(NIE) TŁUSTY CZWARTEK? Tylko z Fit Cake!

0
28

Przed nami ulubiony czwartek w roku – Tłusty Czwartek! Tylko czy aby na pewno mamy ochotę na strasznie słodkie, ociekające tłuszczem i lukrem przysmaki? Czy może lepiej skusić się na zdrową wersję o różnorodnych, nietypowych smakach? Ja zdecydowanie polecam pączki od Fit Cake’a – pyszne, unikalne i pełne wartościowych składników! Co w tym roku znajdziecie w witrynce Fit Cake Nowa Huta?

Pączki, donuty – dla każdego coś dobrego

Tegoroczne święto łasuchów jest wyjątkowo kolorowe – Fit Cake’owe pączki obfitują w różnobarwne nadzienia i owoce, z czego ucieszą się nie tylko nasze brzuszki, ale i oczęta! Jednak jeśli o smakach mowa, poniżej przedstawiam spis tych najciekawszych wraz ze szczerą recenzją. Pączki można było zamawiać do 20 lutego, ale spokojnie – na spóźnialskich czekać będą cały dzień w lokalu na Osiedlu Centrum w Nowej Hucie w Krakowie!

 

DONUTY FERRERO ROCHER (KETO)

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 345 kcal; B: 12g W: 9g T: 29g

Skład: jaja kurze, mleko migdałowe, kakao, mleczko kokosowe, babka jajowata, mąka migdałowa, mąka kokosowa, olej rzepakowy, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, karob, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Donut też pączek – przez niektórych chętniej wybierany od tradycyjnego. Trzeba przyznać, że ta wersja pięknie się prezentuje: jest dorodna, puchata i mięciutka. Jego intensywnie czekoladowe ciasto kusi sprężystością, a ukryty w nim aksamitny, orzechowo-czekoladowy krem dosłownie rozpływa się w ustach. Wierzch zdobią smaczne, chrupiące kawałki orzeszków arachidowych. Wypiek bardzo przypomina inspirację, czyli praliny Ferrero Rocher. Jest syty, ale nie tłusty i muszę przyznać, że to najlepszy donut, jakiego kiedykolwiek próbowałam.

 

DONUTY A’LA SNICKERS (KETO)

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 345 kcal; B: 12g W: 9g T: 29g

*słony karmel orzechowy, prażone orzeszki ziemne, czekolada. Bez laktozy, keto.

Kto nie lubi snickersa? Wszyscy go lubią, dlatego donut ketogeniczny o smaku popularnego batona też każdemu przypadnie do gustu. Ciasto jest identyczne, jak u większości pączków – zbite, sprężyste i miękkie, ale nieco wyższe. W dodatku sowicie oblane polewą karmelową, obsypane licznymi kawałkami orzechów arachidowych i polany czekoladą. To połączenie musiało się udać! Chrupiąca posypka z aksamitną polewą i miękkim ciastem sprawiają, że nic nie trzeba dodawać. Donut nie posiada nadzienia, ale przy tylu dodatkach byłoby ono zbędne. Całość nie za słodka o lekko słonawym posmaku, a do tego syta.

 

PĄCZEK VEGAN DUET MALINA-RÓŻA

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 278 kcal; B: 5g W: 15g T: 22g

*konfitura malinowa z płatkami róży, krem kokosowy, malina liofilizowana. Bez cukru, bez glutenu.

Na pewno są tu fani tradycji, którzy nie zamierzają jej zmieniać – czyli jak pączek, to tylko z różą! Fit Cake co prawda troszkę zmodyfikował tą wersję, dodając malinę, ale uwierzcie – ten duet jest fenomenalny! Mięciutkie ciasto o kwaskowatym i soczystym nadzieniu sprawia, że ciężko poprzestać na jednym. Czuć oba składniki nadzienia, choć to właśnie róża wybija się najmocniej i pozostaje na języku na dłużej. Uroku dodają chrupiące pestki maliny, przyjemnie trzeszcząc pod zębami. Całość oblana jest fit lukrem kokosowym i obsypana liofilizowanymi malinami. To bardzo fajna wersja typowego, choć lekko podrasowanego pączka, która powinna posmakować fanom tradycyjnych smaków. Do wyboru wersja klasyczna lub vegan.

