Toster Razera i nowe procesory Zen 2 – Tech-Game Newsroom (01.05-08.05)

Fioletowy Xbox, nowe monitory HP – Tech-Game Newsroom (20.05-26.05)

Hej! Witajcie w pierwszym wydaniu „Tech-Game Newsroom”. Nasz cotygodniowy przegląd zawierać będzie najważniejsze wydarzenia z technologicznego świata gejmingu. Dowiecie się tu między innym o: nadchodzących sprzętowych premierach, wpadkach i sukcesach największych hardwarowych firm, porównaniach, rocznicach, ciekawostkach i wiele, wiele więcej. Także nie przedłużamy i zapraszamy do lektury:

• W 3 kwartale 2019 roku AMD planuje wypuścić do sprzedaży pierwsze procesory Zen 2. W ostatnim tygodniu AMD odbyło kwartalną rozmowę ze swoimi inwestorami. Przez co, na światło dzienne wypłynęła informacja potwierdzająca premierę Zen 2. Architektura Zen jest swoistą rewolucją od czasu premiery pierwszego dziecka z tej linii. Pierwsze procesory oparte na wyżej wspomnianej architekturze mają pojawić się w 3 kwartale tego roku. Jednakże, niektórzy producenci płyt głównych zaczęli (już) wprowadzać aktualizacje BIOS-u wspierające te procesory. Świadczyć to może, iż procesory Ryzen oparte na Zen 2 pojawią się szybciej niż myślimy.

Toster Razera i nowe procesory Zen 2 - Tech-Game Newsroom (01.05-08.05)

• Toster od Razera staje się rzeczywistością. Dyrektor generalny Razer, Min-Liang Tan, w facebook-owym poście potwierdził, iż firma w przyszłości zamierza wydać na świat działający toster Razer-a. Toster, wcześniej znany pod nazwą “Project Breadwinner” był Prima Aprilisowym żartem z 2016 roku. Jednak fanom marki, pomysł tostera spodobał się tak bardzo, iż wokół niego wytworzyła się swojego rodzaju “sekta”. Tysiące stron na facebooku, tysiące lajków i próśb, by toster stał się rzeczywistością. Niestety na ten moment nie znamy daty premiery, tego gejmingowego cacka.Toster Razera i nowe procesory Zen 2 - Tech-Game Newsroom (01.05-08.05)
  • Valve prezentuje własne google VR. Index- gdyż tak nazwany został nowy headset  skupia się przede wszystkim na wierności odwzorowania obrazu. Index zawiera dwa wyświetlacze RGB LCD 1440 × 1600, które pracują z częstotliwością 90 Hz, 120 Hz lub 144 Hz. Valve Index będzie dostępny w trzech formach – samodzielnej (459 funtów), z kontrolerami (689 funtów) lub jako zestaw ze słuchawkami, kontrolerami i czujnikami ruchu (919 funtów). Cena ostatniego zestawu powala na kolana. Niemniej jednak, cena Indexu jest nadal mniejsza niż zestaw VIVE Pro, oferując jednocześnie lepsze funkcje. Sprzęt można zamawiać już teraz. Pierwsze przesyłki mają zostać wysłane do końca czerwca.
  • Blizzard nie zamierza pojawić się na Gamescome 2019. Ominięcie przez Blizzard Gamescom to dość poważna sprawa. Dzieje się tak ponieważ Gamescome to impreza przyciągająca setki tysięcy europejskich graczy, którzy nie mają okazji uczestniczyć w E3, PAX lub Blizzcon. Firma twierdzi, iż jest to jednorazowa nieobecność i w przyszłości nadal zamierza brać czynny udział w targach.Toster Razera i nowe procesory Zen 2 - Tech-Game Newsroom (01.05-08.05)
  • Epic Games kupiło twórców gry Rocket League – Psyonix. Firma Epic Games ogłosiła zakup firmy Psyonix, odpowiedzialnej za stworzenie gry Rocket League, jednej z najbardziej wciągających gier Battle Royale ostatnich lat. Zakup ten spowoduje przeniesienie gry do sklepu Epic Games Store. Kiedy gra zostanie przeniesiona, każdy kto zechce zakupić grę na PC, będzie zmuszony zrobić to właśnie w sklepie Epic’a Toster Razera i nowe procesory Zen 2 - Tech-Game Newsroom (01.05-08.05)
  • Nowe okulary wirtualnej rzeczywistości Oculus będą zasilane mobilnym procesorem Snapdragon 835. Oculus Quest (bo tak nazywają się nowe okulary) ma za zadanie dostarczyć „konsolowych” doświadczeń w grach wirtualnej rzeczywistości – bez zbędnych kabli!. Nowy zestaw od Oculus, jest wcześniej wspomnianym „All in One”. Umożliwia więc grę bez podłączania zestawu do komputera. Questa wystarczy naładować, następnie założyć na głowę i zacząć grać. Urządzenie wyposażone będzie w OLED’owy ekran o rozdzielczości 1440 × 1600, napędzać będzie go mobilny procesor Snapdragon 835 wraz z 4 GB pamięci RAM. W Stanach Zjednoczonych zestaw dostępny będzie już w tym miesiącu w kwotach zaczynających się od £399. Niestety Polska data premiery nie jest jeszcze znana.

Mnóstwo gier z klockami w Humble LEGO Game Bundle