19 kwietnia obchodzimy Dzień Czosnku. To nie tylko wyrazista przyprawa, ale również naturalny antybiotyk, nieraz stosowany przez nasze babcie i mamy. Zapach czosnku nie równa się z najdroższymi perfumami, jednak warto aby na stałe zagościł w naszej codziennej diecie.
Czosnek pochodzi z Azji Centralnej, gdzie był znany głównie jako roślina dziko żyjąca. 4500 – 5000 lat temu stał się rośliną uprawną, a w starożytności zaczęto go wykorzystywać jako roślinę leczniczą. W Polsce czosnek pojawił się między XII a XIII wiekiem.
Właściwości czosnku
Czosnek to źródło witamin B i C, żelaza, potasu, magnezu, antyoksydantów (np. selen). Poza tym, zawiera w sobie mieszaninę związków siarkowych, które odpowiadają za jego działanie, są to m.in. alliina i allicyna (działanie bakteriobójcze)
Większość z nas stosuje czosnek podczas leczenia przeziębienia lub infekcji (dobrze radzi sobie z zapaleniem jamy ustnej, katarem, a co najważniejsze nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej). Jego największą zaletą jest działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe (pomaga w zwalczaniu gronkowca złocistego, paciorkowca, opryszczki). Dodatkowo, roślina hamuje działanie enzymu ACE, który jest zaangażowany w regulację ciśnienia krwi. Kolejną zaletą spożywania czosnku jest ochrona przed zawałem serca i udarem, ponieważ ma on właściwości przeciwzakrzepowe, czyli zmniejsza lepkość krwi. Dzięki sporej zawartości antyutleniaczy, czosnek świetnie zwalcza wolne rodniki i nie dopuszcza do powstawania nowych, a to z kolei opóźnia proces starzenia się komórek w organizmie. Następną zaletą tego warzywa jest wsparcie układu pokarmowego, ponieważ przyśpiesza i pomaga wydzielanie się żółci, zapobiega wzdęciom, poprawia pracę jelit oraz obniża cholesterol.
Podsumowując, właściwości czosnku, o jakich musicie pamiętać:
- wzmocnienie odporności,
- obniżenie ciśnienie krwi,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwwirusowe.
Jak stosować czosnek?
Pomimo wielu zalet czosnku, nie możemy z nim przesadzić! Zaleca się spożywanie maksymalnie 2 ząbków na dzień.
W naszej kuchni i miksturach leczniczych, w zależności od naszych preferencji, czosnek możemy używać w postaci świeżej, może być rozdrobniony lub posiekany – najlepsze działanie ma właśnie postać surowa, bez obróbki termicznej, ponieważ po poddaniu obróbce traci właściwości bakteriobójcze, jednak zachowuje te przeciwgrzybicze i nadal działa jako antyutleniacz. Oprócz świeżego czosnku, powszechnie znany jest też suszony, sproszkowany oraz w suplementach diety dostępnych w aptekach.
Przepisy z czosnkiem w roli głównej!
Syrop z czosnku – będziemy potrzebować 2 główki czosnku, 6 łyżek miodu naturalnego, sok z 3 cytryny, szklanka przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Do tego potrzebna jeszcze będzie drobne sitko lub gazę oraz słoik, w którym przyrządzimy miksturę. Co musimy zrobić? Czosnek przecisnąć przez praskę (nie trzeba go obierać), dodać pozostałe składniki i całość wymieszać, gotowe! Teraz wystarczy słoik odłożyć w ciemne i ciepłe miejsce na 24h lub 48h. Po tym czasie należy przecedzić syrop i przelać do nowego, wyparzonego słoika. WAŻNE! Taki syrop możemy przechowywać maksymalnie przez dwa tygodnie w lodówce.
Masło czosnkowe – w zależności od tego, jak bardzo lubimy smak czosnku, w skład smarowidła wchodzi 100g lub 200g masła, 2-3 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli. Jeśli lubicie, to masło można uzupełnić o zioła, świeżą natkę pietruszki. Sposób przygotowania: dobrze, aby masło było w temperaturze pokojowej, lub rozdrobnione w blenderze, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, wszystko razem mieszamy lub ucieramy w blenderze. Powstałe masło należy przechowywać w lodówce.
Sos czosnkowy – część z nas uwielbia jeść pizzę z takim sosem! Do jego przygotowania potrzebne są 2 ząbki czosnku, pół szklanki jogurt naturalnego, szczypta soli i pieprzu (według uznania), 3 łyżki majonezu. Do miski z drobno posiekanym czosnkiem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Sos pozostawić na około godzinę w lodówce, aby smaki się ze sobą połączyły.