Poczuj letnie orzeźwienie z Fit Cake!

0
432

Wysokie temperatury nie sprzyjają apetytowi, a jeśli już zdecydujemy się coś zjeść, to najchętniej sięgamy po soczyste i orzeźwiające desery, jak np. lody. Te sklepowe pełne są zbędnych konserwantów i kalorii, a w cukierniach znajdziemy sporo cukru i alergenów. A co powiesz na fit lody o niskiej kaloryczności, za to pełne smaku i zdrowych składników? Zobacz, jaką letnią propozycję ma dla ciebie Fit Cake!

Fit lody dla ochłody

Być może fit lody kojarzą ci się z sorbetami – i masz rację, jednak lody o smaku czekolady także mogą być zdrowe. W lokalach Fit Cake znajdziesz ten deser w wielu wariantach smakowych i przypadną one do gustu każdemu, ponieważ ich skład dopasowany jest pod dane preferencje. Wegańskie, proteinowe, a może ketogeniczne? Wybór należy do ciebie!

fot. Diana Łętocha

Sorbet truskawkowy

Wartość odżywcza na 100 g
91 kcal; B: 0g  W: 22g  T: 0,5g

Skład: truskawka, woda, mąka sojowa, fruktoza (wegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez jajek).

fot. Diana Łętocha

Ten sorbet jest sorbetem idealnym – jedyne, co w nim czuć to smak tytułowego owocu. Nie ma w nich dodatku cukru, wręcz przeciwnie – smak jest bardzo kwaśny, intensywny, wręcz szczypie w język! I jak dla mnie jest to bardzo dużą zaletą tych lodów. A kolejną są liczne, chrzęszczące pestki truskawki, które przyjemnie trzeszczą pod zębami. Bardzo wyraziste w smaku, niesamowicie soczyste i orzeźwiające.

MANGO-MARAKUJA  na mleku owsianym

Wartość odżywcza na 100 g
72 kcal; B: 0,33g  W: 25g  T: 0,15g

fot. Diana Łętocha

Skład: Woda, mango, marakuja, błonnik roślinny (inulina), substancje słodzące (maltitol, ksylitol, sorbitol, erytrytol), maltodekstryna, naturalna substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, substancje zagęszczające, (guma guar, sól sodowa, karboksymetylocelulozy, guma tara). Vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. 

Mango i marakuja – ten wariant po prostu musi być hitem i według mnie faktycznie nim jest. Lody są bardzo lekkie, soczyste i nieco bardziej kremowe w konsystencji od sorbetu. Dosłownie rozpływają się w ustach i znikają w ułamku sekundy! Pomimo duetu, zdecydowanie bardziej wybija się smak mango, choć wyczuwalny jest też w tle łagodny posmak mleka owsianego. Ogromną zaletą są też duże kawałki egzotycznych owoców. Całość bardzo słodka i przepyszna.

PISTACJOWE (keto)

Wartość odżywcza na 100 g
100 kcal; B: 2,5g  W: 14g  T: 3,8g

Skład: Mleko bez laktozy, śmietana bez laktozy 30%, ksylitol, prażona pistacja, woda, mleko w proszku, odtłuszczone pistacje; emulgator: lecytyna słonecznikowa stabilizator: karob, sól (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez jajek).

fot. Diana Łętocha

Przyznam szczerze, że lody keto bardzo mnie zaintrygowały i ciężko mi było sobie wyobrazić, jakie mogą być. Wizualnie niczym się nie różnią – gałka jest solidna i jak przystało na pistację, zielona. W konsystencji też nie ma różnicy, ale w smaku już owszem. Faktycznie czuć, że są ketogeniczne – lekko tłustawe, ale nie ciężkie. Mają bardzo intensywny smak pistacji – jeszcze nie jadłam lodów, które tak bardzo by je przypominały. Są lekko słonawe i niezbyt słodkie, a w swoim wnętrzu kryją liczne kawałki tytułowych orzechów. Przyjemnie kremowe i bardzo syte jak na ten deser. To naprawdę ciekawa opcja, inna niż  wszystkie i godna spróbowania.

JAGODA LEŚNA (keto)

Wartość odżywcza na 100 g
90 kcal; B: 0,30g  W: 33g  T: 0,08g

Skład: Jagody, śmietana bez laktozy 30%, woda, błonnik roślinny (inulina), substancje słodzące (maltitol, ksylitol, sorbitol, erytrytol), maltodekstryna, naturalna substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, substancje zagęszczające (guma guar, sól sodowa, karboksymetylocelulozy, guma tara)(vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez jajek).

fot. Diana Łętocha

Kolejna keto propozycja, tym razem owocowa. Konsystencja dokładnie taka sama – gęsta i kremowa, a porcja bardzo solidna, na bogato. W tym wariancie nie czuć tak tego tłustawego posmaku, jak w przypadku pistacji – te są bardziej delikatne. W smaku przypominają jogobellę jagodową – tyle, że nie jest taka słodka. Czuć bardzo intensywny, wyrazisty smak jagód i sporo kawałków tychże owoców.  Lody nie są za słodkie, raczej kwaskowate, ale naprawdę smaczne.

Fit ciasta

Latem chętniej sięgamy po chłodne przekąski, jednak ciasta i tarty również świetnie się sprawdzą w roli lekkiego deseru – szczególnie w duecie z mrożoną kawą! Poniżej przedstawiam 5 idealnych propozycji.

fot. Diana Łętocha

TWIX SŁONY KARMEL

W porcji: 496 kcal; B: 12g  W: 25g  T: 30g

Skład: Orzechy arachidowe, olej kokosowy, mleczko kokosowe, mąka kokosowa, daktyle, masło orzechowe, sól himalajska, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

fot. Diana Łętocha

Ciasto składa się z 4 warstw. Z wierzchu oblane jest polewą imitującą słony karmel, w smaku słodko-słoną, przypominającą masło orzechowe (również w konsystencji), a jej wierzch wieńczy solidna porcja chrupiących, pokruszonych orzeszków arachidowych. Pod nią znajduje się krem, niczym puch na bazie mleczka kokosowego, również o karmelowym smaku z wyrazistą nutką soli w tle. Spód zbity, przypominający trochę kruche, maślane ciasto, w którym też znajdują się kawałeczki arachidów. Z wierzchu posmarowany jest cieniutką warstwą zblendowanych daktyli. Całość świetnie skomponowana : słodko-słona i chrupiąca. Osobiście bardziej przypomina mi snickersa, niż twixa, jednak nie zmienia to faktu, że ciasto jest pyszne i godne uwagi.

KETO MICHAŁKI BIAŁE

W porcji: 392kcal; B: 6g  W: 11g  T: 36g

Skład: Wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, orzechy arachidowe, erytrol, agar, mleko migdałowe (bez  dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, keto, vegan).

fot. Diana Łętocha

Jeżeli również jesteś fanką białych michałków, to 3-warstwowe ciasto z pewnością przypadnie ci do gustu. Zbity spod to sklejone wiórki kokosowe, na którym znajduje się warstwa przypominająca galaretkę o smaku orzechowym z licznymi kawałkami orzeszków arachidowych. Góra to śmietanka przypominająca piankę albo raczej bitą śmietanę o intensywnym smaku kokosa. Całość obsypana kruszonymi arachidami. Deser lekki i puszysty, a zarazem lekko chrupiący. Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują i przypominają oryginał.

TORCIK Z LEMON CURD Z BEZĄ (KETO)

W porcji: 316 kcal; B: 10g W: 4g (brutto) T: 29g

Skład: Jajka, śmietanka 30%, olej kokosowy, olej rzepakowy, mleko sojowe, cytryna, masło klarowane, mąka kokosowa, babka jajowata, migdały, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

fot. Diana Łętocha

Ten ciekawy torcik składa się z 4 warstw: biszkoptowy spód, masa cytrynowa, znów biszkopt i puszysty krem. Spód nie za słodki, przyjemnie trzeszczy przy gryzieniu. Cytrynowy krem o żółtym zabarwieniu ma mocno cytrusowy, kwaskowaty smak, który utrzymuje się na języku i leciutko szczypie. Górna warstwa przypomina delikatną, śmietankową piankę, którą wieńczy zdobny keks bitej śmietanki. Całość jest lekko tłustawa, ale mimo wszystko słodka. Bardzo syte ciasto.

 

TARTA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

W porcji: 271 kcal; B:11g W:12g T:21g

Skład: Mąka kokosowa, mąka migdałowa, mleczko kokosowe, olej kokosowy, kakao, karob, wiśnie, erytrol, agar, mleko sojowe, olej rzepakowy (keto, wegan, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy).

fot. Diana Łętocha

Tym razem coś dla fanów deserowej czekolady. Tarta ma zbity, choć sypki spód o intensywnym smaku kakao. Jest jednak słodki, ze względu na zblendowane w nim daktyle. Jego wierzch posmarowany jest cieniutką, gładką  warstwą dżemu wiśniowego, który się nie wybija, a jednak jest odczuwalny w całym cieście. Na nim znajduje się puszysty krem na bazie mleczka kokosowego o wyrazistym, czekoladowym smaku. Ciasto lekkie, przyjemne i syte, a do tego rozpływa się w ustach. Mniam!

 

TARTA ŚMIETANKOWA Z MALINAMI

W porcji: 275kcal; B:6g W:12g T:23g

Skład: Mleczko kokosowe, mąka kokosowa, mąka migdałowa, maliny, erytrol, olej kokosowy, agar (keto, wegan, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy).

fot. Diana Łętocha

Kolejna propozycja tarty, tym razem w śmietankowej odsłonie. Składa się z 3 warstw: pierwszą jest tytułowa śmietanka o intensywnie kokosowym smaku. Pianka ta dosłownie rozpływająca się w ustach i jest uzależniająca. Pod nią znajduje się cienka i gładka warstwa malinowa – bardzo kwaśna i mimo, że jest jej niewiele – jest bardzo wyrazista i wyczuwalna. Spód zbity, delikatny i sypki – czuć, że na bazie mąki kokosowej i migdałowej. Całość lekka, delikatna, ale i naprawdę syta.

 

ICE LATTE – KAWA MROŻONA KLASYCZNA (350ml)

44 kcal; B: 3g  W: 4,5g T: 1,5g

Skład: Mleko, kostki lodu, kawa (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów, bez konserwantów, dostępny także w wersji wegańskiej).

fot. Diana Łętocha

Fit Cake to nie tylko lody i ciasta, ale i pyszne, chłodne napoje! Shake proteinowy, ice tea, koktajl a może ice coffe – na co się zdecydujesz? Wybór jest szeroki i zróżnicowany. Ja nie wyobrażam sobie lata bez kawy mrożonej, dlatego zdecydowałam się właśnie na tą opcję. Kawa jak kawa – jest pyszna, wyrazista i przyjemnie ochładza, jednak to, o czym warto wspomnieć to fakt, że możecie sami wybrać dowolne mleko – może być klasyczne krowie albo roślinne. Do wyboru: sojowe, migdałowe albo kokosowe.

Letnie orzeźwienie tylko z Fit Cake!

Niezależnie od tego, jaki deser z Fit Cake wybierzesz – czy będą to lody, ciasta czy napoje – na pewno wyjdziesz zadowolona i orzeźwiona! Lokal regularnie wprowadza nowe smaki i przekąski, więc nie można narzekać na nudę ani na brak wyboru. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie! Serdecznie zapraszam do lokalu w Krakowie na Karmelickiej 68a oraz do zapoznania się z całą ofertą na stronie fitcake.pl. Do zobaczenia w Fit Cake!


Latem warto dbać nie tylko o dietę, ale i o pielęgnację włosów, dlatego koniecznie przeczytaj artykuł o nowej linii kosmetyków HairBoom!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments