Pierogi, polski towar eksportowy czy danie znane na całym świecie?

0
15
fot,pixabay,Daria-Yakovleva

Pierogi to jedno z tych dań, które wydają się proste, a jednocześnie mają w sobie coś wyjątkowego. Wystarczy kawałek ciasta i trochę farszu, by stworzyć potrawę, którą kochają ludzie na całym świecie. Choć w Polsce pierogi kojarzą się głównie z ruskimi, z kapustą i grzybami albo owocami, to w rzeczywistości podobne dania przygotowuje się w wielu krajach, w najróżniejszych wariantach smakowych.

Korzenie pierogów

Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie o ich pochodzenie, idea zawijania farszu w cienkie ciasto mogła pojawić się niezależnie w różnych miejscach. Jedna z teorii mówi jednak, że pierogi przywędrowały do Europy z Chin, być może dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem. W Chinach do dziś jada się jiaozi, pierożki gotowane lub smażone, nadziewane mięsem i warzywami, bardzo podobne do tych, które znamy w Europie. W Polsce pojawiły się prawdopodobnie w średniowieczu, legenda głosi, że święty Jacek Odrowąż przywiózł je z jednej ze swoich podróży. Z czasem stały się potrawą popularną w każdym domu, różniącą się farszem i sposobem przygotowania w zależności od regionu.

Polskie pierogi

Kiedy mówimy o pierogach w Polsce, pierwsze na myśl przychodzą pierogi ruskie. Wbrew nazwie nie mają wiele wspólnego z Rosją, a wywodzą się z kuchni ukraińskiej. Farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli jest prosty, ale niezwykle sycący i aromatyczny. Drugie w kolejności są pierogi z kapustą i grzybami, które szczególnie kojarzą się z Wigilią. Ich aromat jest wyjątkowy, zwłaszcza gdy do farszu dodaje się suszone prawdziwki. Nie można też zapomnieć o pierogach z mięsem, gotowanych lub odsmażanych na patelni, często podawanych z cebulką i skwarkami. W naszej kuchni obecne są także pierogi podawane na słodko, wypełnione owocami, jagodami, truskawkami czy śliwkami. Podane ze śmietaną i cukrem są smakiem dzieciństwa dla wielu osób. Warto wspomnieć również o wersjach regionalnych, np. kaszubskich pierogach z rybą czy kresowych z soczewicą.

Pierogi w kuchniach świata

Okazuje się, że niemal każda kuchnia ma swoje pierogi, choć pod inną nazwą i w nieco innym wydaniu. W Azji królują wspomniane już jiaozi, a także japońskie gyoza, delikatne, często podsmażane na chrupko pierożki nadziewane wieprzowiną i warzywami. W Korei popularne są mandu, gotowane na parze albo smażone, również w wersji wegetariańskiej. W Europie pierogi mają równie bogatą historię, we Włoszech znane są ravioli, małe kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego, faszerowane ricottą, szpinakiem lub mięsem, podawane w sosie pomidorowym albo maślanym z szałwią. W Rosji popularne są pelmeni drobne pierożki z mięsem, które często serwuje się w gorącym bulionie. W Gruzji królują chinkali, duże pierogi w kształcie sakiewek, wypełnione mięsem i bulionem. Je się je w taki sposób, by najpierw wypić znajdujący się w środku aromatyczny płyn. W Ameryce Południowej pierogi przybierają formę empanad, smażonych lub pieczonych kieszonek z ciasta, wypełnionych mięsem, serem, warzywami lub owocami morza. Argentyńskie empanady wyróżniają się aromatem przypraw, papryki, kuminu i czasem dodatkiem oliwek.

Dlaczego pierogi są tak uniwersalne?

Sekret tkwi w prostocie, podstawowe ciasto z mąki, wody i soli można przygotować wszędzie. Nadzienie może być dowolne, od mięsa i warzyw po sery i owoce. Pierogi można gotować, smażyć, piec, a nawet grillować. Są sycące, a jednocześnie lekkie, jeśli przygotuje się je na parze. Dużą zaletą jest też możliwość przechowywania, mrożone pierogi smakują niemal tak samo dobrze jak świeże, co czyni je świetnym rozwiązaniem na szybki obiad.

Pierogi w nowoczesnej kuchni

Choć pierogi mają długą historię, dziś przeżywają prawdziwy renesans. W wielu miastach działają pierogarnie oferujące nie tylko klasyczne smaki, ale i bardziej nietypowe propozycje, z łososiem, krewetkami, batatami czy soczewicą. Popularne stają się też wersje wegańskie i bezglutenowe, co pokazuje, jak łatwo można dostosować tę potrawę do współczesnych trendów żywieniowych.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments