
Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców – są słodkie, sycące i pełne wartości odżywczych. Idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska w ciągu dnia, ale też jako baza do prostych deserów. Sprawdź trzy pomysły na przekąski z bananów.
Banany – zdrowa i szybka przekąska
Banany to owoce, które idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska, która dostarcza naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych. Zawierają one sporą dawkę potasu, dzięki czemu przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. W ich składzie znajdziemy witaminę B6, a jeden banan średniej wielkości zapewni nam 33% jej dziennego zapotrzebowania. Co więcej, owoc ten wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego działając korzystnie na warstwę ochronną żołądka. Oprócz spożywania ich w tradycyjnej formie, możemy skusić się na ciekawsze formy ich podania. Szczególnie jeśli banany zalegają nam na półce kuchennej, to warto wypróbować różne wersje deserów z bananami, które zaskoczą smakiem i oryginalnością niejednego smakosza.
Mrożone banany w jogurcie lub czekoladzie
Banany obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Jeśli przygotowujemy wersję z czekoladą, najpierw należy ją rozpuścić w rondelku. Natomiast jeżeli zależy nam na wersji fit, to używamy owocowego jogurtu, który przekładamy do miseczki, aby ułatwić proces. Pokrojone banany maczamy w wybranym składniku i przekładamy na talerz. Kolejnym krokiem jest włożenie owoców do zamrażalnika. Po odczekaniu godziny przekąska jest gotowa do podania.
Smażone banany
Wybraną ilość bananów obieramy ze skórki i przekrawamy je na pół. Następnie na patelni rozgrzewamy masło lub olej kokosowy i układamy pokrojone banany. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i po chwili przekładamy na drugą stronę i ponownie dodajemy cukier. W celu podkreślenia smaku możemy dodać szczyptę soli. Skarmelizowane banany ściągamy z patelni i przekładamy na talerz. Tak przygotowana przekąska jest gotowa do cieszenia się jej smakiem.
Chipsy bananowe
Banany kroimy w cienkie plastry i posypujemy cynamonem. Jeśli posiadamy suszarkę do owoców, przekładamy je na sitko suszarki i pozostawiamy je tam na kilka godzin. Jeśli jednak suszarka nie jest częścią naszego kuchennego wyposażenia, to nie ma czym się martwić, ponieważ do procesu suszenia możemy także wykorzystać piekarnik. W tym celu nagrzewamy go do 250°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy nasze pokrojone banany i wstawiamy do piekarnika. Po odczekaniu 15 minut wyjmujemy je i czekamy aż ostygną.


