Kawa to napój, który zdobył serca milionów ludzi na całym świecie. Nie tylko troszczy się o nasze zmysły smaku, doskonale nas pobudzając swoim aromatem, zwłaszcza w porannej porze, ale także wzmacnia naszą czujność, pobudza nasze zmysły i poprawia nastrój. Ponadto kawa wykazuje wiele innych korzyści zdrowotnych, a w połączeniu z innymi dodatkami możemy je jeszcze zwiększyć.
Regularne picie dobrej jakości kawy to znaczy dwa lub trzy razy dziennie, wpływa korzystnie na układ krążenia. Dodatkowo chroni nas przed rozwojem niewydolności serca i udarów mózgu. Co ciekawe kawa również zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, a także wpływa korzystnie na sprawność umysłową. Co zrobić, aby wzmocnić działania zdrowotne kawy?
Dodatki, które warto stosować do kawy
Kardamon zielony
Kawa z dodatkiem kardamonu malabarskiego, czyli zielonego, poprawia gospodarkę węglowodanową naszego organizmu. Kardamon ma działania, które przeciwdziałają między innymi insulinooporności. Ponadto podobnie jak sama kawa wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, co chroni przed wystąpieniem nadciśnienia tętniczego. W jednym z doświadczeń badawczych odnotowano, że regularne stosowanie kardamonu zielonego spowodowało znaczące obniżenie skurczowego ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
2. Kurkuma
Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Dzięki obecności kurkuminy, kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dlatego kurkuma to idealny dodatek do kawy dla osób zmagających się z chorobą zwyrodnieniową stawów. Dodatkowo spożywanie tej przyprawy pozwala złagodzić ból stawów i wykazuje działania przeciwdepresyjne. Badania wykazują również, że produkty na bazie kurkumy przyczyniają się również do poprawy nastroju.
3. Cynamon cejloński
Kawa z dodatkiem cynamonu cejlońskiego również wpływa pozytywnie na nasze ciało. Cynamon jest szczególnie cenny z uwagi na to, że pomaga uregulować gospodarkę węglowodanową. Stosując cynamon, możemy obniżyć poziom cukru oraz zmniejszyć stan zapalny. Ponadto regularne stosowanie cynamonu powoduje zmniejszenie częstotliwości napadów migreny.
4. Kakao
Dodając kakao do kawy, musimy pamiętać, aby wybrać to naturalne. Według badań kakao zwiększa plastyczność i pamięć naszego mózgu, a to znaczy, że pomiędzy komórkami nerwowymi powstają nowe połączenia. Ponadto regularne picie kawy z kakao jest w stanie zapobiegać demencji i zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego oraz udaru mózgu.
5. Goździki
Kawa z dodatkiem goździków to również dobry pomysł, ponieważ mają one właściwości ochronne wobec nerek i wątroby. Przyprawa ta zmniejsza uszkodzenia wątroby i wspomaga rozkład związków obcych dla naszego organizmu. Jeżeli chodzi o inne narządy, to goździki wspomagają także zdrowie naszego żołądka, chroniąc go przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem alkoholu.