Poznaj kolejne fit nowości z witrynki FIT CAKE’A!

0
35

Masz ochotę na coś słodkiego czy kwaśnego? Szukasz wegańskich, ketogenicznych czy proteinowych przysmaków? A może szukasz czegoś orzeźwiającego do picia? Cokolwiek preferujesz, wstąp do Fit Cake Nowa Huta w Krakowie, bo lokal przygotował dla nas kolejne wspaniałe nowości!

Ciasta na letnie dni – i nie tylko

Fit Cake słynie głównie z fit ciast, dlatego nie może ich zabraknąć w naszych recenzjach. Co tym razem znalazło się za witrynką niecukierni?

PINACOLADA (LOW FODMAP)

fot. Diana Łętocha

Porcja = 348 kcal; B: 6g W: 18g T: 28g

Skład: jajka, mleczko kokosowe, ananas, olej rzepakowy, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka gryczana, wiórki kokosowe, sól himalajska, wanilia, agar, sok z cytryny, substancja słodząca: stewia (low fodmap, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Pinacolada od razu skojarzyła mi się z wakacjami – słońce, plaża, drinki… Oczywiście, bezalkoholowe! Podobnie jak ciasto w Fit Cake’u. Ten przekładaniec składa się z biszkoptu, warstwy ananasowej i białej masy. Miękki i sprężysty spód jest słodki, z bardzo delikatnie wyczuwalną gryką. Ananasowa masa jest soczysta, kwaskowata i lekko słodka – trochę przypomina galaretkę, a trochę mus. Biała natomiast jest puszysta, na bazie mleczka kokosowego, a więc słodka i pyszna. Ciasto jest bardzo leciutkie, przyjemne, z wyrazistą nutką kwaskowatości i kokosa. Soczyste i uzalezniające niczym pinacolada.

CIASTO JAGODOWE

fot. Diana Łętocha

Porcja = 196 kcal; B: 5g W: 8g T: 16g

Skład: mleczko kokosowe, jajka, jagody, mąka gryczana, agar, sok z cytryny, sól himalajska, substancja słodząca: erytrol (low carb, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

Ciasto składa się z kilku warstw: od spodu biszkopt, następnie galaretka owocowa, biała masa, znów biszkopt i biała masa. Biszkopt jest mokry i intensywnie słodki. Gryka jest ledwo wyczuwalna, dosłownie minimalnie. Warstwa jagodowa o konsystencji galaretki jest bardzo soczysta, słodka z lekką nutą kwaskowatości i zawiera w sobie owoce jagód. Biała masa z ubitego mleczka koksowego jest słodka, mocno kokosowa i rozpływa się w ustach. W tej warstwie również znajdują się pojedyncze jagody. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne, słodkie i orzeźwiające. To świetny wybór w upalne, letnie dni. Nie jest mdłe, za to przesmaczne.

TORCIK A’LA DAIM (KETO)

fot. Diana Łętocha

Porcja = 434 kcal; B: 13g W: 10g T: 38g

Skład: mąka migdałowa, jaja kurze, śmietanka 30%, mleczko kokosowe, nerkowce, mąka kokosowa, gorzka czekolada*, mleko migdałowe, kakao, karob, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol *miazga kakaowa, maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Torcik składa się z 2 warstw biszkoptu, między którymi znajduje się biały krem. Z zewnątrz oblany jest grubą warstwą polewy czekoladowej, gdzie bardzo wyczuwalny w smaku jest karob oraz gorzka czekolada. Wierzch wieńczą spore kawałki orzechów. Spód jest miękki, wysoki i słodki o neutralnym smaku, tylko że dość suchy. Warstwa kremowa natomiast jest pyszna; przypomina w smaku budyń waniliowy. Jest też puszysta i zawiera chrupiące kawałki orzechów nerkowca. Całość bardzo smaczna, słodka i syta, tylko odrobinkę za sucha.

SZARLOTKA MIGDAŁOWA

fot. Diana Łętocha

Porcja = 239 kcal; B: 2g W: 33g T: 11g

Skład: jabłka, mąka migdałowa, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka kokosowa, olej kokosowy, cynamon, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Jabłecznik wygląda bardzo kusząco. Jest wysoki i zbity, pełen nadzienia. Spód kruchy i maślany, mocno cynamonowy, choć czuć też delikatny posmak mąki kokosowej. Farsz zawiera spore kawałki jabłek, które nie są ani za miękkie, ani za twarde. Masa jest bardzo soczysta i mokra. Kruszonka natomiast miękka, intensywnie kokosowa i delikatna. Całość jest orzeźwiająca, lekko kwaskowata i nie zbyt słodka, na dodatek syta i smaczna.

 

Hit! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI (Jagodowa i malinowa)

fot. Diana Łętocha

 Porcja: 313 kcal, B: 11,5g W: 7g T: 24,5g

Skład: twarożek, jajka, mleko kokosowe, mleko migdałowe, mąka kokosowa, mleko kokosowe w proszku, olej kokosowy, masło orzechowe, guma ksantanowa, owoce inulina, sól himalajska, drożdże, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

fot. Diana Łętocha

O jagodziankach już pisaliśmy, jednak tym razem w Fit Cake’u pojawiły się drożdżówki serowe z jagodami oraz z malinami. Są dorodne, zbite i prócz widocznych z zewnątrz owoców, posiadają też kruszonkę oraz keks waniliowego twarożku. Są miękkie, ładnie zarumienione, syte i rozpływają się w ustach. Ciasto ma neutralny smak – słodkie, ale nie do przesady. Czuć delikatnie orzechową nutę w cieście, za sprawą masła orzechowego. I oczywiście są bogate w owoce. Wersja malinowa bardziej przypadła mi do gustu, ponieważ jest kwaśniejsza od jagodowej. Ponadto jest bardziej soczysta i zawiera chrupiące ziarenka owocu. Obie są jednak smaczne i warte spróbowania.

NOWOŚĆ! CREME BRULEE

fot. Diana Łętocha

Porcja: 408 kcal; B: 7,2g W: 4,6g T: 36,6g

Skład: śmietanka 30%, żółtka jaj, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Nowością jest także włoski deser zwany kremem brulee. Deser w słoiczku jest zbity, kremowy i bardzo gęsty, zblednowany na gładko. Jego smak jest bardzo słodki, intensywnie wyczuwalne jest żółtko. Jest bardzo syty – porcja spokojnie wystarcza dla jednej osoby. Smaczny i rozpływający się w ustach, choć troszkę ciężki, idealny w duecie z kawą.

NOWOŚĆ! CHLEB KETO
fot. Diana Łętocha

Makro w 100g: 319 kcal, B: 15g W: 3,1g T: 24g.

Skład: mąka migdałowa, słonecznik, nasiona chia, pestki dyni bezglutenowej, siemię lniane, mąka lniana odtłuszczona, sól kłodawska, łuska babki jajowatej, woda gazowana (bez dodatku cukru, bez glutenu, vegan, bez laktozy).

Ciekawą propozycją jest także chlebek keto. Do tej pory można było zakupić mieszankę do wykonania chleba samemu, jednak obecnie można zakupić gotowy wypiek – cały lub połówkę. Pieczywo jest niewielkie, ale za to bogate w ziarna. Chlebek jest ładnie wyrośnięty, wypieczony i estetycznie zapakowany, przez co także świeży. Jest też dość mokry, dzięki czemu też soczysty, a nie wysuszony. Widać, że zawiera niemal same ziarna, co jest jego ogromnym atutem, bo przyjemnie chrupie i pysznie smakuje. Jest smaczny nawet solo, bez dodatków. Odrobinkę słonawy, ale przyjemnie i jeszcze syty.

SHAKE PROTEINOWY – CZEKOLADA

fot. Diana Łętocha

Składniki: mleko bez laktozy 1,5 %, odżywka białkowa o smaku czekolady (Bez dodatku cukru, bez glutenu, bez orzechów).

Nie musisz być po treningu, żeby skusić się na proteinowego shake’a. To idealny napój na letnie dni, bo świetnie orzeźwia i jest syty. Konsystencja jest dość gęsta, puszysta i dobrze zblendowana. Shake jest zimny i wyraźnie czuć w nim czekoladę. Warto się na niego skusić!

Głodni nowości? Odwiedźcie Fit Cake’a!

Lokale Fit Cake regularnie zaskakują swoimi fit nowościami, wobec których ciężko przejść obojętnie. Nie trać czasu i pogody, tylko wybierz się na spacer i wstąp do niecukierni Fit Cake Nowa Huta w Krakowie oraz odwiedź stronę fitcake.pl!


Potrzebujesz odpowiedniej pielęgnacji dla swojej skóry? Koniecznie zapoznaj się z nowościami od FaceBoom i znajdź coś dla siebie!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments