Miód pszczeli wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, lecz także właściwościami leczniczymi i odżywczymi. Wykorzystuje się go także w kosmetyce, gdyż udowodniono jego pozytywny wpływ na stan naszej skóry. Jakie więc są właściwości i działanie miodu na cerę?
Miód pszczeli to pyszny produkt, który dodajemy do ciast, deserów i kanapek
Warto zadbać także o to, aby znajdował się nie tylko w naszych kuchniach, lecz także w łazienkach. Być może nie zdajecie sobie sprawy z tego, że miód w kosmetyce obecny jest dzięki wielu swoim cennym właściwościom. Można spotkać go w produktach do pielęgnacji twarzy i ciała. Kremy z miodem nawadniają cerę, a żele pod prysznic łagodzą podrażnienia.
Miód w kosmetologii wykorzystuje się również do tworzenia maseczek, balsamów czy peelingów domowej roboty
Produkt ten zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E, kwasy organiczne, glukozę i fruktozę. Jednym z przykładów zastosowania miodu są maski intensywnie nawilżające do twarzy. Skutecznie pielęgnują skórę i łagodzą suchość. Miód na skórę mogą stosować także posiadaczki cery dojrzałej. Kremy do twarzy dla kobiet 50, 60 lub 70+ zawierające ten składnik wygładzają i napinają skórę. Ten słodki roztwór łagodzi też stany zapalne. A co za tym idzie, może wspomagać leczenie trądziku i przeciwdziałać powstawaniu niedoskonałości.
Miód w kosmetykach dobrze radzi sobie również ze spierzchniętym ustami
Składnik ten spotkać można w masełkach i pomadkach ochronnych. Doskonale nawilża przesuszone i pękające wargi. Właściwości nawilżające miodu wykorzystuje się również, dodając ten produkt do kremów do cery suchej. Ze względu na przyjemny, delikatny zapach miód dodaje się do mydeł, żeli pod prysznic i balsamów.
Ten słodki roztwór posiada też wiele właściwości leczniczych
Jednak wiele z nich zależy od rodzaju miodu. Na przykład, miód lipowy łagodzi objawy przeziębienia, miód spadziowy wspomaga leczenie chorób układu oddechowego. Natomiast gryczany jest pomocny przy niedoborach żelaza. Właściwości antyseptyczne miodu wykorzystywano od wieków do odkażania ran. Produkt ten zawiera mnóstwo cukrów prostych, a także witaminy i minerały. Wszystko to sprawia, że jest bardzo dobrym źródłem energii. Dzięki zawartym w nim cukrom może być wykorzystywany przy walce z cukrzycą, ponieważ organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę.
Miód może wspomóc osoby borykające się z problemami sercowymi, ponieważ dzięki acetylocholinie wzmacnia wydajność mięśnia sercowego. Jak wiadomo potas, w który miód jest niezwykle bogaty, wspomaga leczenie układu krążenia.
Dodatkowo miód jest znakomitym środkiem bakteriobójczym
Zawiera on różne inne substancje antybiotyczne na przykład lizozym czy apidycynę, które znakomicie działają na ziarniaki (gronkowiec, paciorkowiec), wpływa również hamująco na rozwój laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy rzęsistka pochwowego. Już w średniowieczu, a nawet jeszcze wcześniej dany nektar był uważany za lekarstwo dla ciała i duszy.
Zwany pokarmem bogów Olimpu, miał im zapewniać nieśmiertelność. Składający się z 80% cukru, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku miód to jedyny produkt, który się nie psuje, znajdowany w grobowcach faraonów, nadawał się do spożycia.