Światowy Dzień Budyniu | 31 marca

0
630
Światowy dzień budyniu 31 marca
pixabay.com/pl/photos/karmel-krem-flan-mleko-deser-1958358/

Budyń to deser, który się kocha lub nienawidzi. Większość z nas na hasło budyń przywołuje wspomnienia z przedszkola lub wakacji spędzonych u dziadków na wsi. 31 marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu i takiej okazji nie może przegapić żaden łasuch!

Budyń najczęściej kojarzy nam się z czymś słodkim na podwieczorek. W głównej mierze, z powodu braku czasu, sięgamy po gotowce w proszku, które są ogólnodostępne na sklepowych regałach. Jakie smaki są najbardziej popularne? TOP 3 smaków to: czekoladowy, waniliowy i śmietankowy. Czy zawsze była to słodka przekąska?

Trochę historii

Budyń był popularny w całej Europie, pod różnymi nazwami: angielski pudding, włoski budino, francuski flan. W Polsce początkowo używano słowa pudding, później budyń, który często był kojarzony z francuskim boudin, który raczej niewiele ma wspólnego ze znaną nam klasyką: była to biała kiszka bez krwi. Pierwotnie budyń był właśnie daniem mięsnym, przygotowywanym na bazie mleka, ryżu, drobiowego mięsa lub ryb. Takie danie podawane było głównie na dworach, a pierwsze przepisy pochodzą jeszcze z XIII wieku. Od około XVII wieku budyń jest znany jako słodka przekąska.

Przepis na klasyczny budyń

Można rzec, że receptur jest tyle, ile gospodyń. Jednak podstawą, do zrobienia budyniu są:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
Klasyczny budyń – sposób przygotowania
  • 1 szklankę mleka wymieszać z cukrem, skrobią ziemniaczaną oraz żółtkami.
  • Pozostałą część mleka zagotować. Gdy już będzie gotowe, należy zmniejszyć moc palnika i powoli połączyć mleko z wcześniej przygotowanymi składnikami.
  • Budyń gotować przez minutę, cały czas mieszając masę.
  • Gotowe! Teraz budyń można przelać do pucharków i udekorować ulubionymi dodatkami, na przykład: owocami (świetnie sprawdzą się maliny), ulubioną polewą lub bakaliami.
Światowy dzień budyniu 31 marca
pixabay.com/pl/photos/gotowanie-sk%c5%82adniki-5880136

Budyń to również baza oraz składnik wielu deserów. Jedną z takich propozycji jest karpatka – robiona z parzonego ciasta, które po wyrośnięciu tworzy górki, a nadzienie to właśnie masa budyniowa. Przepis (jedna szklanka to 250 ml):

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Wodę zagotować z masłem. Po zagotowaniu, naczynie na chwilę zdjąć z palnika i cały czas mieszając dodać mąkę i ponownie umieścić garnek na palniku o małej mocy. Gotować do trzech minut, ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z gazu i pozostawić do wystygnięcia. Konsystencja ciasta powinna być jednolita. Jeśli nasza masa jest już zimna, kolejnym krokiem jest połączenie jej z resztą składników, zaczynając od produktów sypkich do jajek (te należy wbijać pojedynczo). Najlepiej jest to zrobić za pomocą miksera. Gdy ciasto jest już wymieszane, należy podzielić je na dwie części i zabrać się za pieczenie! Prostokątną formę (na tę ilość składników polecam wymiary 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Na tak przygotowaną blachę przełożyć jedną część ciasta. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180°C, ciasto upiec na złocisty kolor przez ok. 30 minut. W taki sam sposób postąpić z pozostałością ciasta.

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g miękkiego masła (tę ilość można modyfikować w zależności, czy lubi się maślany smak)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym, mąkami i połączyć z gotującym się mlekiem. Należy pamiętać, aby mieszać szybko, żeby nie pojawiły się grudki. Gotować do zgęstnienia i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, potem cały czas miksując dodawać partiami zimny budyń. Tak przygotowaną masę trzeba dobrze wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim. Gotowe ciasto wystarczy dobrze schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny) i voilà!


Jak poprawić swoje samopoczucie?

Jak poprawić swoje samopoczucie?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments