Szybki i tani sposób na coś słodkiego

0
537
ciastka francuskie
fot. mniammniam.com

Zdarza się, że nabiera Cię ogromna ochota na coś słodkiego, ale akurat nie masz w domu nic takiego? A może starasz się unikać sklepowych słodyczy i wolisz zrobić coś osobiście, lecz brakuje Ci czasu? Sprawdź jak szybko zaspokoić swój słodyczowy głód bez konieczności spędzania kilku godzin w kuchni!

Dobrym pomysłem w momencie, gdy masz ochotę na coś słodkiego są ciastka. Najlepiej takie, których przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasowego. Idealną propozycją są więc ciasteczka z ciasta francuskiego! Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a w dodatku są tanie i niekoniecznie mocno kaloryczne.

Czego potrzebujesz?

Ciasta francuskiego, które kosztuje około 3 złote oraz coś, co będzie pełnić rolę nadzienia. Może to być mus jabłkowy, czekolada typu Nutella, marmolada lub dżem. Możesz kupić je w każdym sklepie lub zrobić samodzielnie, co jednak wydłuża czas pracy. Jeśli jednak masz w domu zapasy tego rodzaju przetworów, wykorzystaj je!

Jak zrobić ciastka?

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Ich wielkość zależy od Twoich preferencji – im większy wytniesz kwadrat, tym ciastko będzie większe. Każdy z kwadratów posmaruj wybranym nadzieniem. Jego ilość należy uzależnić od własnych preferencji smakowych – jeśli lubisz ciastka o dużej ilości nadzienia, nie krępuj się! Jeśli jednak wolisz delikatny smak, nałóż jedynie odrobinę nadzienia. Następnie sklej ze sobą przeciwległe pary rogów każdego z kwadratów, aby ostatecznie utworzyły tę samą figurę, ale mniejszą. Możesz również skleić jedynie jedną parę przeciwległych rogów lub ułożyć ciasto w trójkąt. Sposobów na zrobienie ciastek francuskich jest mnóstwo.

ciastka francuskie
fot. pogotujmy.pl

Ciastka można włożyć do piekarnika w takiej formie lub dodatkowo posmarować je odrobiną żółtka z wodą. Wypieki powinny piec się około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Warto jednak regularnie zaglądać do piekarnika i kontrolować proces pieczenia.

Ciastka francuskie najlepiej smakują na ciepło, gdy są świeże i pachnące, jednak pozostają smaczne niezależnie od temperatury. Ich zaletą jest szybkość przygotowania oraz fakt, że są w stanie zaspokoić potrzebę cukru, jednocześnie nie będąc przekąską zbyt słodką. Ze względu na szybki proces zarówno przygotowania, jak i konsumowania ciastek francuskich, zaleca się pieczenie ich z dwóch opakowań ciasta francuskiego.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments