Herbata najczęściej kojarzy nam się z przyjemnym, rozgrzewającym napojem, który umila chłodne dni. Mamy jednak połowę czerwca i sięgamy raczej po chłodne picie, niż to gorące. Czy jako miłośnik herbaty musisz z niej zrezygnować? Absolutnie nie! Wypróbuj te 3 przepisy na mrożoną herbatę!
Zacznijmy od tego, że mrożoną herbatę możemy zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na zaparzeniu ich tak, jak robi się w przypadku klasycznej, gorącej herbaty. Różnica polega na tym, że parzymy ją znacznie dłużej, tak, żeby była intensywniejsza. Robi się tak po to, by zachowała swój smak nawet po dodaniu lodu. Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku herbaty czarnej, bądź tych aromatyzowanych. Nie zaleca się tego przy herbatach zielonych. Druga metod0a to tak zwane cold brew. Chodzi w tym o to, że parzymy herbatę przez dłuższy czas w niskich temperaturach. Najlepiej zrobić taki napój na noc, by porządnie się zaparzył. W ostateczności powinno być to chociaż kilka godzin.
Przepisy na mrożone herbaty
Jabłkowo-miętowa ice tea
Połączenie owoc-mięta to zawsze dobra opcja na lato. Do wykonania tego napoju potrzebujesz 1 sztukę jabłka, miętę i oczywiście herbatę. Jabłko trzemy na tarce, możemy też pokroić w kostkę. Dodajemy garść świeżej, posiekanej mięty. Całość zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Zostawiamy do schłodzenia. Możemy dodać kostki lodu.
Cytrynowa mrożona herbata
Do przygotowania cytrynowej ice tea, potrzebujesz 3 łyżki czarnej herbaty sypanej, lub 3 torebki ekspresowe, 2 łyżeczki zielonej herbaty, lub 1 torebkę ekspresową, 1 litr wody, 150 g cukru i ⅓ szklanki soku z cytryny lub limonki. W jednym dzbanku zalewamy wrzątkiem dwa rodzaje herbaty. Parzymy przez ok. 5 minut. Dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Możemy podawać z kostkami lodu.
Owocowa mrożona herbata
W tym przypadku potrzebujesz 3 torebki herbaty owocowej, najlepiej o smaku wszelkich owoców jagodowych i leśnych, 2 łyżki soku truskawkowego, kilka truskawek, kilka malin, kostki lodu i 1 litr wody. Herbatę zaparzamy we wrzątku. Następnie dodajemy sok truskawkowy, mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do wystudzenia. Bezpośrednio przed podaniem, dodajemy świeże owoce i lód.
Lubię mrożoną herbatę, latem piję ją litrami. Smakuje mi np. Basilur z serii fruit infusions z mieszanką suszu owocowego podana z kostkami lodu, cytrusami i świeżą miętą.