Wraz z majem nadeszły cieplejsze dni. Podczas nich bardzo często pojawia się zagwozdka, co możemy ugotować na obiad. Nie mamy ochoty stać godzinami w gorącej kuchni. Tutaj z pomocą przychodzą do nas pomysły na obiady na cieplejsze dni! Są one orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu!
Chłodnik z botwinki

Pyszny, łatwy w przygotowaniu i idealny na cieplejsze dni. Umytą botwinkę kroimy wraz z liśćmi w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny, łyżeczką cukru, szczyptą soli oraz kilkoma drobno pokrojonymi ząbkami czosnku. Gdy buraczki się ugotują, odstawiamy je wraz z bulionem do wystygnięcia. Nadszedł czas na dodatki. Do garnka z ugotowaną botwinką dodajemy pokrojony zielony ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zalania naszych warzyw możemy użyć również śmietany 12% lub wymieszać ją z kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem. Mamy również dowolność z tym, w jaki sposób pokroimy nasze warzywa. Jeśli chcemy, by były drobniejsze, to ścieramy je na tarce. Pozostało nam wymieszać wszystko ze sobą. Smacznego!
Sałatka grecka

Przepisów na różne wersje tej sałatki istnieje bardzo dużo. Dzisiaj przedstawimy Wam jedną z nich. Do jej wykonania potrzebujemy malutkich ogórków konserwowych, oliwek, sera feta, papryki, cebuli, pomidora, ogórka zielonego, kukurydzy w puszce, oliwy, oregano, soli oraz pieprzu. Warzywa wraz z serem feta kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich oliwki, kukurydzę i korniszony. Następnie doprawiamy przyprawami i polewamy oliwą. Grecy uwielbiają wlewać do tej sałatki sporą ilość oliwy, by móc później maczać w niej świeży chleb. Pamiętaj, by uważać z solą, ponieważ ser feta sam w sobie jest bardzo słony!
Jarzynowa po grecku

Grecy na ogół nie jadają zup. Jest to połączenie polskiej oraz greckiej kultury. Zupa ta jest opowieścią o owocu wspaniałej miłości do obu tych krajów. Nie wierzysz? Spróbuj jej! Czego potrzebujemy, by ją przygotować? Cukinii, czerwonej i białej cebuli, oliwy z oliwek, oregano (choć nic nie zastąpi tego kupionego z bazarku w Grecji), papryki czerwonej i żółtej, ziemniaków, soli, pieprzu i drobno pokrojonego czosnku. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. W tym momencie możemy dodać oliwę oraz nasze przyprawy. Zupę gotujemy, dopóki warzywa nie zmiękną. Na koniec dodajemy czosnek. Gotowe! Świetnie smakuje również zabielona jogurtem greckim.
Ziemniaki podsmażane z cebulą

Prosty, szybki i smaczny obiad! Obrane wcześniej ziemniaki gotujemy z kostką rosołową. Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Podsmażamy cebulę z małą ilością przyprawy do ziemniaków i pieprzem dopóki się nie zeszkli – wtedy dodajemy do niej tłuczone ziemniaki. Wszystko mieszamy i nadal podsmażamy na patelni. Nasz obiad możemy podawać ze szklanką maślanki doprawionej solą i pieprzem lub z mizerią.