Ryzen 9 3950X, Beta testy Halo: Reach – Tech-Game Newsroom (24.06-30.06)

Witajcie ponownie w „Tech-Game Newsroomie”! Co słychać w świecie gejmingowego IT? Prezentacja nowego standardu DisplayPort 2.0, EA Access na PS4, 1000 zaproszeń do beta testów Halo: Reach i wiele, wiele więcej! Zapraszamy do lektury!

Ryzen 9 3950X, Beta testy Halo: Reach – Tech-Game Newsroom (24.06-30.06)DisplayPort 2.0  z obsługą rozdzielczości 8K 144Hz oraz HDR

VESA prezentuje największą aktualizację standardu DisplayPort!. Nowy DisplayPort 2.0, który ma pojawić się w monitorach pod koniec 2020 roku zaoferuje kompatybilność z wyświetlaczami 8K. Nowa przepustowość kabla osiągnie maksymalnie 80Gbps – jest to prawie trzykrotność prędkości dostępnej w ostatniej wersji DisplayPort 1.4. Dla graczy oznacza to nic innego jak możliwość podłączenia jednym kablem – monitora 4K z odświeżaniem 144Hz  oraz obsługą HDR, bądź podłączenie dwóch ekranów 8K z odświeżaniem 120Hz i HDR.

Ryzen 9 3950X, Beta testy Halo: Reach – Tech-Game Newsroom (24.06-30.06)Marka Alan Wake ponownie w rękach Remedy

Alan Wake, torturowany powieściopisarz oraz wielki fan Stephena Kinga powrócił do domu w Remedy – stało się tak ponieważ deweloperzy ponownie uzyskali prawa wydawnicze do swojego dzieła. Marka Alan Wake należała do Remedy Entertainment, jednak prawa wydawnicze cały czas posiadał Microsoft. Według informacji Global Newswire, firma Remedy zyskała blisko 2 miliona euro z tytułu opłat licencyjnych z wcześniej wydanych gier. Obok tej informacji dowiedzieliśmy się również, że prawa wydawnicze dla gry wróciły do firmy “matki”.

Ryzen 9 3950X, Beta testy Halo: Reach – Tech-Game Newsroom (24.06-30.06)Czy EA Access, w końcu pojawi się na PlayStation 4?

Już 24 lipca EA Access wystartuje na konsoli PlayStation 4 – głosi firma Electronic Arts. Usługa, która na ten moment jest dostępna na Xbox One od prawie pięciu lat, daje graczom dostęp do masywnej biblioteki gier Electronic Arts. Koszt subskrypcji to 14,99 zł/miesiąc, zapewnia ona gry takie jak Mass Effect: Andromeda, Dragon Age: Inquisition, Battlefield V i A Way Out. Subskrybenci otrzymują również dostęp do beta testów gier oraz 10% zniżki na zakupy cyfrowe w sklepie EA. Subskrybenci posiadający EA Access na Xbox One nadal będą musieli płacić osobno za dostęp na PS4, dzieje się tak ponieważ usługa działa jako “inne konto” na różnych konsolach.

Ryzen 9 3950X, Beta testy Halo: Reach – Tech-Game Newsroom (24.06-30.06)16-rdzeniowy Ryzen 9 3950X złapany na “testach”

Na dostępność 16-rdzeniowego Ryzena 9 3950X w sklepach możemy poczekać jeszcze długo, biorąc pod uwagę jego prawdopodobną premierę we wrześniu 2019 roku. Jednak próbne układy prawdopodobnie znajdują się już w obiegu. Twitterowicz “Uzzi38” zamieścił na swoim profilu zdjęcie przedstawiające test procesora w programie Cinebencha R15. Program CPU-Z rozpoznał procesor po nazwie kodowej “Matisse”, podał również prawidłową liczbę rdzeni procesora, wątków oraz rozpoznał płytę główną MSI MEG X570 GODLIKE, na której przeprowadzony został test. Rzekomy Ryzen 9 3950X ES, podkręcony do 5,42 GHz, zdobywa 5,501 punktów w wielowątkowym teście Cinebencha R15. Wartość ta pokazuje, że nadchodzące układy AMD Ryzen będą idealnymi “zabawkami” do podkręcania jednocześnie zapewniając znacznie wyższą wydajność w porównaniu z ostatnią generacją.

Ryzen 9 3950X, Beta testy Halo: Reach – Tech-Game Newsroom (24.06-30.06)

Nowe GPU od Intela

Chiński oddział Intela za pomocą serwisu Weibo opublikował oficjalne rendery karty graficznej Xe. Rendery wskazują na to, że Intel zastosował tu potrójną chłodnicę, wraz z metalową płytką, która dodatkowo rozprasza ciepło. GPU posiada także trzy porty DisplayPorts i jeden port HDMI, jednakże wątpimy, czy ten pierwszy będzie zgodny z nowo ogłoszonym standardem 2.0 o którym pisaliśmy na początku newsroomu . Karta posiada również podwójne 8-pinowe złącza zasilania PCIe. Intel umieścił je po prawej stronie urządzenia, a nie na jej górze, jak w przypadku współczesnych kart. Na dodatek podzespół jest wyposażony w oświetlenie RGB!

1000 zaproszeń do beta testów Halo: Reach zostało rozesłanych – Poleciały Bany

Minionego weekendu, mniej niż 1000 członków Halo Insider uzyskało dostęp do publicznych testów gry Halo: Reach na PC. Firma 343 Industries informowała, że pierwsze testy odbędą się na bardzo małym gronie osób. Nie spodobało się to jednak fanom, którzy w nielegalny sposób dotarli do oficjalnych beta plików gry. Na wieść o pirackich graczach, Tyler Davis ze studia 343 Industries zapowiedział, że każde ogranie kopii gry bez oficjalnego zaproszenia do beta testów będzie kończyć się banem. Banem na konto, oraz wszystkie gry dewelopera – te które miały już swoją premierę i te które dopiero będą ją mieć.

Wyciekły ceny kart Nvidia GeForce RTX SUPER