Tłuszcze są niezbędnym elementem dobrze zbilansowanej diety – nasz organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Jednym z najchętniej wybieranych źródeł tłuszczu roślinnego jest oliwa z oliwek. Jeśli chcecie poznać jej dobroczynne właściwości zapraszamy do lektury!
Oliwa z oliwek ceniona jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej
Już grecki poeta Homer żyjący w czasach antyku nadał jej miano płynnego złota. Wraz z biegiem czasu zastosowanie oliwy wzrosło, a jej popularność znacznie wykroczyła poza obszary basenu Morza Śródziemnego.
Oliwa z oliwek budzi wiele kontrowersji, ma ona zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Natomiast wszyscy zgadzają się z tym, iż właściwości oliwy z oliwek mają zbawienny wpływ na nasz organizm.
Oliwa z oliwek posiada właściwości antyoksydacyjne
Występujące w oliwie z oliwek karotenoidy, związki fenolowe oraz witamina E mają działanie antyoksydacyjne. Skutecznie oddziałują na wolne rodniki przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom nowotworowym.
Dany tłuszcz wspomaga także odchudzanie. Ułatwia procesy trawienia i pozbywa się toksyn z organizmu, ale także nadaje poczucie sytości osobom podczas diety odchudzającej.
Oliwa pełna jest przeróżnych witamin
Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych zawiera również witaminy E i K. Ta pierwsza jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed zniszczeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Jej niedobór prowadzi do zmęczenia, problemów z zębami oraz kośćmi czy podatności na infekcje.
Natomiast główną funkcją witaminy K jest przede wszystkim uszczelniane naczyń krwionośnych. Jej prawidłowy poziom w organizmie zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi.
Oliwa z oliwek pomaga nam w uniknięciu udaru, a także chroni nasze serce
Udar spowodowany jest zaburzeniami przepływu krwi w mózgu. Występuje najczęściej u osób, które mają problem z krzepliwością . W krajach rozwiniętych udar mózgu jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów zaraz po chorobach serca. W badaniu przeprowadzonym na 841 tysiącach osób stwierdzono, że oliwa z oliwek jest jedynym źródłem tłuszczów jednonienasyconych związanych ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu i chorób serca.
Choroby serca są przyczyną największej ilości zgonów na świecie. Sięgając po oliwę z oliwek dbamy o zdrowie naszego mięśnia sercowego.
Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że spożywanie oliwy z oliwek chroni organizm przed nadciśnieniem, ponieważ kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Dany tłuszcz pomaga również w walce z chorobą Alzheimera
Jest to jedna z najczęściej występujących chorób neurodegeneracyjna na świecie. Jej główną cechą jest tworzenie się tak zwanych płytek beta amyloidu w komórkach mózgu. Jedno z wykonanych badań pokazało, że podanie myszom jednej z substancji, która występuje w oliwie z oliwek, spowodowało, że płytki u tych zwierząt zniknęły.
Co najważniejsze oliwia z oliwek ma właściwości antybakteryjne
Zawiera wiele składników odżywczych, które mogą hamować lub zabijać szkodliwe bakterie. Jedną z nich jest Helicobacter pylori . Bakteria ta żyje w naszym żołądku i może powodować wrzody, a nawet doprowadzić do rozwoju raka. Badania wykazały, że oliwa z oliwek działa skutecznie przeciwko ośmiu szczepom tej bakterii, z których trzy są odporne na wszelkie antybiotyki. Już 30 gramów oliwy z oliwek może wyeliminować ryzyko zakażeń u 10-40% osób w okresie 2 tygodni.
Jeśli chodzi o włosy i skórę głowy, wspiera ona ich kondycję i działa przeciwłupieżowo
Maseczka z oliwy z oliwek to dobry sposób na regenerację zniszczonych włosów. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów suchych i farbowanych należy go stosować dwa razy w tygodniu.
Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.