Mimo że serek jogurtowy wygląda podobnie do serka śmietankowego, to nie jest on prawdziwym serem. Jest to produkt odcedzania jogurtu do momentu usunięcia z niego serwatki. Jest on wspaniałym produktem, który idealnie sprawdzi się na kanapkach, w koktajlach, dipach, na pizzy czy też na pizzy!
Czego potrzebujemy?
- Jogurt grecki
- Dodatki – jeżeli chcemy przygotować serek na słono, to mogą to być ulubione przyprawy – np. czosnek, smażona cebulka, chrzan czy też koperek. Natomiast, gdy chcemy przygotować go na słodko, dodajemy do niego owoce – np. zblendowanego banana, maliny czy też truskawki.
Sposób przygotowania:
Mieszamy jogurt grecki z ulubionymi dodatkami (np. z drobno pokrojonym czosnkiem, koperkiem, majerankiem.. Tutaj mamy ogromną dowolność), doprawiamy do smaku małą ilością soli, pieprzu, ew. odrobiną cukru. Swoją drogą, możemy go zrobić też na słodko dodając ulubione owoce! Wymieszany z dodatkami jogurt przekładamy na ściereczkę i mocno związujemy (chociażby mocniejszą gumką recepturką – wtedy chustka ma kształt cebuli – serek jest bulwą a szczypiorkiem wszystkie jej rogi. Sęk w tym, by nasz jogurt się z niej nie wylał). Tak związany w chustkę jogurt pozostawiamy na sitku nad garnuszkiem na około 12 h. Im dłużej będzie leżał, tym jego konsystencja będzie gęstsza. Warto zrobić go wieczorem i pozostawić na noc. Po upłynięciu tego czasu rozwijamy ściereczkę i przekładamy gotowy serek do pojemnika. W garnku pozostaje jogurtowa serwatka, którą możemy wypić – będzie miała ona smak dodatków, z którymi zmieszaliśmy nasz serek.
Alternatywy przygotowania serka
- Gdy pozostawimy go na sitku na dłuższy czas, to stanie się on twardszy i będziemy mogli ulepić z niego kuleczki serowe. Wtedy należy przełożyć je do pojemniczka i zalać oliwą. Takie kuleczki w trakcie tygodnia będziemy mogli dodawać do sałatek, krakersów, jako przystawkę, czy też dań, do których zazwyczaj używamy serka kanapkowego.
- Możemy również przygotować słodki deser! W tym wypadku dodajemy do jogurtu owoce, miód, sok, lub ulubiony syrop (np. z agawy lub klonowy). Pozostawiamy go na sitku przez ok. 8 godzin, by był bardziej mokry i przekładamy do miseczek. Możemy go przyozdobić ulubionymi owocami, orzechami lub czekoladą.
- Dodaj do serka owoce, galaretkę, kokos lub dżem i stwórz swoje własne domowe lody!
PS Jeżeli przygotowujemy go dla większej grupy osób, to warto zaopatrzyć się w większą ilość jogurtu i dodatków. Serek ma tylko jedną wadę – bardzo szybko znika z lodówki!