
Przeziębienie to jedna z najczęstszych dolegliwości, która potrafi skutecznie obniżyć nasz komfort życia. Choć zwykle nie jest groźne, to jego objawy bywają bardzo uciążliwe. Zanim sięgniemy po leki, warto spróbować domowych sposobów leczenia, które od lat stosowały nasze babcie i mamy.
Przeziębienie – najczęstsze objawy
Przeziębienie najczęściej nas dotyka w okresie jesienno-zimowym, jednak możemy się z nim zetknąć przez cały rok. Choroba ta jest wywoływana przez różne wirusy, a do jej typowych objawów należą przede wszystkim uciążliwy katar, kaszel, uczucie ogólnego osłabienia, a niekiedy także gorączka i bóle mięśni. Przeziębienie nie jest zwykle groźne, jednak jego objawy mogą znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Właśnie dlatego wiele osób w pierwszej kolejności sięga po sprawdzone domowe metody leczenia, które często przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Odpoczynek
Dbanie o swoje zdrowie w czasie przeziębienia najlepiej rozpocząć od dawki odpoczynku. Regeneracja w postaci większej ilości snu może przynieść świetny efekt. Dodatkowo wygrzewanie ciała pod kołdrą czy w gorącej kąpieli jest niezwykle przydatne w okresie choroby. Niestety wiele osób nie przejmuje się zbytnio przeziębieniem i nie zmienia swojego stylu życia w trakcie przechodzenia choroby. Skutkować to może nawrotem choroby lub pogorszeniem się stanu chorego. Aby tego uniknąć zadbajmy o swoje zdrowie, zaczynając od regeneracji organizmu.
Ciepłe napoje
Aby przynieść sobie ulgę w trakcie przeziębienia, dobrze jest się odpowiednio nawadniać. Owocowe herbatki z dodatkiem imbiru, cytryny, soku malinowego, a także miodu zapewnią organizmowi wiele korzyści w postaci witamin. Ciepłe napoje przyniosą także uglę w bólu gardła i rozgrzeją organizm od środka. Warto jednak pamiętać, że przed dodaniem tych składników należy poczekać aż napój delikatnie ostygnie, aby nie zneutralizować działania prozdrowotnych dodatków.
Syrop z cebuli
Przepis na syrop z cebuli przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Z pewnością znały go nasze babcie i wykorzystywały w okresie przeziębienia. Aby go przygotować wystarczy posiekać drobno cebulę, zasypać cukrem i odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce. Po tym, wystarczy jedynie poczekać kilka godzin, aż cebula puści sok, który następnie należy spożywać w małych ilościach. Syrop ten niweluje kaszel i wpływa pozytywnie na ból gardła. Jeśli przeszkadza nam jego smak, możemy dodać odrobinę miodu lub soku z cytryny.
Babcina mikstura
Podobnie jak syrop z cebuli, przepis na gorące mleko także był wykorzystywany przez lata. Aby go przygotować, należy podgrzać mleko i dodać do niego odrobinę masła, miodu i posiekanego czosnku. Opinie na temat smaku tego przepisu różnią się w zależności od osoby, jednak niezaprzeczalne jest, że niesie on ulgę w chorobie. Czosnek działa przeciwwirusowo, miód dostarcza wielu związków aktywnych. a masło łagodzi podrażnienia gardła.


