Alternatywne spody do pizzy

0
152
Alternatywne spody do pizzy
Image by jcomp on Freepik

Pizza to potrawa, która ma rzeszę fanów. Może być dosłownie ze wszystkim, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Niezależnie od tego, czy preferujemy pizzę na grubym, czy też cienkim spodzie, każdy wie, że to właśnie ono stanowi podstawę. Właśnie dlatego tak ważne jest, by był on dobrze wykonany. Klasyczne ciasto na pizzę ma w sobie drożdże i potrzeba trochę czasu, by je przygotować. Dziś przedstawimy wam alternatywne spody do pizzy, które są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu.

Ciasto z serka wiejskiego

To ciasto będzie miało ciut inną konsystencję niż to klasyczne. Jest jednak równie smaczne i sprawdzi się szczególnie, gdy chcemy sprawić, by nasza pizza była bardziej fit i miała więcej białka. Do wykonania takiego spodu potrzebujemy opakowanie serka wiejskiego, jajko, 4 łyżki mąki, szczyptę soli i ewentualnie ulubione przyprawy i zioła. Z serka odlewamy zalewę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie. Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez około 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę i nakładamy sos, ser i inne składniki, według uznania. Taką pizzę wkładamy znów do piekarnika i pieczemy do momentu odpowiedniego przypieczenia składników i rozpuszczenia sera.

Jogurtowe ciasto do pizzy

Był serek wiejski, to teraz czas na jogurt. Ponownie mamy ciasto, które będzie wzbogacone o białko i stanowi fit wersję klasycznego spodu. W przeciwieństwie jednak do poprzedniego przepisu, konsystencja tego ciasta jest naprawdę zbliżona do drożdżowego oryginału. Do wykonania jogurtowego ciasta do pizzy potrzebujemy 200 g mąki, łyżkę proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 150 g jogurtu naturalnego, 5 łyżeczek oleju słonecznikowego, lub oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, bądź dajemy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na stosunkowo cienki płat, bądź też rozciągamy za pomocą rąk. Możemy zrobić to już bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na ciasto nakładamy nasze ulubione składniki i pieczemy około 15 minut, w 200 stopniach.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments