Dlaczego warto pić zioła?

1
871
Dlaczego warto pić zioła?
fot. Pixabay

Coraz częściej sięgamy po naturalne metody w naszej pielęgnacji lub korzystamy z medycyny naturalnej, która w dużej mierze opiera się właśnie na ziołach. Już od wieków wiadomo, że istnieją zioła, które mają niesamowity wpływ na nasz organizm! 

Picie naparów ziołowych (po konsultacji z lekarzem) może pozytywnie wpłynąć na dolegliwości, z którymi się mierzymy oraz na nasze włosy, skórę i paznokcie. Jest to również świetny sposób na pozbycie się toksyn z organizmu, a także na uzupełnienie witamin i mikroelementów. 

Dlaczego warto pić zioła?

Jednym z plusów jest to, że napar ziołowy jest banalnie prosty w przygotowaniu! Do tego potrzebna jest nam torebka ziołowej herbaty lub suszone zioła, gorąca woda (nie wrzątek! wystarczy temperatura 94°C), kubek i talerzyk, który pozwoli przykryć napar na czas zaparzania (ok. 3-5 minut).

Zioła są naturalne, a więc pozbawione konserwantów i sztucznych polepszaczy. Zamiast tego zawierają w sobie naturalne przeciwutleniacze, glikozydy,, które występują tylko w naturze i polepszają funkcjonowanie organizmu. Kolejną zaletą ziół jest ich dostępność – wiele z nich możemy dostać w sklepach spożywczych lub aptekach. Dodatkowo w Internecie dostępne jest wiele sprawdzonych sklepów zielarskich, które mają szeroki asortyment.

Jakie zioła wybrać?

Pokrzywa – w Polsce ta roślina kojarzy się głównie z chwastem, jednak posiada wiele składników, które dobrze wpływają na nasz organizm: wapń, magnez, żelazo, krzem, witaminy A, B2, C, E i K. Dzięki regularnemu piciu pokrzywy wzmocnimy nasze paznokcie i włosy (może przyspieszyć ich porost), poprawimy pracę nerek, wesprzemy układ sercowo-naczyniowy, wzmocnimy naszą odporność oraz oczyścimy organizm ze szkodliwych substancji.

Dlaczego warto pić zioła?
fot. Pixabay

Skrzyp polny – może być stosowany razem z pokrzywą, co potęguje efekty! Skład rośliny jest bogaty w m.in.: kobalt, mangan, żelazo, witaminę C.  Również ma pozytywny wpływ na włosy i paznokcie (w połączeniu z dobrze dobraną dietą może ograniczyć wypadanie włosów lub łamliwość słabych paznokci). Dodatkowo, przyda się podczas procesu obniżania ciśnienia krwi (działa też przeciwkrwotocznie). Oba zioła działają przeciwzapalnie. Pozostałe właściwości skrzypu:

  • jest pomocny podczas schorzeń nerek i układu moczowego, oraz może zapobiegać miażdżycy,
  • poprawia pracę wątroby, 
  • wzmacnia układ immunologiczny, 
  • pomaga przy nerwobólach, 
  • wspiera stan tkanki łącznej i kości.

    Dlaczego warto pić zioła?
    fot. lekarzebezkolejki.pl

Rumianek – wysuszone koszyczki kwiatowe działają przeciwzapalnie, przyspieszają gojenie ran, pobudzają przemianę materii. Ponadto, ma właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, antyalergiczne, działa na zapalenie jelit i żołądka. Rumianek, a dokładniej płukanka na bazie tej rośliny to naturalny sposób na lekkie rozjaśnienie włosów (UWAGA! Zioła wysuszają włosy, więc nie można przesadzić ze stosowaniem zewnętrznym).

Dlaczego warto pić zioła?
fot Pixabay

Melisa – szczególnie polecana dla osób żyjących w stresie i niepokoju. Oprócz tego działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antywirusowo. Jeśli mierzysz się z problemami ze snem, bólem żołądka to również warto sięgnąć po taką herbatę. Picie melisy wspomaga pamięć i koncentrację.

Dlaczego warto pić zioła?
fot. Pixabay

Mięta – pomaga osłabić silny ból głowy towarzyszący przy migrenach. Po to zioło najczęściej sięgamy przy problemach żołądkowych i trawiennych. Tak jak melisa, pomaga uporać się ze stresem. Ponadto, picie tego naparu pomaga utrzymać dobre nawilżenie błony śluzowej jamy ustnej, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe oraz niweluje nieświeży oddech.

fot. Pixabay

Mniszek lekarski – jest źródłem witamin A, K, E, C potasu, żelaza i błonnika. Zalety naparu:

  • wspomaga pracę wątroby,
  • skuteczny w walce z nadmiarem wody w organizmie (działanie moczopędne),
  • wspiera trawienie i florę jelitową (ogranicza wzdęcia, gazy),
  • usuwa toksyny z organizmu,
  • wzmacnia odporność,
  • obniża poziom cukru we krwi oraz pobudza apetyt, jednocześnie ułatwiając trawienie.
fot. Pixabay

Lipa – to roślina, która wzmacnia naszą odporność oraz świetnie pomaga w walce z bólem gardła i katarem. Kwiatostan lipy składa się m.in. z: flawonoidów, fitosteroli, kwasów organicznych. Napar z lipy przyda się też osobom, które zmagają się z nerwowymi sytuacjami oraz z dolegliwościami trawiennymi.

Dlaczego warto pić zioła?
fot. Pixabay

Krwawnik pospolity – ma zdolności hamowania reakcji alergicznych i zapalanych, a wiele kobiet sięga po niego podczas bolesnych miesiączek lub, gdy dokuczają im migreny spowodowane niekorzystną pogodą. Oprócz picia naparu, z suszonego ziela można zrobić maseczkę na twarz: krwawnik zalać ciepłą wodą tak, by uzyskać papkę, następnie odczekać kilka chwil i nałożyć na twarz omijając okolice oczu i ust. Maseczkę należy trzymać na przez 15 minut, następnie spłukać letnią wodą.

fot. Pixabay

Wiesiołek – to pozycja obowiązkowa dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów! Napar z wiesiołka przyśpiesza przemianę materii i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Ponadto, zioło pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz naszą pamięć i koncentrację, a także obniża poziom cholesterolu.

fot. Pixabay
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tatiana
Tatiana
2 lat temu

U mnie zioła są w kuchni, mam mięte, pokrzywę, rumianek i inne. U mnie albo się piję mineralną cisowiankę albo różnego rodzaju herbatki. Nie przepadamy za gazowanymi napojami.