Wiosna to czas kiedy, wszystko budzi się do życia, kwiaty zakwitają, a świeże warzywa stają się dostępne na straganach i w ogrodach. To doskonały moment, aby wprowadzić do swojej diety lekkie, kolorowe i odżywcze dania, a wśród nich wiosenne sałatki. Oto kilka inspiracji na świeże, smaczne i zdrowe propozycje, które przyniosą smak wiosny na Twój stół.
Sałatki z młodych, zielonych warzyw
Wiosną mamy dostęp do młodych warzyw pełnych witamin i minerałów. Skomponuj sałatkę z karczochów, groszku cukrowego, szparagów i młodego szpinaku. Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i pomidory koktajlowe. Skrop całość delikatnym sosem z oliwy z oliwek, świeżego soku z cytryny, soli i pieprzu. Zamiast tego możesz także dodać swój ulubiony dip do sałatki.
Zioła z kurczakiem
Możesz wzbogacić swoją wiosenną dietę o białko, dodając do sałatki grillowanego kurczaka. Sporządź mieszankę sałat z rukolą, bazylią, miętą i pietruszką. Później dodaj pokrojone w plastry pomidory, ogórki i awokado. Całość ułóż na talerzu, a na wierzchu umieść plastry soczystego kurczaka. Na koniec skrop całość delikatnym sosem jogurtowym z czosnkiem i cytryną.
Owoce z orzechami
W tym czasie owoce zaczynają nabierać słodyczy. Stwórz sałatkę z mieszanki sałat, dodaj plastry truskawek, kiwi, pomarańczy i granatu. Posyp całość mieszanką orzechową, składającą się z prażonych orzechów włoskich, migdałów i nasion dyni. Skrop sałatkę delikatnym sosem miodowo-musztardowym.
Pieczone warzywa
Przygotuj wiosenną sałatkę, wykorzystując pieczone warzywa. Pokrój bataty, marchewki, czerwoną cebulę i cukinię, a następnie upiecz je w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek i przyprawami. Podawaj na łóżku mieszanki sałat z rukolą i szpinakiem. Do sałatki dodaj pieczone warzywa, a całość polej sosem balsamicznym.
Komosa i pieczone warzywa
Komosa to świetne źródło białka i błonnika, idealne do wiosennej diety. Ugotuj quinoę i wymieszaj z warzywami grillowanymi, takimi jak papryka, cukinia, bakłażan i cebula. Dodaj posiekane świeże zioła, takie jak koperek i natka pietruszki. Skrop sałatkę sosem na bazie jogurtu, przyprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Awokado i krewetki
Na bazie mieszanki sałat z dodatkiem rukoli i szpinaku, dodaj pokrojone w kostkę awokado. Następnie obgotuj krewetki, aż zaczną przybierać różowy kolor, i dodaj je do sałatki. Wzbogać całość o świeże maliny, kolorową paprykę i posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj do mikstury awokado-krewetkowej świeżo posiekane zioła, takie jak kolendra i szczypiorek. Skrop całość delikatnym sosem z oliwy z oliwek, soku z limonki, soli i pieprzu.