Choć kalendarzowa jesień już się rozpoczęła, to w Fit Cake lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa. W najnowszej odsłonie witryny niecukierni znajdziemy zarówno lekkie, orzeźwiające smaki, jak i pierwsze nuty jesiennych aromatów, a to wszystko bez dodatku cukru, bez glutenu, wegańskie albo keto. Co tym razem znajdziemy w najsłodszej witrynce Krakowa?
JOGURTOWIEC

Porcja = 199 kcal; B: 11g W: 32g T: 3g
Skład: jogurt naturalny, płatki owsiane bezglutenowe, daktyle, żelatyna, owoce, substancja słodząca: etrytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu).
To jedno z ciast, które przywodzi jeszcze na myśl ciepłe, letnie dni – czyli orzeźwiający i soczysty Jogurtowiec. Wygląda niezwykle kusząco: spód to delikatna, miękka warstwa przypominająca musli, stworzona z płatków owsianych i daktyli, a na niej zbita, waniliowa masa jogurtowa o strukturze kremowej galaretki, imitującą sernik na zimno. Całość wieńczy malinowa galaretka z całymi owocami. Kompozycja warstw idealnie się uzupełnia – ciasto jest soczyste, lekkie i niezwykle przyjemne w smaku. W sam raz na pożegnanie lata.
BANOFEE

Porcja = 419 kcal; B: 8g W: 29g T: 31g
Skład: banany, mleczko kokosowe, daktyle, orzechy arachidowe, wiórki kokosowe, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).
Banofee również wpasowuje się w letni klimat – też jest owocowe oraz soczyste. I choć bazuje na prostych składnikach, smak zdecydowanie zaskakuje. Spód à la tarta jest miękki, dzięki płatkom owsianym, ale zbity, z chrupiącym brzegiem. Wyraźnie wyczuwalne w smaku są orzechy arachidowe oraz kokosowe wiórki. Daktylowy „karmel” znajdujący się na spodzie dodaje intensywnej słodyczy, a całość przełamują miękkie banany i aksamitny, kokosowy krem, rozpływający się w ustach. Deser idealny dla miłośników egzotycznych smaków i kremowej konsystencji. Lekko słony, mocno słodki – i bardzo sycący.
KETO BROWNIE

Porcja =183kcal; B: 7,6g W: 5g T: 15,6g
Skład: jaja kurze, miąższ kokosowy, kakao odtłuszczone, mąka kokosowa, mąka migdałowa, olej kokosowy, wanilia, soda oczyszczona, ocet ryżowy, sól himalajska, substancja słodząca: erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
A teraz coś dla czekoladoholików – jego wysokość, Brownie. Wygląda bardzo apetycznie – jest zbite i dorodne. A w smaku? Intensywnie czekoladowe i bardzo słodkie. Ma przyjemną, zwartą strukturę; konsystencja jest lekko gliniasta i aksamitna, a nie puszysta. Co więcej – podczas odkrajania wydaje przyjemny, apetyczny dźwięk… To idealna keto przekąska do kawy.
KETO TORCIK A’LA BOUNTY

Porcja = 332 kcal; B: 7g W: 4g T: 32g
Skład: Mleczko kokosowe, jaja, substancja słodząca: erytrol, napój kokosowy, wiórki kokosowe, kakao, mąka migdałowa, babka jajowata, mąka kokosowa, proszek do pieczenia, karob, sól himalajska (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Warstwowy torcik inspirowany popularnym batonikiem Bounty to eksplozja kokosowo-czekoladowych smaków. Soczysty kakaowy biszkopt przeplata się z puszystym, kokosowym kremem, a całość wieńczy gruba warstwa aksamitnej, gorzkiej polewy czekoladowej. Intensywny, słodki, a zarazem zbalansowany deser – szczególnie dla fanów kokosa.
MARCHEWKOWE “CREAM CHEESE”

Porcja = 421 kcal; B: 16g W: 6g T: 37g
Skład: jajka, nabiał bez laktozy (z mleka krowiego): skyr, serek śmietankowy, masło. Mąka kokosowa, marchew, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, mleczko kokosowe, cynamon, syrop daktylowy, mleko migdałowe, sól himalajska, substancja słodząca: erytrol (low carb, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
To ciasto jest już delikatną zapowiedzią jesieni. Marchewkowe “Cream Cheese“ przypomina dorodny tort. Wilgotny, miękki spód z widocznymi wiórkami marchewki pachnie i smakuje cynamonem oraz przyprawami korzennymi. Krem na bazie skyra, serka śmietankowego i mleczka kokosowego jest puszysty, delikatny i doskonale uzupełnia całość. Subtelne chrupnięcie orzechów włoskich dodaje charakteru, a umiarkowana słodycz sprawia, że ciasto nie mdli i nie zapycha. Ciekawe, choć nietypowe połączenie ciasta aromatycznego ciasta korzennego z delikatnym sernikiem.
COFFEEFEE

Porcja = 246 kcal; B: 5g W: 25g T: 14g
Skład: jaja kurze, mąka gryczana, daktyle, mleczko kokosowe, espresso, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów, odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę).
Kawa jest dobra o każdej porze roku, dlatego ciasto na bazie ulubionego napoju jest raczej na stałe w ofercie. Deser składa się z miękkiego, mokrego, słodkiego biszkoptu z nutą gryki oraz z kremu kokosowego o wyczuwalnej, daktylowej słodyczy. Ciasto jest smaczne – czuć nutkę toffi, ale niestety, w ogóle nie czuć w smaku tytułowej kawy.
NOWOŚĆ! Bezglutenowa owsianka matcha

Wartość odżywcza w 100g = 368 kcal; B: 9,1g W: 64g T: 6,1g
Skład: płatki owsiane bezglutenowe 33%, napój owsiany (100% owies) 29%, banan suszony, daktyle suszone, nasiona chia, matcha 2%, błonnik akacjowy, inulina, naturalny aromat waniliowy.
Do lokalu w Nowej Hucie zawitała nowość – szybka owsianka do sporządzenia samemu – w domu, w biurze czy gdziekolwiek jesteś. To idealna propozycja na szybkie śniadanie lub przekąskę. Potrzebujesz tylko kubka, wody, łyżeczki… I Tyle! Kremowa, miękka konsystencja, słodki posmak banana oraz gorzkawy posmak matchy tworzą ciekawą i smaczną kompozycję. Kawałki daktyli przypominają żelki, a ziarenka chia przyjemnie „strzelają” pod zębami. Porcja niewielka, ale za to sycąca i zdecydowanie inna niż klasyczne wersje owsianki.

Świętuj z Fit Cake!
Choć lato powoli odchodzi, a jesień rozgaszcza się na dobre, w Fit Cake wciąż można znaleźć smaki, które łączą oba te światy. Zajrzyj na fitcake.pl lub odwiedź wybraną niecukiernię i wybierz coś pysznego dla siebie! Tym bardziej że od dziś do 5 października Fit Cake Nowa Huta świętuje swoje 3 urodziny – jest to więc doskonała okazja, aby wspólnie świętować i próbować nowych fit deserów!
Nie masz czasu na gotowanie? A może chcesz schudnąć, ale nie smakuje Ci jałowe jedzenie? W takim razie koniecznie przeczytaj artykuł o diecie STANDARD z Fitness cateringu!