Śniadania do lunchboxa

1
204
fot. pixabay

Nie rozporządzasz sporą ilością czasu, już dawno poddałeś się i nie zabierasz domowych śniadań do pracy? Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Rozwiążemy Twój problem! Tutaj znajdziesz proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na śniadania do lunchboxa! 

Podczas pobytu w pracy nieraz marzymy o domowym, pysznym jedzeniu. Oczywiście, kanapki już się nam przejadły, bo ileż można jeść dzień w dzień to samo. Co ciekawe, istnieje wiele innych możliwości, które są równie proste i szybkie w przygotowaniu. Oto zestawienie 10 pomysłów na śniadania do lunchboxa.

Wrapy z tortilli

fot. pixabay

Istnieje ogrom przepisów na dania z tortilli – możemy je przygotować zarówno na ciepło jak i na zimno. My natomiast zajmiemy się tymi drugimi, mniej oczywistymi, ze względu na to, że częściej spotykamy tortillę podawaną na ciepło – np. z kebabem. Więc jakie składniki powinniśmy dopisać do swojej listy zakupów? Najważniejsza będzie tutaj tortilla, bo to właśnie w nią zawiniemy pozostałe elementy naszego wrapa. Poza nią, niezbędne nam będą: ser żółty, ulubiona wędlina, majonez oraz sałata. Jak przyrządzić takiego wrapa? Na placku tortilli należy rozsmarować majonez, na którym ułożymy liście sałaty, ser oraz szynkę. Teraz pozostało nam zwinąć wszystko w rulonik i wedle upodobania pokroić w mniejsze kawałki lub pozostawić w całości. 

Ślimaczki z ciasta francuskiego

fot. pixabay

Do przygotowania ślimaczków będziemy potrzebować gotowego ciasta francuskiego, szynki, sera, majonezu, ketchupu, szczypty oregano i ząbka czosnku.
Sos: kroimy drobno czosnek i łączymy go w miseczce z oregano, dwiema łyżeczkami ketchupu i łyżką majonezu.
Przygotowanie ślimaczków: rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy je naszym sosem i układamy na nim plasterki szynki oraz sera. Nadszedł czas, by zawinąć nasze ciasto w roladę! – Postarajmy się dokładnie zakleić naszą roladę, by ser i szynka z niej nie wystawały. Teraz już tylko zostało nam pokrojenie naszej rolady w grubsze plastry, rozłożenie na blaszce i upieczenie jej wg. wskazówek na opakowaniu ciasta. Tak przygotowane ślimaczki będą smakowały równie dobrze zaraz po upieczeniu, jak i po wystygnięciu.

Sałatka 

fot. pixabay

Jakby nie patrzeć, możemy do niej dodać, co tylko zechcemy. Jeżeli w naszej kuchni zalegają jakieś warzywa, to jest to idealny moment, by ich użyć. Jeśli jednak nie mamy ich na zbyciu, to warto będzie zaopatrzyć się w zestawienie takich warzyw: kukurydza z puszki, pomidor, kapusta pekińska, ogórek konserwowy, ogórek zielony, oliwa, ser sałatkowy oraz ulubione przyprawy. Warzywa i ser sałatkowy kroimy  w kostkę i wsypujemy je do miski, kolejno dodając kukurydzę, oliwę oraz przyprawy. Teraz tylko wystarczy wymieszać naszą sałatkę łyżką, by przyprawy połączyły się ze składnikami i przełożyć ją do naszego śniadaniowego pudełka. Uwaga! Warto zaopatrzyć się w lunchboxa ze szczelnym zamknięciem, ponieważ warzywa mogą puścić soki!

Słoiczek mocy

fot. pixabax

Czym jest słoiczek mocy? Prostym, słodkim śniadaniem, które możemy zamknąć w słoiku. Nie potrzebujemy wielu składników do jego przygotowania. Tak naprawdę jego wariacji może powstać wiele, zależnie od naszych pomysłów. Spód słoiczka wykładamy płatkami owsianymi, czy też pokruszonymi herbatnikami, zależnie od naszych preferencji. Następnie przekładamy go masą z serka homogenizowanego lub jogurtu – tutaj również jest sporo możliwości, patrząc na ilość dostępnych smaków obu tych produktów. Teraz czas na dodatki – czekolada, orzeszki, bakalie, pokrojone w kostkę banany… Możliwości jest wiele! Dodajemy, co tylko zechcemy. Powtarzamy te czynności, zamiennie układając w słoiczku nasze składniki, do momentu, gdy skończy się w nim miejsce. Nasze śniadanie jest już gotowe. Pamiętajmy, by na koniec zakręcić słoik i przed wyjściem zabrać ze sobą łyżeczkę!

Pieczone warzywa

fot. pixabay

Zdrowe i smaczne warzywa z piekarnika to nasza kolejna propozycja. Z dodatkiem przypraw staną się one bardzo aromatyczne, a do upieczenia ich nie będziemy potrzebować żadnego oleju. Jakich warzyw powinniśmy użyć? Nikogo nie powinno raczej zaskoczyć, że ziemniaki sprawdzą się tutaj idealnie. Dodatkowo możemy użyć również marchewki, selera, pietruszki, czy nawet kapusty! Niech nic nas nie ogranicza w tym wyborze, ponieważ każde z nich świetnie się sprawdzi jako przekąska poza domem. Nasze warzywa należy pokroić w słupki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posypać ulubionymi przyprawami. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 210° C, wkładamy do niego blachę z warzywami i pieczemy około 45 minut. 

Każdy z tych przepisów możemy modyfikować wg. własnych preferencji – dodając ulubione warzywa do wrapa, czy też nie używając składników, których nie lubimy. Możliwości jest wiele, a każdy nowy dodatek może sprawić, że danie będzie jeszcze ciekawsze. Pozostaje nam jedynie życzyć Wam dobrej zabawy podczas przygotowywania tych śniadań do lunchboxa. No i oczywiście – smacznego!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej
Andrzej
2 lat temu

Mniaaaaaam?? te wrapy wyszły naprawde hehe smaczne!!! Przyznam, że nie próbowałem tego typu urozmaicenia codziennej rutyny jaką jest robienie nudnych kanapek ale od teraz mogę na spokojnie przyznać, że zmiana już nastąpiła. Czytałem kilka z pani wpisów i chciałbym zapytać czy będzie może coś na temat sztuki?