Jagodzianki z URSZI CAKES – czy faktycznie są warte swojej ceny? Sprawdźmy to!

0
13

Wielu internautów uważa, że to najlepsze jagodzianki w Polsce. Inni zarzucają, że to najdroższe drożdżówki, jakie istnieją. A jakie naprawdę są jagodowe bestsellery z różowej cukierni Urszi Cakes?

O URSZI CAKES

Właścicielką firmy jest Urszula Janusz o pseudonimie Urszi – stąd też nazwa jej słodkiej marki. Z miłości do cukiernictwa i organizowania niezapomnianych eventów stworzyła URSZI CAKES, która od kilkunastu lat zachwyca całą Polskę słodkimi stołami i wyjątkowymi tortami. Jest autorką 3 książek z przepisami na desery, torty i ciasta i serii ebooków z deserami, ponadto dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem prowadząc kursy cukiernicze online oraz szkolenia stacjonarne.

Fot. Diana Łętocha

Była pierwszą w kraju, która profesjonalnie zajęła się organizacją słodkich stołów na wszelkiego rodzaju imprezach – od urodzin po wystawne wesela. Z czasem jednak oferta rozrosła się także o torty okolicznościowe i ślubne, a wypieki założycielki można obecnie znaleźć w 4 polskich lokalizacjach: w Żabiej Woli, Warszawie, Krakowie oraz w mobilnym trucku w Toruniu.

Czym wyróżniają się słodkości URSZI CAKES?

Wśród słodkiego asortymentu cukierni Urszi Cakes znajdują się ciastka i drożdżówki, które nie tylko pod kątem wizualnym ładnie się prezentują, ale też obłędnie smakują. To, co przede wszystkim je charakteryzuje na tle innych jagodzianek to ilość owoców, jakie mają w swoim wnętrzu. Są po brzegi wypełnione świeżymi, leśnymi jagodami. Wypieki są też całkiem spore i do tego syte. I zawierają nieoczywiste, ale idealnie komponujące się dodatki, jakimi są kremy. Te ręcznie robione cuda ze świeżymi sezonowymi owocami nie są produkowane masowo, dlatego obowiązuje zasada – kto pierwszy, ten lepszy. Szczególnie jeśli mamy ochotę na kultowe jagodzianki czy poziomeczkę – wtedy warto się pospieszyć, ponieważ kolejki bywają długie, a produkty błyskawicznie znikają z witrynki…

Fot. Diana Łętocha

Luksusowe jagodzianki

Od niedawna Instagram aż huczy o jagodowych cudach Urszi Cakes, dlatego postanowiłam sprawdzić osobiście, czy są to faktycznie najlepsze drożdżówki w mieście. Niemal każda cukiernia oferuje jagodzianki, kusząc rozmiarem, kształtem bądź ceną – choć ta ostatnia kategoria jest akurat kwestią sporną, gdyż w tym roku ceny za ten wypiek są wyjątkowo wysokie. Ta od Urszi Cakes także nie należy do najtańszych – ceny drożdżówek z jagodami wahają się od 30,99zł – 35,90zł za sztukę.

Fot. Diana Łętocha

Najsłodsza i najbardziej różowa cukiernia – w Krakowie

Krakowska cukierenka URSZI CAKES KRAKÓW GRAB&GO zlokalizowana jest na Kazimierzu na ul. Krakowskiej 10.

Fot. Diana Łętocha

Jest czynna 3 dni w tygodniu; w piątki 12:00-20:00, soboty 11:00-20:00 i niedziele 11:00-18:00. Łatwo ją rozpoznać po różowej, kwiecistej ozdobie znajdującej się nad wejściem do lokalu. Pomieszczenie jest niewielkie, ale jednocześnie urocze, a w witrynce znajdują się pojedyncze sztuki bestsellerowych drożdżówek: poziomeczka, jagochmurka, chlebodzianka saute, chlebodzianka oraz malibomba. Mimo niewielkiego wyboru ciężko się zdecydować, ponieważ każda z nich wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki, jednak to jagodzianki przodują w cukierniach, dlatego wybór padł na jagochmurkę i chlebodziankę classic.

Fot. Diana Łętocha

JAGOCHMURKA

(leśne jagody, biała czekolada, cytryna)

Fot. Diana Łętocha

Skład ciasta: masło 82%, śmietanka świeża 30%, mleko 3,2%, jajka z wolnego wybiegu, wanilia z Madagaskaru, cukier, mąka pszenna, świeże drożdże, sól. Krem do jagodzianek: mleko 3,2%, wanilia z Madagaskaru, żółtka z jaj z wolnego wybiegu, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier. Każdy produkt może zawierać śladowe ilości produktów używanych w cukierni zgodnie z listą alergenów dostępnych przy kasie.

Fot. Diana Łętocha

Ta dorodna drożdżówka jest z zewnątrz hojnie obsypana leśnymi owocami, ale to zaledwie niewielka część tego, ile skrywa w środku. Zacznijmy jednak od żółciutkiego ciasta, które zawdzięcza swoją barwę jajom z wolnego wybiegu. Drożdżowe ciasto jest miękkie, sprężyste i delikatne o lekko maślanym smaku. Jest dość cienkie i wręcz ugina się pod naporem soczystego, jagodowego farszu, pełnego całych, dorodnych owoców. Nadzienie jest kwaskowate, a przy tym orzeźwiające. Między nim a owocami znajdującymi się na zewnątrz mieści się solidna dawka aksamitnego kremu z białej, belgijskiej czekolady, który dosłownie rozpływa się w ustach…

Fot. Diana Łętocha

Ta bardzo słodka masa idealnie przenika się z kwaśną warstwą owoców i wyczuwalną cytrusową nutą skórki cytrynowej. Mimo iż krem jest wyrazisty, nie dominuje, a idealnie dopełnia całość deseru. Teraz już wiem, skąd nazwa jagochmurka – ta delikatna niczym obłoczek drożdżówka przenosi wprost  do gastro raju. To istne niebo w gębie!

 

CHLEBODZIANKA CLASSIC

(+ waniliowy krem patissiere i dodatkowa kruszonka)

Fot. Diana Łętocha

Lokal prezentuje 2 wersje chlebodzianki: classic i saute. Czym się różnią? Obie są z ciasta drożdżowego, posiadają leśne jagody i kruszonkę, ale wersja classic jest wzbogacona o waniliowy krem patissiere i dodatkową porcję kruszonki. Chlebodzianki wizualnie bardziej przypominają klasyczną wersję popularnego wypieku, ale wystarczy ich spróbować, żeby wiedzieć, że jednak się różnią. Ciasto jest takie, jak u jagochmurki (również ten sam skład), jednak kruszonka jest specyficzna, bo twarda i bardzo chrupiąca.

Fot. Diana Łętocha

W dotychczasowych jagodziankach posypka była miękka o dokładnie takiej samej konsystencji jak ich ciasto. Tutaj sytuacja jest odwrotna – ciasto miękkie, a posypka chrupka. Bardzo fajne przełamanie, kruszonka jest smaczna, słodka i mocno maślana. Wnętrze, wiadomo – pełne kwaśnych, soczystych i całych jagód, które aż wysypują się z wnętrza. A francuski krem patissiere? Delikatny, puszysty, mocno waniliowy, choć z wyczuwalnymi w smaku żółtkami jaj… Przypomina nieco smak kogla mogla, choć w bardziej wykwintnej wersji.

Fot. Diana Łętocha

Całość jest pyszna, owocowa i rozpływająca się w ustach. Drożdżówka jest słodka, ale nie aż tak, jak jagochmurka. Dużym plusem jest różnorodność konsystencji; puszysty krem, miękkie ciasto, chrupiąca kruszonka, mięsiste owoce. Ta wersja przypadła mi do gustu nawet bardziej od poprzedniej, która też jest bardzo smaczna.

 

Czy warto skusić się na jagodzianki od Urszi Cakes?

Uważam, że jak najbardziej warto spróbować jagodowych wypieków od Urszi Cakes. Tak sporej ilości jagód nie spotkałam jeszcze w żadnej jagodziance. Farszu jest pełno, a ciasta mało, co jest słuszną i sprawiedliwą proporcją.

Fot. Diana Łętocha

Ceny może i są wysokie, jednak biorąc pod uwagę tak dużą zawartość owoców, które do tanich też nie należą oraz wielkość drożdżówki i sytość, jaką daje – z pewnością warto się pokusić i podarować sobie odrobinę takiego słodkiego luksusu. Po więcej informacji zajrzyjcie na stronę urszi.pl.


Będąc na diecie nie można sobie za często pozwalać na takie słodkości, chyba że regularnie trenujecie. A jeśli szukacie sportu dla siebie – być może Pilates na reformerach będzie dla was dobrym wyborem?

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments