Guayusa – naturalny napój pobudzający

0
5
Guayusa
fot. pixabay.com/pl/photos/yerba-mate-matero-bombilla-2438165/

Guayusa to tropikalny ostrokrzew pochodzący z lasów deszczowych Peru i Ekwadoru, znany ze swoich właściwości pobudzających, poprawiających nastrój i wspierających koncentrację. Od wieków wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Amazonii, dziś zyskuje popularność na całym świecie jako naturalna alternatywa dla kawy i napojów energetycznych.

Czym jest guayusa?

Guayusa jest tropikalnym gatunkiem ostrokrzewu, rosnącym w wilgotnych lasach deszczowych Ekwadoru i Peru. Roślina ta należy do tej samej rodziny, co ostrokrzew paragwajski, który wykorzystywany jest do produkcji yerba mate. Liście guayasy są zbierane dwa razy do roku, a następnie suszone. Tak przygotowane liście są gotowe do parzenia. W kulturze rdzennych mieszkańców Amazonii roślina ta odgrywała kluczową rolę podczas tradycyjnych rytuałów i ceremonii. Dziś dzięki swym bogatym właściwościom, zdobywa ona popularność na całym świecie.

Właściwości

Guayusa posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim słynie z działania pobudzającego, które nie powoduje nagłego spadku energii, przez co jest świetnym napojem energetyzującym. Roślina ta poprawia nastrój i od wieków stosowana jest przez rdzennych mieszkańców Amazonii jako naturalny środek wzmacniający organizm. Dodatkowo sprawdzi się jako dodatek do diety wśród osób pracujących umysłowo, ponieważ poprawia ona koncentrację i zdolność do nauki. Dodatkowo guayusa jest bogata w antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i wspomagają naturalną odporność organizmu. Zawarte w niej związki mogą także wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i trawiennego. Guayusa zawiera również teobrominę i l-teaninę, które w połączeniu z kofeiną zapewniają długotrwałe uczucie czujności. Obecnie guayusa wykorzystywana jest jako alternatywa dla kawy i napojów energetycznych.

Jak prawidłowo parzyć guayusę? 

Guayusę można przygotować na dwa sposoby. Tradycyjny sposób parzenia tego naparu obejmuje gotowanie 3 łyżeczek suszu w wodzie przez okres 5 minut, a następnie pozostawienie go na kilka minut do nasiąknięcia. Tak przygotowana guayusę odcedzamy i przelewamy do naczynia. Kolejny sposób polega na zaparzeniu porcji suszu gorącą wodą przez czas 5-10 minut. Następnie napar pijemy przez bombillę lub przecedzamy. Jednak niezależnie od wybranego sposobu parzenia ważne jest, aby temperatura wody nie przekraczała 90°C, gdyż użycie wrzątku może zmienić smak naparu. Dodatkowo jeśli mamy ochotę na wzbogacenie smaku guayusy, śmiało możemy dodać miód czy cynamon. 

Czym się różni guayusa od yerba mate?

Guayusa i yerba mate, to rośliny pochodzące z tej samej rodziny ostrokrzewów. Jedną z właściwości, która je odróżnia jest zawartość kofeiny, gdyż guayusa zawiera jej zdecydowanie więcej. Co więcej ostrokrzew gujański posiada łagodniejszy smak, a wynika to z niższej zawartości tanin. Z tego powodu guayusa nie jest tak gorzka i intensywna w smaku, jak yerba mate. Dodatkowo ostrokrzew gujański lepiej pobudza i wpływa bardziej pozytywnie na koncentrację i skupienie.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze