Poznaj wiosenne nowości Fit Cake’a!

0
17

Za oknem piękna wiosna, a za witrynką Fit Cake’a – kolejne, wiosenne nowości! Jakie pyszne ciasta serwuje tym razem nasza ulubiona niecukiernia? Koniecznie sprawdź i wybierz coś dla siebie!

 

KETO BUENO WHITE Z PISTACJĄ

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 240 kcal, B:8g, T:20g W:3g

Skład: jaja kurze, mleczko kokosowe, mleko migdałowe, mąka migdałowa, mąka kokosowa, łupiny babki jajowatej, orzechy laskowe, pistacje, masło pistacjowe, budyń bezglutenowy, mleko kokosowe, erytrol, agar (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, keto).

Kinder Bueno White ma wielu fanów, podobnie jak pistacja, ale co się stanie, gdy połączymy oba te smaki? To proste: powstanie kolejne, pyszne, słodkie fit ciasto! Nowa wersja składa się z 4 warstw: ze spodu biszkoptowego, kremu pistacjowego, biszkoptu oraz pistacjowej masy. Spód jest bardzo słodki, wilgotny i neutralny w smaku. Zielony krem ma natomiast bardzo ciekawy smak – prócz pistacji wyczuwalna jest w nim mocna nuta słodyczy, przypominająca banana, przez co jest niesamowicie intrygująca i smaczna zarazem. Skrywa też liczne kawałki chrupiących pistacji. Jasna masa ma puszystą konsystencję o słodko-kwaśnym, mocno kokosowym, a już mniej pistacjowym posmaku. Wierzch jest solidnie obsypany dużymi kawałkami chrupiących orzeszków. Całość – bardzo słodka, ale smaczna i warta spróbowania!

 

SERNIK BASKIJSKI KOKOSOWY

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 490 kcal; B: 11g W: 5g T: 47g

Skład: śmietanka 30%, mascarpone, jaja kurze, wanilia, sól himalajska, serek śmietankowy, wiórki kokosowe, substancja słodząca: erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez orzechów).

Ten sernik to już kultowy bestseller tego miejsca. Wszyscy go znają w wersji klasycznej, jednak nowością jest jego kokosowa odsłona. Brzmi jak połączenie idealne i faktycznie – ta wersja jest jeszcze lepsza od oryginału! Aksamitna, serowa struktura rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny, lekko słodki posmak na języku. W gładkiej konsystencji wyczuwalne są liczne wiórki kokosowe, które nie tylko dodają nowego smaku, ale i przyjemnie trzeszczą pod zębami. Całość jest niczym chmurka – lekka i puszysta. Jedynym minusem jest fakt, że ciasto w mig znika z talerza, natomiast syci na długo i zaspokaja apetyt na słodkie!

 

SERNIK BROWNIE Z BRZOSKWINIAMI

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 280 kcal; B: 20g W: 20g T: 13g

Skład: czerwona fasola, jajka, twaróg, mleko 1,5%, brzoskwinie, mleczko kokosowe, olej kokosowy, olej rzepakowy, mąka kokosowa, gorzka czekolada, budyń bezglutenowy, kakao, karob, wanilia, sól himalajska, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez orzechów).

Oto kolejna ciekawa, choć nietypowa odsłona sernika. W zasadzie jest to połączenie dwóch najlepszych ciast, jakie tylko istnieją, czyli właśnie sernika i brownie. Pierwsze jest lekkie i puszyste, a drugie zbite i intensywnie czekoladowe. Czy te 2 warstwy do siebie pasują? Okazuje się, że jak najbardziej! Co ciekawe, dolna warstwa a’la brownie jest na bazie czerwonej fasoli, której jednak nie czuć w smaku. Wybija się natomiast karob imitujący czekoladę. Spód jest słodki, głównie za sprawą licznych kawałków soczystych brzoskwiń. Masa serowa – puszysta, waniliowa, nie za słodka. Deser oblany jest gęstą polewą o kwaskowatym posmaku, przypominającą serek homogenizowany, a wierzch zdobi połówka dorodnej, świeżej truskawki. Musicie przyznać, że w tym cieście dużo się dzieje, a wszystko o za sprawa nieoczywistych połączeń struktur i smaków. Mimo tego szaleństwa warstwy idealnie do siebie pasują, tworząc zgraną całość.

 

WUZETKA

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 295 kcal; B: 7g W: 15g T: 23g

Skład: jajka, mąka gryczana, mleczko kokosowe, dżem 100% czarna porzeczka, kakao, gorzka czekolada, mleko sojowe, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

Ten deser to już klasyka gatunku w cukierniach – każdy zna jego smak. Wersja od Fit Cake’a jest jednak zdrowsza i znacznie smaczniejsza. Ciastko posiada słodkawą, kokosową masę o kremowej konsystencji, przełożoną z obu stron równie słodkim, mokrym i kakaowym biszkoptem. Pod białym puchem skrywa się wyrazista warstwa porzeczkowa, słodko-kwaśna z całymi owocami. Wierzch miękkiego ciasta wieńczy pyszna, rozpływająca się w ustach czekolada. To bardzo puszyste i lekkie ciasto, które nie jest ani za słodkie, ani mdłe, a dodatkowo – jest bardzo soczyste, dlatego ta wersja powinna mieć równie wiele fanów jak jej oryginał.

 

WIŚNIOWA CHMURA

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 223 kcal, B: 5g W: 8g T: 19g

Skład: wiśnia, jaja kurze, mąka gryczana, maliny, mleczko kokosowe, żelatyna, mleko sojowe, żelatyna, erytrol, kakao (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy , bez orzechów, odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę).

Fit Cake ma wiele odsłon chmurek, o czym mogliście się już przekonać w poprzednich recenzjach. Teraz mają nie tylko malinową czy jagodową, ale i wiśniową wersję! Ciasta wyglądają podobnie i składają się z tych samych warstw, czyli z biszkoptu, galaretki z owocami oraz kremu, ale różni je wsad owocowy. Wiśniowa żelka jest kwaskowata i zawiera całe owoce, natomiast biszkopt o smaku czekoladowym jest lekko słodki i na szczęście – nie czuć w nim gryki, która jest obecna. Kakaowy krem jest słodszy, puszysty i kremowy, z wyczuwalną nutą kokosa. To pyszne, lekkie ciasto idealne na każdą porę!

 

MUESLI TO GO CHIA & OWOCE JAGODOWE VEGAN

Fot. Diana Łętocha

Sztuka: 415 kcal; b: 5 g w: 21 g t: 35 g

Skład: jagody, jogurt kokosowy, chia, granola kokosowa* (Fit Cake), substancja słodząca: erytrol. *granola: kokos (mąka kokosowa, plastry kokosa, wiórki kokosowe, sproszkowany kokos, olej kokosowy), migdały, siemię lniane, cynamon cejloński, sól himalajska, błonnik: inulina, substancja słodząca: erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Czas na deser, który może towarzyszyć ci wszędzie, czyli pyszne i zdrowe Muesli to go! Składa się z czterech warstw: granoli, mleczka kokosowego, owoców oraz jogurtu. Muesli jest oddzielone wieczkiem od jogurtu, dzięki czemu zachowuje świeżość i chrupkość. Można je wsypać albo zjeść wprost z kubeczka. Konsystencja nie jest zbyt twarda, a w smaku mocno aromatyczna – wybija się w niej wyraźnie kokos oraz cynamon. Ponadto chrupiące plastry suszonego banana, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz mięciutkie, czekoladowe dropsy dodają całości charakteru i przyjemnych doznań smakowych. Niżej znajduje się słodka, zbita warstwa mleczka kokosowego, przez którą przebijają się soczyste, kwaskowate jagody. Jogurt jest gęsty, przypominający konsystencją pudding – a to za sprawą licznych, trzeszczących pod zębami ziarenek chia. Ten kokosowo-jagodowy deser jest niesamowicie soczysty, orzeźwiający i przepyszny, a na dodatek – bardzo syty.

 

Wiosenne fit słodkości tylko w Fit Cake’u!

Czy jest ładna pogoda czy nie, warto odwiedzić krakowski lokal i sprezentować sobie oraz najbliższym coś pysznego i zdrowego! Powyższe smakołyki znajdziecie w lokalu Fit Cake Nowa Huta, natomiast więcej na stronie www.fitcake.pl!


Pamiętaj, że ruch jest równie ważny, jak zdrowa dieta, dlatego nie zapominaj o nim w swojej codziennej rutynie. Jeśli szukasz oryginalnego sposobu na ruch, zapoznaj się z artykułem na temat pilatesu na reformerch.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments