Sri Lanka, tropikalna wyspa na Oceanie Indyjskim, to kraj kontrastów – od pachnących plantacji herbaty na zielonych wzgórzach, przez starożytne świątynie, po dziką przyrodę i rajskie plaże. Choć niedawno mierzyła się z głębokim kryzysem polityczno-gospodarczym, dziś powoli wraca na turystyczną i gospodarczą mapę świata.
Autentyczność i duchowość
Sri Lanka wciąż pozostaje relatywnie nieodkryta przez masową turystykę, co sprawia, że jest niezwykle autentyczna. Kultura Lankijczyków opiera się na tradycji i duchowości – dominującą religią jest buddyzm, który kształtuje codzienne życie mieszkańców. W Kandy, mieście położonym w Prowincji Centralnej, znajduje się Świątynia Zęba (Sri Dalada Maligawa), w której przechowywana jest jedna z najważniejszych relikwii buddyjskich – ząb Buddy. Co roku w lipcu ulicami Kandy przechodzi barwna procesja Esala Perahera. W jej trakcie przystrojone w kolorowe szaty słonie niosą relikwie Buddy, a całe wydarzenie ma charakter duchowego i kulturalnego spektaklu. Na wyspie mieszkają wyznawcy buddyzmu, hinduizmu, islamu i chrześcijaństwa – choć religijna mozaika bywała źródłem napięć społecznych, stanowi też niepowtarzalne bogactwo kulturowe. Kultura Sri Lanki ma silnie ludowy charakter – turyści mogą podziwiać pokazy tradycyjnych tańców, muzyki i wyjątkowe rękodzieła. Rodzina jest dla Lankijczyków najważniejszą wartością – wiele osób wciąż mieszka w wielopokoleniowych domach. Dużą rolę w codziennym życiu odgrywa również astrologia – przed podjęciem ważnych decyzji mieszkańcy często konsultują się z astrologiem.
Smaki wyspy
Kuchnia Sri Lanki opiera się na lokalnych, naturalnych składnikach – mieszkańcy wykorzystują to, co daje im wyspa. Podstawą większości dań jest ryż z curry, do którego dodaje się kurczaka, ryby, warzywa, soczewicę, owoce morza i kokos. Przyprawy odgrywają kluczową rolę – używa się m.in. kurkumy, kolendry, gorczycy, chili, cynamonu i liści curry. Na śniadanie często serwuje się hoppersy – cienkie naleśniki z mąki ryżowej, podawane na słodko lub z jajkiem. Popularne jest też kottu roti – posiekany placek z dodatkami mięsnymi lub warzywnymi i ostrym sosem. Nie sposób nie wspomnieć o herbacie – jednym z najsłynniejszych produktów eksportowych Sri Lanki. Liście zbierane są ręcznie, a herbata Cejlońska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Na wyspie można odwiedzić plantacje herbaty, zobaczyć proces jej produkcji i wziąć udział w degustacji. Warto też odwiedzić lokalne Rice and Curry Buffety, na stole zwykle znajduje się kilkanaście potraw – od warzywnych po mięsne – przygotowywanych na glinianych naczyniach z produktów prosto z ogrodu. Panuje tam rodzinna atmosfera, a różnorodność smaków to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Społeczne i polityczne wyzwania
Sri Lanka to jednak nie tylko rajskie plaże i aromatyczna kuchnia. W 2022 roku kraj ogłosił niewypłacalność – zagraniczny dług wynosił około 51 miliardów dolarów. Brak turystów i rosnące koszty spłaty zadłużenia doprowadziły do zapaści: brakowało leków, paliwa, a nawet prądu. Miliony Lankijczyków straciły pracę, a poziom życia dramatycznie się pogorszył. Masowe protesty doprowadziły do odsunięcia od władzy rodziny Rajapaksów. Obecny prezydent Ranil Wickremesinghe rozpoczął trudny proces odbudowy państwa, który przynosi pierwsze efekty, choć problemy – takie jak okresowe przerwy w dostawach prądu – wciąż się zdarzają. W przeszłości Sri Lanka była także areną jednej z najkrwawszych wojen domowych w Azji Południowej. Przez 26 lat trwał konflikt między Syngalegami a Tamilami, którzy walczyli o niezależność na północy kraju. Zakończył się on w 2009 roku krwawą operacją militarną, która doprowadziła do rozbicia Tamilskich Tygrysów.
Najpiękniejsze miejsca Sri Lanki
Sigiriya (Lwia Skała) – starożytna twierdza na 200-metrowym monolicie, wpisana na listę UNESCO. Wspinaczka na szczyt umożliwia podziwianie fresków i ogrodów królewskich.
Ella – górska wioska znana z zapierających dech w piersiach widoków, wodospadów (np. Ravana Falls) i malowniczych szlaków (np. Ella Rock).
Kandy – dawna stolica Sri Lanki z bogatą historią i duchowym dziedzictwem. Poza Świątynią Zęba, warto odwiedzić ogrody botaniczne i spacerować wzdłuż jeziora.
Mirissa – nadmorska miejscowość z bajeczną plażą. Idealne miejsce do relaksu, nurkowania i obserwacji wielorybów.
Nuwara Eliya – zwana „Małą Anglią”, oferuje chłodny klimat, kolonialną architekturę i wizyty na plantacjach herbaty w górskim otoczeniu.