
Kuchnia indyjska to jedna z najbardziej charakterystycznych i aromatycznych kuchni świata. Zachwyca intensywnością przypraw, bogactwem smaków oraz różnorodnością potraw, od mięsnych dań północy po wegetariańskie specjały południa.
Charakterystyka kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni i ceni się ją na całym świecie. Nie każdy jednak wie, że podzielić ją można na dwa rodzaje – północną i południową. W północnej królują dania mięsne, zrobione z kurczaka, baraniny i koziny. Kluczowe w niej są także ciężkie sosy na bazie przypraw indyjskich. Oprócz tego popularne w niej są chlebki i pszenne placki oraz owocowe i warzywne sałatki. Natomiast w południowej kuchni indyjskiej kluczowe są dania wegetariańskie, powstałe z roślin strączkowych i ryżu. Jako dodatek często podawane jest mleko kokosowe i miąższ z kokosa. Popularne jest także curry i jogurt raita, który powstaje na bazie jogurtu greckiego, ogórka i przypraw. Spośród zup warto wyróżnić zupę z soczewicy. Kuchnia południowa słynie z ostrzejszych dań, niż jej siostra – kuchnia północna. Potrawy powstają zazwyczaj poprzez odmierzenie proporcji „na oko”. Natomiast serwowane są na metalowych tacach, bądź na liściu bananowca. Przyprawy są starannie dobierane, gdyż znaczenie ma nie tylko osiągany dzięki nim smak, a również właściwości zdrowotne, które płyną ze spożywanych posiłków. Najczęściej spożywane przyprawy, to cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chili, kolendra, kozieradka, a także goździki. Oprócz tego, popularne są także mieszanki przypraw, takie jak garam masala.
Tikka masala
Tikka masala, to danie z dodatkiem kurczaka, który poddawany jest procesowi smażenia. Wcześniej jednak marynuje się mięso w specjalnej mieszance przypraw zwanej tikka. W jej skład wchodzi kumin, kolendra, czosnek, skórka cytrynowa i pomidor. Potrawa ta podawana jest w sosie masala, który często powstaje na bazie mleka kokosowego. Danie wyróżnia się intensywnym aromatem przypraw i kremową konsystencją. Łączy w sobie delikatność marynowanego kurczaka z bogatym, lekko pikantnym sosem o głębokim smaku. Choć najczęściej przygotowuje się ją z kurczakiem, to można ją również przyrządzić w wersji wegetariańskiej – z tofu, ciecierzycą lub warzywami.
Gulab jamun
Gulab jamun, to popularny indyjski deser. Wyglądem przypomina małe pączki, a przygotowywany jest z zsiadłego mleka, mąki, masła klarowanego i syropu cukrowego z dodatkiem wody różanej, kardamonu i szafranu. Po uformowaniu kulki smaży się na złoty kolor, a następnie zanurza w ciepłym, słodkim syropie, który nadaje im charakterystyczny, intensywny smak oraz miękką, wilgotną konsystencję.
Pakora
Indyjska przystawka pakora polega na smażeniu warzyw zanurzonych w cieście z mąki z ciecierzycy na głębokim oleju, aż uzyskają chrupiącą, złocistą skórkę. Ciasto często doprawiane jest aromatycznymi przyprawami, takimi jak kumin, kurkuma, chili czy garam masala, co nadaje pakorze wyrazisty, pikantny smak. Są bardzo popularne jako uliczne jedzenie w Indiach.
Chlebki naan
Chlebki naan to rodzaj popularnego pieczywa w Indiach. Są to cienkie, elastyczne i lekko puszyste chlebki o okrągłym kształcie. Tradycyjnie pieczone są w glinianym piecu tandoor, co nadaje im charakterystyczną teksturę i lekko dymny aromat. Ciasto na naan przygotowuje się zazwyczaj z mąki pszennej, drożdży, jogurtu i mleka, co sprawia, że chlebki są miękkie i delikatne w smaku. Naan najczęściej podaje się na ciepło – jako dodatek do dań z curry, sosów masala czy dań wegetariańskich.