Zamień tłusty czwartek na fit – z Fit Cake!

0
93

Dziś nasz ulubiony czwartek w roku, czyli – tłusty czwartek! Czy jednak rzeczywiście musi być taki tłusty? Mimo, że lubimy pączki, to jednak ich nadmiar może skutkować przejedzeniem, a w konsekwencji – problemami żołądkowymi… Może  więc zamiast tłustego, zmienimy go na keto lub proteinowy, jednocześnie zajadając się pączkami? Akurat takie cuda istnieją w krakowskim lokalu Fit Cake w Nowej Hucie!

Pączki – do wyboru, do koloru

Wszystkie Fit Cake’i obfitują tego dnia w różnokolorowe i wielosmakowe pączki czy donuty, jednak w Krakowie najbogatszą ofertę prezentuje Fit Cake Nowa Huta. Dlaczego warto się do nich wybrać? Ponieważ takich pączków nie znajdziecie nigdzie indziej! Nie ociekają tłuszczem, posiadają wartościowe wnętrze z naturalnych składników, a do tego są bardzo syte. Z okazji tego wyjątkowego święta można je nabyć na miejscu w godzinach 9:00-20:00! Nie trzymam was już dłużej w niepewności – przejdźmy do spisu tych wyjątkowych, czwartkowych pyszności!

PĄCZKI PISTACJOWE KETO

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 313 kcal; B: 13g W: 4,5g T: 27g błonnik: 4g

Skład: jaja kurze, masło orzechowe, mleczko kokosowe, błonnik bambusowy, pistacje, drożdże, wanilia, sól himalajska, substancja słodząca: inulina, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, protein).

W tym roku pistacja jest wyjątkowo modna, jeśli chodzi o desery. Nic więc dziwnego, że znalazła się też w pączkach. Ten od Fit Cake skrywa w sobie lekkie, piankowe nadzienie o bardzo intensywnym smaku pistacji i mleczka kokosowego. Ciasto jest miękkie, sprężyste i mokre, co idealnie komponuje się z zawartością. Z zewnątrz widoczna jest smaczna, zielona polewa obsypana chrupiącymi pistacjami. Całość nie za słodka, wręcz lekko słonawa, bardzo puszysta, rozpływająca się w ustach.

PĄCZKI Z KONFITURĄ LOW CARB

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 238 kcal; B: 11g W: 8g T: 18g błonnik:4g

Skład: jaja kurze, masło orzechowe, mleczko kokosowe, błonnik bambusowy, konfitura 100% owoców (zapytaj o smak), drożdże, wanilia, sól himalajska, cynamon, substancja słodząca: inulina, erytrol (low carb, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, protein).

Pączki z konfiturą Low Carb są do wyboru w 2 odsłonach: z konfiturą wiśniową lub różaną. Obie wersje posiadają to samo ciasto, które jest miękkie i sprężyste o delikatnym, waniliowo-orzechowym posmaku. Pączek z konfiturą z wiśni posiada ozdobny keks z mleczka kokosowego i jadalną ozdobę w postaci suszonej śliwki. Wnętrze jest kwaskowate z dużymi kawałkami owoców, przez co faktycznie przypomina domową konfiturę.

fot. Diana Łętocha

Fani klasycznej wersji pączka z różą z pewnością docenią drugą wersję tego przysmaku. Już z zewnątrz kusi swoją różaną zawartością. Konfitura ta jest kwaskowata, soczysta i przyjemnie chrzęści pod zębami. Pączuś sam w sobie jest lekki, puszysty o słodko-kwaśny smaku, idealny dla tych, którzy nie przepadają za tłustymi i przesadnie słodkimi pączkami.

PĄCZKI Z MASCARPONE KETO PROTEIN

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 325 kcal; B: 12g W(netto): 4g T: 29g błonnik:4g

Skład: jaja kurze, masło orzechowe, mleczko kokosowe, błonnik bambusowy, śmietanka 30%, mascarpone, drożdże, wanilia, sól himalajska, substancja słodząca: inulina, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, protein).

Jaki może być pączek z mascarpone? Na pewno przepyszny! Pączuś od Fit Cake jest świeżutki i dorodny o przyjemnym dla oka, okrągłym kształcie. Ozdobiony jest dorodnym keksem z mleczka kokosowego i kawałkiem świeżej pomarańczy. Ciasto jest sprężyste i mięciutkie, trochę jak biszkopt. Słodkie o wyczuwalnym (choć bardzo delikatnie) waniliowym posmaku. W środku znajduje się puszysty krem z mascarpone i mleczka kokosowego, które dominuje jego zawartość. Deser jest miękki, kremowy i lekki, a zarazem syty. Nie jest tłusty, jak typowy pączek. Nie jest też mdlący. Jest po prostu przepyszny!

PĄCZEK Z BATATÓW VEGAN

Fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 227 kcal;  B: 4g  W: 13g  T: 11g

Skład: mąka jaglana, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, bataty, mleko sojowe, konfitura wiśniowa, babka jajowata, syrop daktylowy, sól himalajska, drożdże, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez orzechów).

To ciasto różni się smakiem od innych, a to za sprawą tajemniczego składnika, jakim jest słodki ziemniak. Jest przez to bardziej zbite i nieco ciemniejsze od reszty. Ma też inną, troszkę twardszą konsystencję, ale pączek również jest sprężysty i smaczny. Ma specyficzny posmak batata, choć nie wiedząc, z czego deser jest zrobiony, trudno byłoby go w nim rozpoznać. Wybija się również charakterystyczna nutka mleka sojowego. Konfitura znajdująca się wewnątrz jest smaczna, słodka, ale lekko kwaśna. Zawiera spore kawałki owoców ( w tym przypadku – wiśni). Bardzo przyjemny, wart spróbowania smakołyk. Pączek nie jest suchy – jest za to smaczny i syty.

PĄCZKI Z KAJMAKIEM PROTEIN

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 354 kcal; B: 14g W: 11,5g T: 28g błonnik: 4g

Skład: jaja kurze, masło orzechowe, mleczko kokosowe, błonnik bambusowy, kajmak FIT CAKE*, drożdże, wanilia, sól himalajska, substancja słodząca: inulina, erytrol.
* mleko pełne w proszku (odtworzone), serwatka z mleka w proszku (odtworzona), erytrytol, regulatory kwasowości: cytrynian trójsodowy, wodorowęglan sodu (bez dodatku cukru, bez glutenu, niska zawartość laktozy(nadzienie), protein).

Pączek z kajmakiem jest zdecydowanie moim faworytem. To dorodne, proteinowe cudo oblane jest na bogato fit kajmakiem i ozdobione paskami z czekolady. W środku znajduje się przepyszny, uzależniający tytułowy przysmak, który naprawdę smakuje jak ten klasyczny, czyli posiada wyrazisty smak toffi o półpłynnej konsystencji. Jest wprost uzależniający! Polewa taka sama, jak w przypadku donuta ze słonym karmelem – czyli z masła orzechowego. Ciasto jak u innych pączków, czyli miękkie i puszyste o waniliowym posmaku, ładnie wyrośnięte, bardzo syte. Całość jest  przepyszna, połączenie toffi i masła orzechowego jest czystym strzałem w 10!

PĄCZEK Z FIT NUTELLĄ

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 305 kcal; B: 10g  W: 8g T: 26g

Skład: mleko sojowe, jajka, mleczko kokosowe, budyń bezglutenowy, kakao, karob, syrop daktylowy, gorzka czekolada, olej rzepakowy, mąka kokosowa, orzechy laskowe, babka jajowata, mąka migdałowa, erytrol, agar (low carb, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Pączek z nutellą z pewnością zaciekawi wszystkich łakomczuchów. Otóż pączuś ten posiada ciekawe nadzienie o konsystencji gęstego budyniu czekoladowego. A smak? Bardzo słodki z wyrazistą nutą orzecha laskowego. Ciasto jest lekkie i mokre, neutralne. Z zewnątrz pączek posiada też keks z fit nutelli. Całość jest delikatnie słodka i bardzo syta. Pączek jest smaczny i delikatnie przypomina tytułową słodycz.

KETO PĄCZEK Z MARMOLADĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 265 kcal; B: 9g  W: 5g T: 23g

Skład: mleko migdałowe, jajka, truskawki, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, mąka kokosowa, babka jajowata, mąka migdałowa, erytrol, agar (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Ten pączek jest bardzo niepozorny. Smak truskawki jest dość powszechny i nie budzi zaskoczenia, choć w połączeniu z białą czekoladą może zaciekawić. Wystarczy jednak jedno spojrzenie i już chce się go spróbować! Delikatna pierzynka z o smaku białej czekolady obsypana jest płatkami róży. Skrywana wewnątrz marmolada jest bardzo intensywna w smaku. Ma słodko-kwaśny posmak, który idealnie pasuje do przekornie słodkiej polewy. Ciasto jest mokre i sprężyste. Wszystkie dodatki komponują się ze sobą idealnie!

DONUTY ZE SŁONYM KARMELEM

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 188,5 kcal; B: 11g W: 3,5g T: 14,5g

Skład: jaja kurze, olej ryżowy, mleko sojowe, mąka kokosowa, olej kokosowy, masło orzechowe, syrop daktylowy, sól himalajska, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Ciasto donuta jest identyczne, jak u większości pączków, a więc zbite, sprężyste i miękkie o neutralnym smaku, może nieco wyższe. Oblany jest na bogato polewą karmelową z masła orzechowego, które mocno wybija w smaku. Wyczuwalna jest też nutka soli. Obsypany jest kawałkami gorzkiej czekolady. Chrupiąca posypka z aksamitną polewą i miękkim ciastem sprawiają, że nie trzeba tutaj nic dodawać. Donut nie posiada nadzienia, ale przy tylu składnikach byłoby ono zbędne. Całość nie jest za słodka, za to bardzo syta.

 DONUTY OREO KETO

fot. Diana Łętocha

Kcal i makro 1 sztuki: 265 kcal; B: 10g W: 9g T: 21g

Skład: jaja kurze, mleko migdałowe, kakao, czarne kakao, mleczko kokosowe, babka jajowata, mąka migdałowa, mąka kokosowa, olej rzepakowy, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Ketogeniczny donut oreo już samym wyglądem powinien zdobyć grono wielbicieli. Jego miękkie, puszyste, dorodne ciasto ma bardzo intensywny zarówno kolor, jak i smak czekolady. W konsystencji przypomina mokry biszkopt – dosłownie, bo rozpływa się w ustach! Obleczony jest solidną porcją gęstego, słodkiego i wyrazistego w smaku kokosowego kremu, a z wierzchu obsypany pokruszonym, kakaowym ciastem. Mniam!

Fit czwartek w Fit Cake!

Keto pistacjowy, proteinowy kajmakowy, a może z konfiturą low carb? Szeroki wybór przepysznych, zdrowych pączków znajdziesz w lokalach Fit Cake! Nie zwlekaj, tylko pędź do niecukierni i wybierz coś dla siebie! Te i inne pyszności znajdziesz również na fitcake.pl.


Czy pamiętasz o regularnej suplementacji kolagenem? Jeśli szukasz idealnego, z w pełni naturalnym składem, koniecznie przeczytaj naszą polecajkę! Znajdziesz ją w artykule Piękna! Podaruj sobie luksus z marką PILLBERRY!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments