Suszenie jest prawdopodobnie jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Zapewne kojarzycie ten zabieg z domu swoich babć lub mam, które w ten sposób przyrządzały owoce, warzywa lub grzyby. Jeśli chcecie poznać zalety suszonej żywności zapraszamy do lektury.
Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod ich przechowywania oraz konserwacji
Polega ona na pozbyciu się wody z produktów, przez jej wyparowanie. Dawniej stosowano metody polegające na wysuszeniu produktów poprzez promienie słoneczne i wiatr. Później wykorzystywano do tego celu ogień, a właściwie ciepło, jakie dawał. Taki zabieg zmniejsza ryzyko wystąpienia drobnoustrojów oraz zmian enzymatycznych i nieenzymatycznych, odpowiadających za psucie się produktu. Suszona żywność stanowi doskonałą przekąskę lub dodatek do różnego rodzaju dań.
Aby wysuszyć produkty prawidłowo, należy zastosować się do kilku zasad
Każdy plasterek czy kawałek produktu powinno się suszyć osobno. Inaczej mogą się one posklejać, a w dodatku nie ususzyć równomiernie. Owoce czy warzywa powinny być świeże i bez oznak psucia. Jeśli natomiast suszymy warzywa o intensywnym kolorze, jak np. buraki lub marchew przed samym suszeniem należy skropić plasterki kilkoma kroplami cytryny z wrzątkiem, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Robi się tak, aby nie utraciły one swojej barwy.
Suszyć możemy zarówno grzyby jak i owoce czy warzywa
Jeśli chodzi o grzyby Suszyć możemy zarówno trzony, jak i kapelusze, pamiętając o pokrojeniu ich w równe plasterki. Po wysuszeniu możemy wykorzystać je dodając do zupy, marynaty lub sosu, co jest szczególnie przydatne zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych produktów tego typu. Zarówno suszone owoce jak i warzywa wykorzystać możemy jako zdrową, niskokaloryczną przekąskę.
Należy wspomnieć, że suszona żywność to nie tylko warzywa i owoce, ale także zioła. Wiele przypraw, które kupujemy w sklepach, jest suszona, np. bazylia, oregano lub liść laurowy. Dlaczego też można ususzyć produkty w swoim domu i wykorzystać je podczas przyprawiania dań.
Suszona żywność posiada wiele zalet
Jedną z nich jest to, iż ma ona wiele składników odżywczych oraz są bogate w błonnik. Zachowują także dosyć sporo składników mineralnych i witamin. Te witaminy, które mają wysoką odporność na wysoką temperaturę to witamina K i witaminy z grupy B. Ponadto Suszone owoce sprawdzają się świetnie podczas treningów i pomagają usprawniać nasz układ pokarmowy. Pomagają, także realizować dzienną podaż energii. Dodatkowo, jeśli robimy je sami w domu to mamy pewność, że nie są słodzone ani konserwowane siarką. Warto wspomnieć, iż suszona żywność jest również bogata w polifenole stanowiące obronę przed nowotworami. Produkty te są też znakomitym zamiennikiem cukru w wypiekach. To tylko kilka przykładów cennych wartości suszonej żywności. Jak widać ma ona sporo zalet i jest wartościowym elementem naszej codziennej diety.