Cytrynę mało kto je w surowej formie. W kuchni najczęściej używa jej się jako dodatek do różnych dań. Klasykiem jest dodanie jej do herbaty czy zrobienie lemoniady. Dziś ten kwaśny owoc odegra główną rolę i przedstawimy wam najlepsze przepisy z wykorzystaniem cytryny.
Lemon curd
Lemon curd to krem cytrynowy o słodko-kwaśnym smaku. Jego konsystencja przypomina gęsty budyń, a kolor jest intensywnie żółty. Do tego jest bardzo prosty. Do przygotowania ok. 350 ml kremu potrzebujemy 4 średnie cytryny, 3 jajka, 150g cukru, 120g masła. Cytryny porządnie myjemy, najlepiej wyparzamy gorącą wodą. Skórkę ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Wyciągamy pestki. Przekładamy wszystko do małego garnka. Dodajemy cukier i jajka. Mieszamy trzepaczką. Garnek stawiamy na palniku, dodajemy pokrojone masło. Palnik powinien mieć średnią moc. Mieszamy do rozpuszczenia masła, a następnie zagotowania. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki zmniejszamy moc palnika i mieszamy dalej do czasu zgęstnienia kremu. Ważne jest aby mieć cierpliwość, ponieważ czasem lemon curd może potrzebować nawet kilkunastu minut, by osiągnąć odpowiednią konsystencję. Tak przygotowany krem przekładamy do słoika. Możemy wykorzystać go do różnych wypieków, czy innych słodkości. Nic nie stoi na przeszkodzie, by był też deserem samym w sobie.
Sorbet cytrynowy
Idzie lato, co oznacza, że rozpoczyna się sezon na lody. Sorbet cytrynowy będzie więc czymś idealnym. Nie tylko możemy się nim ochłodzić, ale także orzeźwić. Do jego przygotowania potrzebujemy 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru, 5-6 średnich cytryn, szczyptę soli. Wodę z cukrem zagotowujemy i na średnim ogniu gotujemy dalej przez 10 minut. Powinno to sprawić, że płyn zgęstnieje. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy sól i pozostawiamy do przestygnięcia. Syrop nie powinien jednak ostygnąć całkowicie, wciąż ma pozostać ciepły. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Bazę lodów przesiewamy przez sitko, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przelewamy do plastikowego pojemnika i zakrywamy szczelnie folią spożywczą. Zostawiamy w zamrażarce na całą noc. Sorbet cytrynowy najlepiej podawać z listkami mięty. Żeby nadać lodom ciekawego aromatu, możemy dodać posiekaną miętę jeszcze na etapie mieszania wszystkich składników.
Cytryny w syropie
Te aromatyczne cytryny w syropie sprawdzają się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby cieszyć się ich smakiem również latem. Do wykonania cytryn w syropie potrzebujemy 1,5 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 8 cytryn, łyżeczkę cynamonu, bądź laskę, kilkanaście sztuk goździków, 2-4 plasterki imbiru (w zależności jak intensywny chcemy otrzymać smak). Cytryny wyparzamy. Z jeden wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Obieramy kawałek imbiru, kroimy 4 plasterki. Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki. Całość zagotowujemy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy resztę cytryn i wkładamy do słoików. Zalewamy przygotowanym syropem. Z podanej ilości owoców, powinny wyjść ok. 5-6 słoików standardowej wielkości. To spora ilość, wystarczy jednak je zawekować i słoiczki będą mogły posłużyć nam przed dłuższy czas.