Powitaj jesień z deserami od Fit Cake’a!

0
183

W tym roku wrzesień bardziej przypominał lato, niż jesień – piękna pogoda rozpieszczała nas do końca miesiąca. Ciepły sezon niestety definitywnie się kończy, ale nie martwcie się – w Fit Cake’u znajdziecie desery, które nie tylko przypomną Wam słoneczne, upalne dni, ale także rozpieszczą wasze kubki smakowe!

 

TARTA PISTACJOWA

Porcja = 331 kcal; B: 8g W: 14g T: 28g

Skład: mąka migdałowa, mąka kokosowa, mleczko kokosowe, masło pistacjowe, olej kokosowy, erytrol, sól himalajska (wege, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Nową propozycją niecukierni Fit Cake jest tarta pistacjowa. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim piękny, pastelowo zielony krem znajdujący się miękkim na spodzie. Pistacjowa masa przypomina formułą piankę – jest puszysta i rozpływa się w ustach! Co do smaku, jest on bardzo specyficzny, ponieważ czuć w niej tytułowe orzechy, ale też wyrazisty posmak kokosa, który jednak dominuje tartę. Krem jest słodko-słony, bardzo ciekawy. Spód natomiast mokry, z wyczuwalną nutą mąki kokosowej i migdałowej. Wierzch wieńczy keks ze śmietanki kokosowej oprószony kawałeczkami pistacji i kwaskowatymi ziarenkami malin. Bardzo nietypowy deser, wart spróbowania.

TARTA ŚMIETANKOWA Z MALINAMI

Porcja: 275kcal; B:6g W:12g T:23g

Skład: Mleczko kokosowe, mąka kokosowa, mąka migdałowa, maliny, erytrol, olej kokosowy, agar (keto, wegan, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Oto kolejna propozycja tarty, tym razem w nieco bardziej klasycznej odsłonie, bo śmietankowej. Ciasto składa się z 3 warstw: pierwszą jest tytułowa śmietanka o intensywnie kokosowym smaku. Ma piankową konsystencję i też rozpływa się w ustach, przez co jest uzależniająca. Pod nią znajduje się cienka i gładka warstwa malinowa – bardzo kwaśna i mocno wyrazista w smaku. Spód zbity, delikatny i sypki, czuć, że jest na bazie mąki kokosowej i migdałowej. Całość lekka, delikatna, ale i naprawdę syta. Mniam!

TORCIK ZABAJONE Z TRUSKAWKAMI (KETO)

Porcja = 339 kcal; B: 9g W: 6g T: 31g

Skład: śmietanka 30%, mascarpone, jaja kurze, truskawki, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, olej rzepakowy, mleko sojowe, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol, agar (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Fot. Diana Łętocha

Ten deser jest inspirowany włoskim przysmakiem, jednak nie zawiera w sobie ani grama alkoholu. Spód to lekko słodki i puszysty biszkopt, który delikatnie chrzęści między zębami. Na nim znajduje się galaretka truskawkowa, która w sumie bardziej przypomina marmoladę. Jest bardzo soczysta, słodko-kwaśna o intensywnym smaku truskawki. Wyczuwalne w niej są także pestki tych owoców. A krem? Leciutki, żółciutki, puszysty i bardzo słodki. Przypomina kogel mogel i jest uzależniający (a bez procentów!). Ciekawe jest to, ż deser faktycznie przypomina oryginał. Fajne przełamanie słodyczy z kwaskowatością truskawki.

Ciasta jak batony

Jesteście fanami popularnych batonów, typu Milky Way, Bounty czy Maxi King? W takim razie świetnie się składa, bo Fit Cake ma ich zdrową wersję, więc możesz pozwolić sobie na nie bez wyrzutów sumienia!

KETO MILKY WAY

Porcja = 364 kcal; B: 13g W: 6g (netto) T: 30g

Skład: nerkowiec, jajka, mleczko kokosowe, kazeina micelarna (białko), babka jajowata, mąka kokosowa, mąka migdałowa, kakao, karob, sól himalajska, erytrytol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Fot. Diana Łętocha

Za czasów dzieciństwa to był mój ulubiony baton. Nie pamiętam, by ktokolwiek skarżył się na jego smak – był w guście niemal każdego! Lekki, puszysty, słodki… Samo wspomnienie powoduje uśmiech na twarzy! Ciasto Milky Way w wersji keto od Fit Cake’a składa się z 3 warstw: od spodu mamy kakaowy biszkopt, na nim masa i polewa. Wierzch wieńczy keks z mleczka kokosowego i czekoladowy dropsik. Spodem jest mokry, miękki i sprężysty biszkopt o mocno kakaowym smaku.

Masa gładka i zbita, choć zarazem miękka, niczym pianka. Czuć posmak nerkowca oraz mleczka kokosowego, a także leciutką nutkę kakao. Bardzo lekka, przyjemna, smaczna. Polewa natomiast ma mocno karobowy smak – jest dobra, delikatnie słodka o miękkiej, półpłynnej formule. Całość idealnie do siebie pasuje – ciasto jest miękkie, kremowe i gładkie (nie ma chrupiących czy chrzęszczących elementów), syte i smaczne. Faktycznie nieco przypomina Milky Waya, głównie tą delikatnością.

KETO KING

Porcja = 439 kcal; B: 11g W: 11g T: 39g

Skład: jajka kurze, mleczko kokosowe, mąka migdałowa, mąka kokosowa, łupiny babki jajowatej, olej kokosowy, masło orzechowe, orzechy laskowe, mleko migdałowe, kakao, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Keto King to kolejna propozycja ciasta w wersji keto, wzorowana na popularnym batonie. Składa się z kilku warstw (dokładnie z 6, choć się powtarzają). Spodem jest czekoladowy biszkopt, który jest miękki i nie jest za słodki. Na nim znajduje się słodko-słona masa orzechowa, gładko zblendowana i bardzo smaczna. Wyżej mamy biały krem, przypominający śmietankę kokosową – bardzo zbity i słodki. U góry polewa o smaku gorzkiej czekolady oraz ozdobny keks ze śmietanki kokosowej i orzech laskowy. Kawałek jest zbity, mocno orzechowy. Deser przypomina smakiem tytułowego batona.

SERNIK BOUNTY

Porcja = 430 kcal; B: 20g W: 11g T: 34g

Skład: twaróg, mleko, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, gorzka czekolada, olej kokosowy, erytrol, agar (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez jajek, bez orzechów, odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę).

Fot. Diana Łętocha

Na koniec zostawiam serniczek, ponieważ co byśmy nie zjedli, na niego zawsze znajdzie się miejsce w żołądku! Ten w wersji Bounty składa się z 3 warstw: u dołu znajduje się kakaowe ciasto, coś jak twardszy, zbity biszkopt, choć w sumie może bardziej przypomina brownie. Delikatnie słodki, choć wyraźnie wyczuwalna jest w nim gorzka czekolada. Masa serowa – słodko-kwaśna, a nawet bardziej kwaśna. Puszysta, mocno twarogowa, mięciutka i gładko zblendowana, ale znajdują się w niej wyczuwalne pod zębami wiórki kokosowe.

Z zewnątrz jest warstwa przypominająca polewę o kakaowym smaku; słodka, gładka, przypominająca piankę. U góry dekoracyjny, kakaowy keks kremu, posypany wiórkami kokosowymi i udekorowany chipsami kokosowymi. Wynik? Syty, smaczny, nie za słodki deser. Dominuje w nim kwaskowatość masy serowej. Jest lekkie, choć syte i czuć w nim nutkę oryginalnego Bounty.

Hej! Nie zapomnij o kawie!

Jak dobrze wiemy, ciasto najlepiej smakuje w akompaniamencie kawy, a tej w Fit Cake’u również nie brakuje. Najlepiej sprawdzą się klasyki, czyli espresso, biała, cappuccino albo latte. Ja zdecydowałam się na tą ostatnią, ale na mleku migdałowym, ponieważ sami decydujecie o tym, czy chcecie wersję klasyczną czy roślinną alternatywę.

Przyjdź na ciacho do Fit Cake’a!

W niecukierni Fit Cake znajdziecie standardowo klasyczne desery jak i nowości, dlatego ich smaki nigdy się nie znudzą! Przyjdź i wybierz coś dla siebie w stacjonarnym krakowskim lokalu na Karmelickiej lub w Nowej Hucie lub zajrzyj do oferty ze strony fitcake.com!


Nie masz czasu na gotowanie i szukasz szybkiego rozwiązania? Otóż w Fit Cake znajdziesz posiłki na cały dzień! Przykładowe menu na cały dzień znajdziesz w artykule – Głody? Zobacz przykładowy dzienny jadłospis z Fit Cake!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments