Wiosenny przegląd zdrowych ciast w Fit Cake

0
552

Nadeszła wiosna, a wraz z nią zmiany w naszym jadłospisie. Warto zadbać w tym czasie o siebie i przejść na lżejszą, zdrowszą dietę, obfitującą głównie w owoce i warzywa, a także – w lekkie fit desery. Zobacz, co ciekawego znajdziesz w obecnej ofercie Fit Cake!

 

MANGO LASSI

Porcja: 234 kcal; B: 2g  W: 22g T: 16g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Mango, mleczko kokosowe, mąka gryczana, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, mleko kokosowo-ryżowe, sól himalajska, erytrol, agar (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

Idealnym wyborem w ciepłe dni będzie ciasto Mango Lassi od Fit Cake. Składa się z 3 warstw: pomarańczowej o smaku mango, białej na bazie mleczka kokosowego oraz biszkoptu. Jest zbite, a jednocześnie miękkie. Warstwa pierwsza ma galaretowatą, wręcz żelkową konsystencję, jednak po spróbowaniu przypomina bardziej mus. Soczysty, słodki i bardzo intensywny smak tytułowego owocu jest wręcz uzależniający i świetnie pasuje do stonowanej, mocno kokosowej warstwy. Całość podtrzymuje sypki, a zarazem chrupki spód o bardzo wyrazistym posmaku gryki. Sama warstwa nie każdemu może przypaść do gustu, jednak w połączeniu z pozostałymi tworzy bardzo ciekawy, orzeźwiający i nieoczywisty deser.

 

SERNIK A’LA OREO (KETO)

Porcja: 348 kcal; B: 29g  W: 11g T: 22g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Twaróg chudy, mleczko kokosowe, olej kokosowy, kakao, czarne kakao, mąka kokosowa, sól himalajska, erytrol, agar (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez jajek, bez orzechów).

Dla fanów serników oraz ciastek Oreo powstało wyjątkowe ciasto ketogeniczne, które spełni oczekiwania jednych i drugich. Warstwa serowa jest zbita, mocno twarogowa o przyjemnie kwaskowatym smaku z wyczuwalną nutką kokosa. W swoim wnętrzu skrywa dodatkowo drobne kawałeczki gorzkiej czekolady, a czubek ciasta wieńczy urocze mini ciasteczko, łudząco przypominające oryginał.

Spód serniczka to biszkopt zdominowany smakiem słodkich daktyli oraz mocnego kakao. Obie warstwy (słodka z kwaśną) idealnie się przenikają, tworząc smaczny, orzeźwiający deser. Syty, ale nie mdły, lekko słodki, rozpływający się w ustach. Jeden z najlepszych serników w ofercie.

 

KETO SLAJSY Z SEREM

Porcja: 351 kcal; B: 18g   W: 9g  T: 27g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Jaja kurze, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, mleko migdałowe, mąka kokosowa, mąka migdałowa, babka jajowata, twaróg chudy, sól himalajska, wanilia, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Czas na kolejne ciekawe ciasto, a może raczej ciastka, czyli keto slajsy z serem. Są intensywnie serowe z nutką wanilii, więc zarówno konsystencją jak i smakiem przypominają tradycyjny sernik. Miękkie, a zarazem zbite – konsystencja przypomina puch, więc pochłania się je w ułamku sekundy. Całość podtrzymuje cienkie, neutralne ciasto. Lekki, słodki deser, idealny do kawy czy herbaty.

 

KETO A’LA MILKA & OREO

Porcja: 317 kcal; B: 8g  W: 6g T: 27g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Jajka, mleczko kokosowe, mąka kokosowa, kakao, czarne kakao, gorzka czekolada, olej kokosowy, babka jajowata, migdały, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Teraz czas na nowość w lokalu – keto ciasto o smaku milki i oreo. To połączenie po prostu musiało się udać! Składa się z aż 5 warstw. Dół jest ciasteczkowy, o smaku kakaowym. Przyjemnie chrupie i trzeszczy pod zębami. Wyżej znajduje się mocno kokosowy krem z kawałkami ciasteczek oreo, a nad nim czekoladowy biszkopt, który jest słodki, jednak z lekką, wyczuwalną nutką soli. Kolejna warstwa również jest kakaowa, z tym, że konsystencją przypomina budyń bądź galaretkę. Całość zwieńczona delikatnie oleistą polewą czekoladową. Ciasto jest zbite, syte i przypomina tort. Smaczny czekoladowo-kokosowy deser.

