Zapewne niewielu z was wie o istnieniu tego jakże ciekawego, brazylijskiego owocu. Wykorzystuje się go często w gastronomii jako składnik sałatek czy jogurtów. Jednak ma on wiele więcej zastosowań. Poniżej znajdziecie korzyści zdrowotne płynące z owocu abiu.
Abiu, inaczej Pouteria caimito jest owocem tropikalnym pochodzącym z Ameryki Południowej
Występuje w Peru, Wenezueli, Brazylii i Kolumbii. Owoc ten należy do rodziny Sapotaceae. Mimo iż owoce abiu są bardzo popularne w danych krajach ze względu na swoje działanie terapeutyczne, czasami są niedoceniane, ponieważ ich skórka zawiera biały i lepki płyn, który przylega do warg.
Dojrzałe abiu są żółte, okrągłe lub elipsoidalne, o gładkiej, niezjadliwej skórce. Ich miąższ jest biały, miękki i soczysty, w smaku przypomina karmel. Owoce te zawierają od 1 do 4 czarnych nasion. Abiu można jeść na świeżo, a czasami dodaje się go do sałatek. Galaretowaty miąższ owocu można dodać też do jogurtu czy sorbetu. Najlepiej łącząc owoce z mlekiem kokosowym i czystym cukrem trzcinowym. Dodanie soku z cytryny do owocu poprawia jego smak. Jako środek ostrożności zaleca się, aby ludzie natłuszczali usta podczas spożywania owoców abiu, aby ich skórka nie przyklejała się do warg.
Korzyści zdrowotnych wynikających z owoców abiu jest wiele
Pierwszą z nich jest bogata zawartość witamin i minerałów. Abiu jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy B3 (niacyna), wapnia, fosforu i błonnika.
Abiu korzystnie wpływa też na nasz wzrok ze względu na wysoką zawartość witaminy A. Podobnie jak pomidor czy marchewka pomaga również zapobiegać wielu chorobom oczu. Około 100 gramów owoców abiu dostarcza 130 ug witaminy A.
Owoce abiu wzmacniają także naszą odporność
Zawiera one duże ilości witaminy C, która pomaga w poprawieniu naszej odporności. Wzmacnia mechanizmy obronne pomagając bronić się organizmowi przed infekcjami oraz chorobami. Sto gramów owoców Abiu zawiera 122% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Jeśli chodzi zaś o witaminę B3 to abiu jest jej dobrym źródłem. Poprzez co wspiera zdrowie skóry oraz ośrodkowego układu nerwowego i trawiennego. Owoce abiu zapobiegają także nowotworom. Różne badania wykazały, że mają one właściwości przeciwnowotworowe. Pomagają w zapobieganiu różnego rodzaju nowotworów, takich jak rak żołądka, piersi i płuc. Dzięki witaminie C, która jest silnym przeciwutleniaczem, walczy z wolnymi rodnikami i zapobiega ich wszelkiego rodzaju uszkodzeniom oksydacyjnym naszych zdrowych komórek. Kwas foliowy jest kolejnym przeciwutleniaczem w owocach Abiu, który także pomaga zmniejszyć ryzyko raka.
Produkt ten pomaga także zmniejszyć ryzyko cukrzycy
Owoce abiu mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożywanie nie zwiększy naszego poziomu cukru we krwi, więc ci, którzy cierpią na cukrzycę, mogą spożywać je bez obawy. Abiu jest również bardzo bogaty w błonnik, który pomaga spowolnić wchłanianie cukru do naszego krwiobiegu i obniżyć poziom cukru, zmniejszając tym samym ryzyko cukrzycy.