Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Już 2200 lat temu jej ziarna były wykorzystywane do sporządzania gorącego napoju w Etiopii. Zawarta w niej kofeina posiada właściwości prozdrowotne, dzięki czemu jest wykorzystywana w przemyśle farmakologicznym i kosmetycznym.
Przyjmuje się, że trzy filiżanki kawy dziennie, około 300 mg kofeiny, mogą wpłynąć pozytywnie na organizm człowieka. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez wypicia filiżanki kawy, warto dowiedzieć się, jak napój ten wpływa na ludzki organizm.
Zmniejsza ryzyko cukrzycy
W 2009 roku wykonano badania, które wykazały, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 7%. Jest to duża liczba, ponieważ na tę przypadłość choruje ponad 300 milionów ludzi na całym świecie. Już filiżanka kawy dziennie wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Chroni przed promieniami UV
Kawa zawiera substancje, które chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Znajdujące się w niej polifenole mają pozytywny wpływ na wygląd naszej cery – niwelują wypryski i poprawiają koloryt skóry. Dodatkowo kawa może zmniejszyć ryzyko oparzeń oraz przebarwień słonecznych.
3. Kawa pozytywnie wpływa na stan wątroby
Wątroba również może skorzystać na piciu kawy. Napój ten chroni przed nowotworami tego narządu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości, zapalenia oraz otłuszczenia wątroby. Ilość wypitej kawy wpływa na produkcję enzymów, które wywołują stany zapalne i uszkodzenia tego organu – im więcej kawy, tym powstaje mniej enzymów..
4. Chroni przed chorobą Parkinsona
Choroba Parkinsona to przypadłość, na którą do tej pory nie wynaleziono skutecznego lekarstwa. W tej kwestii ważne są działania prewencyjne. Naukowcy odkryli, że jednym ze sposobów na zapobieganie jest picie kawy. Kawa może obniżyć ryzyko zachorowania nawet o 60%. To, co najważniejsze, to zawartość kofeiny – u osób pijących kawę bezkofeinową nie zauważano takich rezultatów.
5. Zmniejsza ryzyko depresji
Naukowcy udowodnili, że za każdym razem, gdy wypijemy filiżankę kawy, poziom serotoniny i dopaminy (substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie) wzrasta. Dlatego, aby lepiej przetrwać ponure jesienne i zimowe dni, musimy częściej sięgać po espresso. Naukowcy potwierdzają fakt, że kubek latte po prostu wywołuje uczucie szczęścia.
6. Spala tłuszcz
Kofeina zawarta w kawie odgrywa istotną rolę w procesie przemiany materii. Przyspiesza spalanie tłuszczu nawet o 20%. Warto pamiętać, że im lepszej jakości kawę spożywamy, tym szybciej przebiega proces odchudzania.
7. Zawiera antyoksydanty
Nieprzetworzone ziarna kawy zawierają ponad 1000 różnych przeciwutleniaczy. Taki poziom prozdrowotnych substancji sprawia, że kawa staje się lepszą alternatywą dla zielonej herbaty czy kakao. Antyoksydanty niszczą wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia.
8. Poprawia krążenie krwi
Udowodniono, że kawa ma pozytywny wpływ na pracę serca i naczyń krwionośnych. Dzięki piciu kawy przepływ krwi w naczyniach może zwiększyć się o prawie 30%. Dzięki temu prawidłowo dotlenione komórki są bardziej wydolne, a to poprawia ogólną kondycję naszego organizmu.
Wady
Należy pamiętać, że kawa może mieć również negatywne skutki dla naszego organizmu. Napój ten m.in.: zwiększa poczucie niepokoju i lęku, stwarza trudności z zasypianiem, osłabia pamięć, a także zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca. Trzeba pamiętać, że jednorazowo przyjęta dawka około 1000 mg kofeiny staje się dla nas trucizną. Dlatego najważniejsze to zachować umiar i kontrolować ilość przyjmowanego napoju.