 

TORCIK A’LA BOUNTY (KETO)

Porcja: 332 kcal; B: 7g  W: 4g T: 32g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Mleczko kokosowe, jaja kurze, babka jajowata, wiórki kokosowe, mąka migdałowa, mleko migdałowe, olej rzepakowy, kakao, mleko sojowe olej kokosowy, karob, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Keto torcik Bounty to ciasto składające się z dwóch naprzemiennie układanych warstw: kakaowego biszkoptu i kokosowego kremu. Ciemna część jest wilgotna o mocno czekoladowym smaku. Biała ma wyrazisty smak kokosa, w której znajdują się również przyjemnie trzeszczące wiórki kokosowe. Całość oblana jest lekką polewą. Ciasto jest zbite, słodkie i bardzo kremowe, a co najciekawsze – faktycznie przypomina tytułowy batonik.

 

WEGAŃSKI A’LA Nesquik

Porcja: 353 kcal; B: 4g  W: 27g T: 26g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Mleczko kokosowe, mąka gryczana, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, kulki ryżowe*, olej rzepakowy, olej kokosowy, kakao, gorzka czekolada, mleko kokosowo-ryżowe, sól himalajska, erytrol, agar.

* składniki: czekolada bez dodatku cukrów  (52%) (miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (soja), aromat) – masa kakaowa minimum 54%, mąka kukurydziana (48%) (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez orzechów).

Ten deser to kolejna nowość w lokalu Fit Cake. Popularne i powszechnie uwielbiane płatki śniadaniowe w formie wegańskiego ciasta od razu wzbudziły moje zainteresowanie. Ten przekładaniec składa się z kilku różnorodnych warstw. Spód to biszkopt o mocno kakaowym smaku, jednak wyczuwalny w nim jest również wyrazisty posmak gryki. Zbity, ale sypki i nie za słodki. Kolejną warstwą jest pianka kokosowa, w której znajdują się kuleczki wege nesquika. Są bardzo podobne do oryginału, tyle, że miękkie, a nie twarde i chrupiące. Ta część jest słodka i bardzo kokosowa. Następna to znów kakaowy biszkopt, a ostatnia przypomina galaretkę o ryżowo-kokosowym smaku. Ciasto jest miękkie i nie za słodkie, a warstwy idealnie się ze sobą łączą. Całość ciekawa i faktycznie miałam wrażenie, jakbym jadła płatki nesquik na mleku roślinnym.

 

BLOK CZEKOLADOWY

Porcja: 346 kcal; B: 8g  W: 20g  T: 26g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Mleczko kokosowe, czarna fasola, olej kokosowy, gorzka czekolada, mąka kokosowa, kakao, rodzynki, orzechy laskowe, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Jaki powinien być idealny blok czekoladowy? Zbity i mocno kakaowy jak brownie? A może rozpływający się w ustach, a jednocześnie mający spore kawałki chrupiących orzechów laskowych? W Fit Cake znajdziesz blok idealny, ponieważ posiada wszystkie powyższe cechy. Ponadto ciasto jest delikatnie słodkie i naprawdę sycące.

 

CZEKOŚLIWKA

Porcja: 262 kcal; B: 4g  W: 38g  T: 12g

Fot. Diana Łętocha

Skład: Mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka gryczana, mleczko kokosowe, śliwki, daktyle, mleko sojowe, olej rzepakowy, kakao, karob, erytrol  (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

To ciasto zrobiłoby furorę na niejednym bankiecie. Gwiazdą jest tutaj przepyszny, gęsty, czekoladowy krem, który od razu skradł moje serce. On dosłownie rozpływa się w ustach! Jest zbity i intensywnie czekoladowy. Konsystencją przypomina mus, a baza, jaką jest mleczko kokosowe jest porównywalna smakiem do mascarpone. Pod nim znajduje się bardzo słodka, owocowa galaretka o smaku śliwki, a niżej sypki, kakaowy spód. Całość idealnie do siebie pasuje, deser jest bardzo sycący i mocno uzależniający!

 

Wybierz mądrze i zdrowo w Fit Cake

W Fit Cake znajdziesz duży wybór przepysznych, wyjątkowych ciast. Bez względu na swoje preferencje i tak każdy znajdzie tutaj zdrowy deser dla siebie. Powyższe pyszności i wiele więcej znajdziecie w krakowskim lokalu na ul. Karmelickiej oraz na stronie fitcake.pl.


Jeśli interesujesz się zdrowym trybem życia i szukasz fit przepisów, koniecznie zajrzyj do recenzji książki Roślinna kuchnia miłości!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments