Słodka jesień tylko z Fit Cake!

0
372

Gdy jesienią dopada cię chęć sięgnięcia po coś słodkiego, nie ma sensu z nią walczyć. Podaruj sobie odrobinę przyjemności i skosztuj pysznych deserów z Fit Cake’a! Zdrowe, bez cukru, słodkie i przepyszne – takie właśnie są ciasta, przekąski i inne łakocie z tej niecukierni. Dodatkowo, przygotowali teraz dla was coś nowego. Ciekawi, co to takiego? Zapraszam do recenzji!

 

Ciasta i ciastka, czyli dla każdego coś dobrego

Fit Cake słynie głównie z fit ciast, dlatego nie mogło ich zabraknąć w tej recenzji. Tym razem są to migdałowiec z kremem i frużeliną owocową oraz biały Lion, a na deser – pączki z adwokatem – ale bez alkoholu!

 

MIGDAŁOWIEC Z KREMEM I FRUŻELINĄ OWOCOWĄ

Wartość odżywcza w porcji: 330 kcal; B: 10g  W: 14g  W: 26g

Skład: jaja kurze, mąka migdałowa, mąka ziemniaczana, mleczko kokosowe, owoce sezonowe, żelatyna, kakao, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę).

fot. Diana Łętocha

Ciasto składa się z 3 warstw. Spodem jest czekoladowy biszkopt z mąki migdałowej – bardzo sprężysty, suchy o wyrazistym, czekoladowym smaku. Na nim znajduje się spora warstwa zbitej pianki kokosowej, która jest słodka, miękka i rozpływa się w ustach. Wierzch to owocowa frużelina, czyli lepka, słodka i gładka masa o smaku owoców sezonowych. Można wyczuć akcent jabłka, śliwki i lekko kwaskowatej porzeczki. Ostatnią warstwę zdobią płatki migdałów. Całość jest zbita, delikatna i słodka z leciutką nutką kwasku owocowego. Naprawdę pyszne ciasto!

 

WHITE LION

Wartość odżywcza w porcji: 377 kcal; B:  14g   W: 24g  T: 25g

Skład: jaja kurze, mąka gryczana, masło orzechowe, olej kokosowy, preparowana kasza jaglana, orzechy arachidowe, mleko sojowe, mleczko kokosowe, budyń bezglutenowy, syrop daktylowy, sól himalajska, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

To kultowe ciasto składa się z 6 warstw. Od dołu prezentuje się następująco: biszkopt, preparowana kasza jaglana, krem, biszkopt, krem i kasza jaglana. Spód jest cienki, ale sprężysty, mokry i słodkawy z bardzo delikatnym posmakiem gryki. Kasza jaglana jest miękka i słodka. Ma mocno orzechowy smak (od masła orzechowego), ale przypomina też nieco karmel (od syropu daktylowego). Krem jest zbity, słodki i gęsty o waniliowym smaku. Wyczuwalna jest też nutka mleka sojowego. Całość słodka, orzechowo-karmelowa z odrobinką soli. Jest też miękka z chrupiącym akcentem, który zawdzięcza znajdującym się na wierzchu orzechom arachidowym. Faktycznie przypomina smakiem oryginał.

Pączki z advocatem

Wartość odżywcza w porcji: 204 kcal; B: 7g  W: 8g  T: 16g

Skład: jaja kurze, olej ryżowy, mleko sojowe, mąka kokosowa, mleczko kokosowe, kurkuma, sól kala namak, gorzka czekolada, olej kokosowy, erytrol (bez dodatku  cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

fot. Diana Łętocha

Te małe, choć masywne pączusie są naprawdę warte uwagi. Ich wierzch zdobi zbity blado-żółtym krem i szlaczki z gorzkiej czekolady. W środku skrywają jasne ciasto z zawartością blado-żółtego kremu (takiego jak z zewnątrz). Ciasto jest sprężyste i elastyczne, do złudzenia przypomina biszkopt. W smaku słodkie, wyczuwalna jest w nim mąka kokosowa. Krem niczym pianka – słodka z posmakiem mleka sojowego. Całość syta, łagodna, rozpływa się w ustach. Nie są mdłe. Co ciekawe, nie zawierają alkoholu, ale faktycznie przypominają w smaku likier, tyle, że w bardzo łagodnej wersji. Użyta jako barwnik kurkuma oraz sól dają pod koniec jedzenia ciekawy efekt palenia w gardle, przypominający nieco ten, jaki ma się po spożyciu alkoholu. Naprawdę ciekawy wypiek.

Fot. Diana Łętocha

 

Drugie śniadanie na słodko

Co lubicie jeść na drugie śniadanie? Owoce, batony, jogurty? To z pewnością dobry wybór, ale proponuję coś, czym zasycicie się na dłużej, np. jaglankę o smaku szarlotki! Chyba, że jednak wolicie coś typowo słodkiego do kawki – tutaj idealnie nada się kawałek smakowitej czekolady o smaku masła orzechowego. Brzmi pysznie, prawda?

JAGLANKA SZARLOTKA

Wartość odżywcza w porcji: 358 kcal; B: 23g W: 62,9g T: 1,8g

Skład: kasza jaglana, koncentrat białka serwatkowego, jabłka, mąka ziemniaczana, jabłka suszone,  cynamon, erytrol, agar, sól himalajska (bez dodatku cukru, bez glutenu).

fot. Diana Łętocha

Mam dla Was solidną porcję jaglanki o smaku kultowego ciasta, czyli uwielbianej przez chyba każdego – szarlotki! W miseczce kryje się zbita masa o gładkiej konsystencji, przypominająca nieco budyń. Łatwo rozpoznać, że jest z kaszy jaglanej, ponieważ mimo, iż zblendowana, jednak ma drobne grudki. Jaglanka ma delikatny smak jabłek, ale dużo mocniej wybija się w niej cynamon. Na niej znajduje się spora masa ze smażonych jabłek z cynamonem, a także posypka z tych suszonych owoców. Ta warstwa jest bardzo słodka i intensywna. Całość jest mocno jabłkowo-cynamonowa, więc przypomina typową szarlotkę. Jest też słodka – w połączeniu dobrze się je, ponieważ jedząc osobno warstwy w tej budyniowej czuć lekko goryczkę od kaszy. Wszystko jednak pasuje – ciasto z miski jest miękkie, z trzeszczącym akcentem jabłek. Orzeźwiająca, ale i rozgrzewająca. Bardzo smaczny i pożywny deser.

fot. Diana Łętocha

Czekolada SALTY PEANUT BUTTER

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 509 kcal

  • węglowodany przyswajalne: 36,74 g
  • tłuszcz: 33 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 18,59 g
  • błonnik: 2,31 g
  • białko: 16,39 g
  • sól: 0,66 g

Skład: czekolada 67% (substancja intensywnie słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy, masło z orzechów arachidowych 26%, koncentrat białka serwatkowego 6%, sól himalajska 1% (bez dodatku cukru, bez glutenu, zawiera substancje słodzące).

fot. Diana Łętocha

Ta czekolada wygląda jak ta typowa, ze sklepu. Też podzielona na rządki i kosteczki, skrywa w sobie smakowite nadzienie. Jest zbita o mlecznym smaku z wyrazistym nadzieniem o smaku masła orzechowego. Środek to niby cienka warstwa, a jednak bardzo intensywna – orzechowa z  delikatną nutką soli. Całość jest słodka, ale nie do przesady i w ogóle nie czuć, że to fit czekolada. Nie jest mdła ani tłusta. Rozpływa się w ustach. Można ją jeść bez końca – ciężko zakończyć na jednym rządku. To jednak z najlepszych czekolad, jakie kiedykolwiek jadłam.

fot. Diana Łętocha

NOWOŚĆ – FIT KREMY DO SMAROWANIA

Fit Cake regularnie nas zaskakuje pomysłowymi fit łakociami, dlatego tym razem nie mogło być inaczej! Fit cream to pyszny dodatek idealny do deserów, do pieczywa a także do zajadania się solo – prosto z łyżki! Do wyboru w dwóch podstawowych wersjach: crunchy oraz smooth, w zależności, jaką konsystencję wolimy oraz wersje dla vegan czy keto. Jeśli chodzi o smaki, mamy do wyboru kilka kultowych: kokosowy, solony karmel, czekoladowo-orzechowy, mleczno-orzechowy, biała czekolada, słodkie tahini, snickers, orzechy laskowe, migdałowe czy nerkowca. Ja zdecydowałam się spróbować białą czekoladę oraz chrupiący kokos. Ciekawi, jakie są wrażenia?

fot. Diana Łętocha

WHITE CHOCO SMOOTH

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 610 kcal; B: 4,4g  W: 49g  T: 44g

Skład: malitol, tłuszcz shea, mleko w proszku odtłuszczone (13,0%), tłuszcz kokosowy, olej słonecznikowy, serwatka w proszku, lecytyna słonecznikowa, aromat (bez dodatku cukru, bez oleju palmowego, bez dodatku soli).

fot. Diana Łętocha

Konsystencja kremu jest płynna, niczym roztopiona czekolada. Masa idealnie gładka o wyrazistym, intensywnie słodkim smaku białej czekolady – więc uwaga, bo uzależnia! Na samym początku czuć jednak specyficzny posmak, który mi osobiście kojarzy się z… pikantnymi krakersami. Uważnie studiowałam skład, jednak nie jestem w stanie określić, który ze składników daje ten ciekawy smak. Pojawia się jednak tylko na początku i jest delikatnie, ale mimo wszystko wyczuwalny, a później zmienia się w prawdziwą, białą czekoladę. Idealny dodatek zarówno do pieczywa, śniadań na słodko (np. owsianka, pancakes, naleśniki) jak i do deserów (np. do jogurtów, ciast, budyniu). Biorąc pod uwagę naturalny skład, termin przydatności do spożycia wynosi około miesiąc czasu.

fot. Diana Łętocha

COCO NUT NUT CRUNCHY

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 622 kcal; B: 5,2g  W: 34g  T: 51g

Skład: mus kokosowy (34,8%), substancja słodząca: malitol, olej shea, mleko w proszku odtłuszczone, olej kokosowy nierafinowany, wiórki kokosowe, serwatka zdemineralizowana w proszku (z mleka), olej słonecznikowy, emulgator: lecytyny (z soi), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, miazga kakaowa, aromaty, lecytyny z soi (bez dodatku cukru, bez oleju palmowego, bez dodatku soli).

fot. Diana Łętocha

Konsystencja kremu jest gęsta, zbita  i pełna wiórków kokosowych. Wizualnie przypomina popularny krem rafaello. W smaku bardzo intensywny, słodki, jednak co ciekawe – na początku jest bardzo mocno wyczuwalny posmak, o którym wspomniałam wcześniej w kremie o smaku białej czekolady. Mimo to masa jest bardzo smaczna i pasuje do słodkich dań i deserów. Przyjemnie trzeszczy pod zębami, a gęsta masa nie spływa z deseru. Ciekawe.

fot. Diana Łętocha

Bądź fit z Fit Cake

Jeśli jesienią dopada cię chęć na słodycze, nie żałuj sobie – zaopatrz się w zdrowe ciasta, przekąski lub kremy do smarowania, a twoja figura ani zdrowie na tym nie ucierpią! Klasyczne desery jak i nowości znajdziecie na stronie fitcake.pl oraz m.in. w krakowskich lokalach – na Karmelickiej oraz na Placu Centralnym w Nowej Hucie.


Jeśli przechodzisz przez gorszy czas lub chandrę jesienną, skutecznym sposobem może okazać się dla ciebie pocieszająca książka od Matta Haiga – Moc dobrych słów.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments