Świat wina

0
6
wino
fot. KamranAydinov / Freepik pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/widok-z-przodu-kieliszki-do-wina-swieze-winogrona-orzechy-wloskie-zolty-ser-na-desce-przewrocona-butelka-na-ciemnym-tle_17232192.htm#fromView=search&page=1&position=1&uuid=d249f5e9-eeb2-41a0-8979-3f3b00302ac2&query=wino

Wino od wieków towarzyszy ludziom podczas wyjątkowych chwil, posiłków i spotkań. Choć wydaje się proste, kryje w sobie bogactwo smaków, aromatów i tradycji. Poznaj podstawowe rodzaje wina, proces jego powstawania, korzyści zdrowotne oraz tajniki degustacji, które pozwolą lepiej je zrozumieć i docenić.

Podział win według koloru

Wino białe 

Wino białe charakteryzuje się jasnym, żółtawym kolorem – od niemal przezroczystego, aż po intensywnie złocisty odcień. Wytwarzane jest z białych odmian winogron, choć możliwe jest również użycie ciemnych odmian, po wcześniejszym usunięciu skórki owoca. Białe wina mają zazwyczaj lżejszy charakter niż czerwone. Wyróżniają się świeżością, owocowymi i kwiatowymi aromatami. Doskonale komponują się z lżejszymi potrawami, więc sprawdzą się jako dodatek do drobiu, ryb i owoców morza. 

Wino czerwone

Wino te powstaje one z czerwonych winogron a odpowiedni kolor nadaje mu skórka owoca. Im dłuższy kontakt napoju z pestkami i skórką, tym wino bogatsze jest w taninę, która odpowiada za charakterystyczny cierpki smak. Proces ten ma również wpływ na mocniejsze zabarwienie wina. Czerwone wina mogą różnić się intensywnością – od lekkich i owocowych, po cięższe i bardziej taniczne. Trunek ten idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciężkich potraw, takich jak czerwone mięsa, dania z grilla czy duszone potrawy. 

Wino różowe

Wino różowe najczęściej produkowane jest z czerwonych winogron. Jednak kontakt soku ze skórką jest mocno ograniczony. Dzięki temu wino zyskuje delikatny, różowy kolor i jest lżejsze w smaku. Różowe wina są świeże, owocowe i mniej cierpkie niż czerwone. Po uzyskaniu pożądanego koloru napój jest oddzielany od skórek i dalej fermentowany jak białe wino. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do lekkich sałatek, potraw z drobiu i dań grillowanych. Można je również pić samodzielnie.

Proces produkcji

Proces produkcji wina rozpoczyna się od zebrania winogron. Termin rozpoczęcia tego etapu zależy od oczekiwanego efektu. Wczesne zbiory mogą nadać bardziej kwaśny i mniej słodki smak. Następnie z winogron usuwa się szypułki, które mogą nadawać goryczy. Kolejny krok to miażdżenie winogron. Ma to na celu ułatwienie wypływania soku z owoców. Choć w niektórych przypadkach, na przykład produkcji wina czerwonego, ten etap się pomija. Zaraz po tym, przychodzi kolej na macerację. W jej trakcie składniki ze skórek dostają się do soku, nadając mu wyjątkowy aromat. Później sok tłoczy się, w celu oddzielenia go od skórek, pestek i miąższu. Następnie napój się fermentuje a dodane drożdże przekształcają cukier w alkohol, wodę i dwutlenek węgla. Przy winach słodkich proces ten trwa krócej, aby zachować więcej cukru. Po fermentacji wino dojrzewa w stalowych zbiornikach, dębowych beczkach lub butelkach. Ten etap pozwala winu rozwinąć pełnię smaku oraz aromatu. Następnie wino jest filtrowane i klarowane, aby usunąć osady i nadać mu przejrzystość. Na końcu trunek trafia do butelek, gdzie może być od razu gotowe do spożycia lub jeszcze przez pewien czas dojrzewać.

Właściwości 

Spożywanie wina w umiarkowanych ilościach może nieść wiele korzyści. Zawiera ono związki antyoksydacyjne, takie jak polifenole i resweratrol. Substancje te pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do rozwoju nowotworów. Napój ten podnosi wydzielanie enzymów trawiennych, wspierając pracę układu pokarmowego. Wino wzmaga także apetyt, więc sprawdzi się wśród osób, które mają problem z utrzymaniem odpowiedniej masy ciała. Działa ono także bakteriobójczo, wspierając naturalną odporność organizmu. Niektóre badania wskazują też, że umiarkowane spożycie tego napoju może poprawiać krążenie i elastyczność naczyń krwionośnych. Ponadto lampka wina może działać relaksująco i pomóc nam się rozluźnić po stresującym dniu. 

Jak degustować wino?

Proces degustacji wina rozpoczynamy od ujęcia kieliszka. Ważne jest, aby trzymać go za nóżkę, gdyż chwycenie za czarkę będzie skutkowało ociepleniem się napoju. Przyglądając się winu, warto zwrócić uwagę na barwę, przejrzystość i odcień. Możemy dzięki temu określić wiek oraz styl trunku. Następnie czas na powąchanie napoju. Wykonujemy to w dwóch krokach – przed i po zamieszaniu kieliszkiem. Podczas tego procesu możemy określić nuty zapachowe i aromat wina. Kolejny krok to spróbowanie trunku. Należy przepłukać nim usta, aby smak wina trafił do wszystkich kubków smakowych. Oceniamy jego kwasowość, słodycz, obecność tanin oraz ogólne wrażenie – czy jest lekkie, pełne, łagodne lub intensywne.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze