera niewiele więcej kofeiny niż szklanka czarnej herbaty.
- Nazwa cappuccino pochodzi od nazwy zakonu kapucynów.
- Działanie kawy zaczynamy odczuwać po około 10 minutach. Najwyższy poziom stężenia kofeiny w organizmie następuje natomiast dopiero po 45 minutach.
- Kawa ma działanie przeciwalergiczne. Zapobiega atakom alergii oraz zmniejsza ich skutki.
- Maksymalna dopuszczalna ilość filiżanek kawy na dobę wynosi 100. Powyżej tej ilości stężenie kofeiny w organizmie osiągnie poziom krytyczny
- Kawa jest najczęstszym napojem wybieranym do śniadania.
- W niektórych krajach do kawy dosypuje się sól lub pieprz.
- Im krócej palona, tym więcej zawiera kofeiny. Najwyższe stężenie ma kawa zielona, której nie pali się wcale.
- Kawa zawiera więcej kofeiny niż energetyk.
- Najlepszy efekt picia kawy następuje, gdy wypijamy ją pomiędzy 9:30, a 11:30.
- Smak kawy nie równa się jej zapachowi. Ślina rozcieńcza połowę smaku, przez to nie jest on tak intensywny jak się wydaje po powąchaniu.
- Americano zostało wynalezione przez amerykańskich żołnierzy podczas II wojny światowej.
- Kawę można jeść. Pierwsi ludzie, którzy zamiast pić kawę spożywali ją pochodzili z Afryki i dodawali do ziaren kawy tłuszcz.
- Regularne picie kawy zapobiega rozwojowi demencji na starość.
- Kofeina neutralizuje działanie alkoholu.
- Standardowa porcja espresso zawiera około 42 ziarna kawy.
- Kawa bezkofeinowa często zawiera śladowe ilości kofeiny.
- Mleko osłabia działanie kofeiny w kawie.
- Kawa i herbata zmniejszają wchłanianie żelaza do organizmu. Kawa zmniejsza ten proces o 40%, herbata zaś o 60%. W efekcie, korzystniejsze jest picie kawy.