Kuchnia azjatycka postrzegana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Królują w niej chrupiące warzywa i owoce, fermentowana soja, świeże ryby i aromatyczne przyprawy. Sekret tkwi również w krótkim sposobie przygotowywania potraw i jedzeniu niewielkich, lecz bardzo różnorodnych porcji.
W kuchni azjatyckiej warto szczególnie zwrócić uwagę na ryby i owoce morza
Na azjatyckich stołach można spotkać różnorodne ryby, krewetki, kalmary czy małże. Przyrządzane są na wiele sposobów od gotowania na parze po szybkie smażenie. Stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka i składników mineralnych. Zawarte głównie w rybach kwasy tłuszczowe n-3 zmniejszają ryzyko nowotworów (piersi, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc, żołądka), działają przeciwzapalnie, stymulują odporność organizmu i poprawiają kondycję układu nerwowego.
Rośliny strączkowe takie jak, soja, cieciorka, fasola adzuki są także podstawą dań azjatyckich. Są bogate w flawonoidy, stanowią zdrowsze źródło białka niż mięso czerwone. Na szczególną uwagę zasługuje soja będąca cennym źródłem substancji o właściwościach przeciwnowotworowych. Zawiera w sobie m.in. izoflawony, błonnik pokarmowy, kwas foliowy oraz szereg składników mineralnych, w tym wapń. Soja w kuchni azjatyckiej występuje w różnych postaciach takich jak tofu, sos sojowy czy pasta miso.
Podstawą kuchni azjatyckiej są przyprawy
Aromatyczne zioła i przyprawy o właściwościach prozdrowotnych powszechnie używane są w daniach azjatyckich. Przykładem są kurkuma, imbir i kardamon. Kurkuma pozyskiwana jest z kłącza ostryżu długiego, wykazuje protekcyjne działanie wobec raka jelita grubego. Wykorzystywana jest do łagodzenia niestrawności, a także przy dolegliwościach żołądka i wątroby. Obecnie coraz częściej wskazuje się na jej działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Imbir znany w Azji od wielu lat, swój mocny smak zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, głownie gingerolu, który posiada właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Powszechnie imbir wykorzystywany jest do łagodzenia nudności oraz jako środek przeciwbólowy.
Kardamon zaś posiada intensywny korzenny smak, a zawarte w nim olejki wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Spożywanie naparu na bazie kardamonu zaleca się w celu łagodzenia infekcji wirusowych. Przyprawa ta pomaga także w łagodzeniu kurczowych bólów brzucha i jelit.
Kuchnia azjatycka bogata jest też w różnego rodzaju grzyby
Shiitake, mun, reishi to grzyby często określane„eliksirem życia”. W medycynie chińskiej uważa się, że zapewniają człowiekowi zdrowie i długowieczność. Przede wszystkim odznaczają się rekordową zawartością potasu, który obniża poziom ciśnienia krwi oraz niacyny, kojącej nerwy. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Niektórzy przekonują, że azjatyckie grzyby (np. reishi) pomogą także na nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, choroby sercowo-naczyniowe, choroby wątroby i nerek, schorzenia układu oddechowego, zespół przewlekłego zmęczenia, wrzody żołądka, a także zakażenia wirusowe.
Spożywając potrawy azjatyckie nie musicie martwić się o przyrost wagi
Bowiem statystyki mówią, że w Tajlandii i Japonii nadwaga jest bardzo rzadkim zjawiskiem. Także nowotwory i choroby układu krążenia nie są tu tak częste jak w Europie czy Ameryce. To zasługa jadłospisu, w którym nie używa się masła, a do smażenia służą oleje roślinne: sojowy i sezamowy, obfitujące w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.
W kuchni azjatyckiej często używany jest także olej kokosowy.Posiada on szereg właściwości zdrowotnych. Świetnie sprawdza się u sposób cierpiących na chorobę Parkinsona czy Alzhaimera, zwiększając poziom ciał ketonowych w mózgu.