
Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Choć kojarzy się głównie z Japonią, to jego historia sięga dalej. Różnorodność jego składników i smaków sprawia, że każdy znajdzie wersję idealną dla siebie.
Historia i pochodzenie
Chociaż ramen uznawany jest za japońskie danie, to jego początki sięgają Chin. Danie to funkcjonowało tam pod nazwą “lamian”, a w Japonii nazwę tą przekształcono na ramen. W XIX wieku, gdy imigranci z Chin przybywali do Kraju Kwitnącej Wiśni, przywozili ze sobą towary spożywcze, wśród których znajdował się ramen. Początkowo Japończycy byli niepewni co do zupy z makaronem, gdyż główną rolę w ich diecie odgrywał ryż. Jednak po II wojnie światowej, gdy pola ryżowe nie przynosiły urodzaju, Japończycy przekonali się do ramenu. Zyskiwał on popularność a makaron stawał się alternatywą dla ryżu. Szybko został on przyjęty przez społeczność Japonii i był serwowany na ulicach miast. Z czasem w różnych regionach Japonii zaczęły powstawać lokalne odmiany ramenu, różniące się zarówno wywarem, dodatkami, jak i rodzajem makaronu. Dziś ramen stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Kraju Kwitnącej Wiśni, a jego liczne wariacje zadowolą nawet wybredne podniebienia.
Składniki ramenu
Choć ramen uznawany jest u nas jako potrawa wysokiej rangi, to w Japonii uchodzi za danie fast foodowe. Składa się z rosołu podawanego z makaronem. Jednak wywar ten różni się od polskiego tym, że gotuje się go na bazie wieprzowiny i kości wieprzowych. Co ciekawe, znajdziemy także jego wegetariańskie wersje. Pszenny makaron używany do tej potrawy także jest odmienny od polskiego a jego miejsce pochodzenia to Chiny. W zupie tej występuje spora dawka warzyw, wśród których można wyróżnić kapustę pekińską, białą rzodkiew i cebulę. Znajdziemy w niej również wodorosty, mięso, gotowane jajka, jak i owoce morza. Istnieje jednak bardzo wiele wariacji tej potrawy, które różnią się od siebie wykorzystywanymi do jej przygotowania składnikami, sposobem przyprawienia oraz intensywnością smaku wywaru.
Najpopularniejsze rodzaje ramenu
Najpopularniejszymi rodzajami ramenu w kuchni japońskiej są:
- Shoyu-ramen – zupa drobiowa, w której mięso podaje się jako dodatek. Najczęściej występuje w pikantnej wersji. Do jej przyprawienia używa się pieprzu syczuańskiego, pieprzu czarnego bądź chili.
- Shio ramen – to najdelikatniejsza odmiana ramenu. Wywar gotuje się na bazie kurczaka bądź wieprzowiny. Jego nazwa pochodzi od japońskiego słowa shio, oznaczającego sól. To właśnie ona stanowi główną przyprawę bulionu.
- Miso ramen – posiada bogaty, złożony smak, który zawdzięcza się dodawanej do niego paście miso. Rodzaj ten pochodzi z Hokkaido, a szczególnie popularny jest w mieście Sapporo. Do miso ramen zazwyczaj dodaje się grubszy, sprężysty makaron.
- Tonkotsu ramen – przygotowuje się go na bazie bulionu z kości wieprzowych, który gotowany jest przez wiele godzin, aż uzyska gęstą, mlecznobiałą barwę. Smak wzbogacany jest wywarem z kurczaka oraz dodatkiem tłuszczu wieprzowego.