
Spirulina to naturalny składnik o bogatych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Wspiera odporność, regenerację organizmu oraz pielęgnację skóry, będąc jednocześnie źródłem białka, witamin i minerałów.
Czym jest spirulina?
Spirulina to popularny dodatek do suplementów diety. Charakteryzuje się intensywną zieloną barwą, którą zawdzięcza dużej ilości chlorofilu. Dawniej uznawana była za glon, jednak obecnie klasyfikuje się ją jako cyjanobakterie. Spirulina należy do grupy superfoods, czyli żywności, która zawiera bogate właściwości odżywcze. Występuje w czystych zbiornikach wodnych w strefie tropikalnej oraz podzwrotnikowej, jednak suplementy pochodzą głównie z kontrolowanych hodowli. Na rynku dostępna jest w wielu formach, uwzględniając tabletki, kapsułki, proszek rozpuszczalny w wodzie, czy soki.
Właściwości
Spirulina jest świetnym wyborem jako wzbogacenie diety wegetariańskiej, ponieważ jest ona bogatym źródłem białka – w 100 g zawiera więcej tego składnika niż warzywa strączkowe czy mięso. Z tego względu sprawdzi się wśród osób budujących masę mięśniową. Spirulina zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając procesie starzenia. Dodatkowo zwiększa ona aktywność układu odpornościowego i pozytywnie wpływa na liczebność komórek odpowiedzialnych za procesy obronne organizmu. Zawiera takie witaminy, jak tiamina, ryboflawina, witamina B6, A, C i K. Oprócz tego w jej składzie znajdziemy cenne minerały, na przykład żelazo, magnez, cynk, mangan i potas. Spirulina wspomaga detoksykację organizmu, redukując między innymi ilość metali ciężkich w organizmie. Dodatkowo pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Wspiera także regenerację wątroby i jej prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto może poprawiać wytrzymałość, wspomagać koncentrację oraz łagodzić objawy zmęczenia i osłabienia. Osoby chore na cukrzycę również skorzystają na jej właściwościach, ponieważ reguluje ona poziom cukru we krwi. Wspomaga również funkcjonowanie układu pokarmowego i utrzymanie zdrowej flory jelitowej.
Środki ostrożności
Mimo licznych właściwości prozdrowotnych spiruliny, przy włączaniu jej do diety powinniśmy zachować ostrożność. Osoby z fenyloketonurią, chorobami autoimmunologicznymi lub skłonnością do alergii powinny skonsultować jej suplementację z lekarzem. Bardzo ważny jest również wybór produktu – należy sięgać po spirulinę z certyfikowanych, kontrolowanych hodowli, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia toksynami.
Spirulina w kosmetykach
Oprócz wsparcia dla organizmu, spirulina zapewnia wiele korzyści pielęgnacyjnych. Coraz chętniej stosowana jest we wszelkiego rodzaju kosmetykach. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, jest ona często uwzględniana w składzie produktów przeznaczonych do cery naczynkowej oraz z przebarwieniami. Wykorzystuje się ją także w kosmetykach skupionych na działaniu przeciwstarzeniowym, ponieważ zawiera ona antyoksydanty, które chronią komórki skóry przed stresem oksydacyjnym. Oprócz tego zaleca się ją w pielęgnacji cery trądzikowej, ze względu na posiadane właściwości matujące i absorbujące sebum. Dodatkowo spirulina posiada aktywne enzymy, które delikatnie złuszczają i rozjaśniają skórę.