 

PĄCZEK MASCARPONE-MANGO

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 325 kcal; B: 12g W: 4g T: 29g

Skład: jaja kurze, masło orzechowe, mleczko kokosowe, błonnik bambusowy, mango, drożdże, wanilia, drożdże, sól himalajska, śmietanka 30%, mascarpone, wanilia, substancja słodząca: inulina, erytrol (low carb, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Jako ogromna fanka tego egzotycznego owocu nie było mowy, abym przeszła obok niego obojętnie. Spójrzcie na jego wygląd! Ten pączuś kusi od pierwszego wejrzenia. Dorodny i okrągły przypomina tradycyjnego pączka, ale nie jest taki tłusty. Ciasto jest miękkie i delikatnie słodkie – przypomina tradycyjne. Za to środek jest słodziutki: mango jest bardzo soczyste, delikatne, rozpadające się w ustach. Idealnie komponuje się z solidnym keksem mascarpone. Ten duet jest wprost idealny, tak jak i cały wypiek. Koniecznie musicie go spróbować, bo to jeden z najpyszniejszych pączków, jakie w ogóle istnieją! I na szczęście ten wariant będzie pojawiał się co jakiś czas w witrynce Fit Cake Nowa Huta – częściej niż raz do roku.

 

PĄCZEK RAFAELLO

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 313 kcal; B: 13g W: 4,5g T: 27g

*krem patissiere kokosowy, polewa z białej czekolady, prażone migdały. Bez cukru, bez glutenu.

Było Ferrero, to teraz – Rafaello. Jego pyszne, mięciutkie ciasto skrywa w sobie biały krem o smaku uwielbianej przez wielu praliny i trzeba przyznać – faktycznie ją przypomina. Delikatna, acz wyrazista nuta kokosa wybija się na pierwszy plan, pozostawiając puszystą chmurkę kremu na języku. Wzbogacony o wiórki kokosowe krem patissiere potęgują jego smak i przyjemne doznania. Z zewnątrz oblany fit białą czekoladą i ozdobiony chrupiącymi migdałami. Któż by się nie skusił? Fani kokosa powinni być zachwyceni, bo taki pączek z pewnością zaspokoi ich apetyt na ten owoc. Bardziej kokosowego pączka ciężko będzie wam znaleźć w całym mieście!

 

PĄCZEK CZEKOLADOWY-WYTRAWNY

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 361 kcal; B: 14g W: 4,5g T: 32g

*krem czekoladowy, płatki chilli, chrupiący boczek. Keto.

Przyznam szczerze, że na tego pączka czekałam najbardziej. Ciężko było mi sobie wyobrazić to nietypowe połączenie czekolady i boczku. Niby wytrawny, ale czekoladowy. Ciasto sprężyste, miękkie i mokre, nie za słodkie. Kremowe nadzienie o smaku gorzkiej czekolady – gęste, puszyste, zbite i – również nie za słodkie. Z zewnątrz gruba warstwa polewy – też z gorzkiej czekolady, a na tym wszystkim plaster dorodnego, chrupiącego, aromatycznego boczku oraz – drobinki papryczki chilli.

Fot. Diana Łętocha

W smaku? Odlot! Połączenie czekolady, bekonu i chilli jest po prostu genialne! Tak, jak myślałam, wybór był strzałem w dziesiątkę. Dzięki dodatkowi w postaci papryczki chilli wypiek delikatnie piecze w język, lecz po chwili czekoladowy krem neutralizuje to wrażenie. Fani nietypowych połączeń powinni zachwyceni – i od dziś ja także do nich należę. To zdecydowanie mój faworyt. Nie jest słodki, ani gorzki. Nie jest ostry, ani tłusty. Jest po prostu idealny!

 

PĄCZEK OREO

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 282 kcal; B: 11g W: 5g T: 24g

*krem śmietankowy z oreo. Bez laktozy, keto.

Oreo też lubi każdy – w końcu to połączenie czekolady i śmietanki. Deser jest dorodny o miękkim i sprężystym cieście kakaowym. Wnętrze skrywa białą piankę, a mianowicie krem -mocno kokosowy, słodki i pyszny. Taki sam wieńczy też górę wraz z pestkami soczystego granatu. Donut może delikatnie przypomina oreo, tyle, że w wersji kokosowej, ale naprawdę jest pyszny. Lekki, puszysty, rozpływający się w ustach. Znika w sekundę, więc jeden to może być za mało.

 

Jak po pączki, to tylko do Fit Cake’a!

Fit Cake co roku oferuje wiele rodzajów pączków, tak, aby każdy znalazł coś dla siebie! Wybrane smakołyki znajdziesz na stronie fitcake.pl oraz w krakowskich niecukierniach!


Po sytej uczcie warto zrobić trening – najlepiej w wygodnym i funkcjonalnym stroju od Evemar! Znasz już tą markę? Jeśli nie – koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments