
Sake, czyli nihon-shu, to tradycyjny japoński napój alkoholowy powstający z fermentowanego ryżu. Charakteryzuje się unikalnym smakiem i aromatem, a w Japonii od wieków odgrywa ważną rolę w ceremoniach, świętach i spotkaniach towarzyskich.
Czym jest sake?
Sake to tradycyjny japoński alkohol. Co ciekawe Japończycy nie nazywają tego alkoholu mianem sake, gdyż słowo to dosłownie oznacza alkohol. Napój ten w Japonii nosi nazwę nihon-shu, co w tłumaczeniu na język polski oznacza japoński alkohol. Sake trudno porównać do jakiegokolwiek innego alkoholu, Dawniej nazywano go wódką ryżową, jednak nazwa ta nie jest nawet zbliżona do prawdy, gdyż sake powstaje w procesie fermentacji, a nie destylacji. Co ciekawe proces produkcji sake najbardziej jest zbliżony do warzenia piwa, lecz z nim także nie ma zbyt wiele wspólnego. Zawartość alkoholu w tym napoju oscyluje w granicach 15-17%.
Proces produkcji
Proces produkcji sake rozpoczyna się od polerowania ryżu. Podczas tego etapu ziarna tracą od 30 do 50% swojej objętości. W wyniku tego pozbywa się z ryżu wierzchniej warstwy, zawierającej tłuszcze, białka i składniki mineralne, które mogą negatywnie wpłynąć na smak sake. Następnie ziarna myje się i moczy w ciepłej wodzie. Po tym ziarna łączy się z szlachetną pleśnią, zwaną kojikin. Po odczekaniu 3 dni dodaje się także drożdze shubo i wodę. Tak powstałą masę dokładnie się miesza i pozostawia w zbiorniku fermentacyjnym na czas od 20 do 40 dni. Następnie mieszankę tą się odcedza, filtruje i pasteryzuje. Ostatni etap to dojrzewanie napoju. Tak przygotowane sake gotowe jest do sprzedaży.
Rodzaje i podawanie sake
Sake występuje w wielu odmianach, które różnią się stopniem polerowania ryżu, aromatem, smakiem oraz zawartością alkoholu. Do najpopularniejszych należy junmai, czyli czyste sake bez dodatku alkoholu, charakteryzujące się pełnym, wyrazistym smakiem. Ginjo jest delikatniejsze i bardziej aromatyczne, często z owocowymi i kwiatowymi nutami, natomiast daiginjo uważane jest za napój najwyższej jakości, o wyjątkowo subtelnym, łagodnym smaku i złożonych aromatach. Napój ten można serwować zarówno schłodzony, w temperaturze pokojowej, jak i lekko podgrzany. W Japonii sake pije się tradycyjnie w małych ceramicznych kieliszkach zwanych ochoko lub w miseczkach sakazuki. Spożywanie go często wiąże się z rytuałami i uroczystymi okazjami, takimi jak święta, ceremonie weselne czy spotkania rodzinne. Napój ten pełni też rolę symbolu gościnności i szacunku wobec innych uczestników ceremonii.