Połączenie tradycyjnej Polskiej kuchni, średniowiecznego klimatu z ponad 130-letnią historią daje przepis na jedną z najbardziej renomowanych restauracji w Polsce. Krakowska restauracja Pod Aniołami znalazła się na liście 100. najbardziej legendarnych lokalów gastronomicznych.
„Słynące z długowieczności, niezawodności i kultowych dań, restauracje te są czymś więcej niż miejscami do jedzenia — ucieleśniają ducha swoich miast.” — podaje opis listy na portalu TasteAtlas, który spośród prawie 24. tysięcy restauracji na całym świecie wybrał najlepszą setkę. Wśród wyróżnionych miejsc możemy znaleźć słynne lokale jak Pizzeria Starita a Materdei w Neapolu znanej ze smażonej pizzy fitty, Peter Luger Steak House w Nowym Jorku słynący z soczystych steków oraz krakowską restaurację Pod Aniołami z najlepszym wyborem tradycyjnych, Polskich dań.
Historia Krakowa na talerzu
Restauracja Pod Aniołami została założona w 1893 roku jako rodzinny biznes z wyjątkową lokalizacją w zabytkowej kamienicy z XIII wieku przy ulicy Grodzkiej 35. Lokal znajduje się w sercu samego Krakowa, około 5 minut od Zamku Wawelskiego, a jego klimat idealnie wpisuje się w historię starego miasta. Od wejścia podobizny aniołów witają wchodzących gości, którzy wewnątrz mogą podziwiać historyczne wnętrza, w tym barwne sklepienia sufitów z XVIII wieku. By zrelaksować się w sąsiedztwie mozaikowej fontanny i zjeść ucztę niczym średniowieczny kupiec czy szlachcic wystarczy przejść na bogato zdobiony dziedziniec restauracji.
Szef kuchni poleca
Tradycyjna, Polska kuchnia nie może się obejść bez oczywistych dań takich jak pierogi, barszcz czy gołąbki. Pod Aniołami również ich nie zabrakło. Menu oparte na staropolskich smakach oferuje najróżniejsze dania: szaszłyki po królewsku, stek z dzika, tradycyjne pierogi w najróżniejszych odsłonach czy jeden z najsławniejszych przysmaków dawnej szlachty — bigos. Restauracja zapewnia znakomitą kuchnię oraz „przybliża (…) Szanownym Gościom nastrój średniowiecznego Królewskiego Krakowa” — jak czytamy na oficjalnej stornie lokalu.
Recenzje i opinie
Szerokie grono gości jest zgodne, że Pod Aniołami oferuje doświadczenie, które zapada w pamięć. Wiele recenzji podkreśla nie tylko wyrafinowany smak i jakość serwowanych dań, ale też niezwykłą atmosferę panującą w lokalu. Pod Aniołami zdecydowanie zasłużenie trafiły na listę legendarnych lokalów gastronomicznych, wyróżniając się tym samym na krajowej mapie restauracji obowiązkowych do odwiedzenia.
Pierogi były bez wątpienia najlepsze, jakie próbowaliśmy — pisze jeden z gości w recenzji na swoim blogu.
Restauracja Pod Aniołami na krakowskim Rynku to prawdziwa perełka! Wyjątkowe wnętrze, pełne historycznego uroku, zachwyca od pierwszych chwil — fragment opinii internautki wystawionej restauracji.