Nowa aplikacja dla Graczy, SSD 15GB/s – Tech-Game Newsroom (01.06-08.06)

Witajcie w ten piękny czerwcowy dzień! Przed wami pierwsze w tym miesiącu wydanie Tech-Game Newsroomu. Jesteście ciekawi co działo się w tym tygodniu? Zapraszamy do lektury!

Nowa aplikacja dla Graczy, SSD 15GB/s – Tech-Game Newsroom (01.06-08.06)

Microsoft zapowiada poważną aktualizację aplikacji Xbox.

5 czerwca Microsoft zmienił nazwę aplikacji Xbox dla systemu Windows 10. Nowa nazwa brzmi:  „Xbox Console Companion”. Po uruchomieniu aplikacji, naszym oczom ukaże się informacja, iż program ten stanie się wkrótce „dedykowaną aplikacją dla funkcji i ustawień konsoli Xbox”.  Firma zapowiedziała również, że „wkrótce na komputerach będziemy mogli doznać konsolowych wrażeń” Cóż to oznacza? Nie wiemy. Aktualnie widzimy same zapowiedzi i zmiany nazw. Jednak co zmieniło się poza brandingiem? Prawdopodobnie firma z Mountain View opublikowała nową „aktualizację”, aby przygotować się do niedzielnego pokazu gier E3 2019. Opublikowanie tejże aktualizacji, kilka dni przed wcześniej wspomnianym wydarzeniem pozwali firmie Microsoft na dotarcie do jak największego grona odbiorców.

Czyżby była to tylko reklama reklama? Troszeczkę tak, jednak sama aktualizacja aplikacji na PC ma sens. W ostatnim czasie firma ogłosiła wprowadzenie subskrypcji Xbox Game Pass na komputery stacjonarne, wiele funkcji społecznościowych związanych z konsolą Xbox zostało dodanych do paska gier w Windows , a w marcu Microsoft zaktualizował swoją aplikację Wireless Display aby wypełnić lukę między konsolą Xbox a komputerem. Prawdopodobnie wszystkich szczegółów dowiemy się już za kilka dni na E3.

Nowa aplikacja dla Graczy, SSD 15GB/s – Tech-Game Newsroom (01.06-08.06)

Znamy datę letniej wyprzedaży na Steam.

Początek czerwca… Czy ten miesiąc coś wam mówi? WIELKA LETNIA WYPRZEDAŻ NA STEAM. W tym miesiącu daty Steam Summer Sale 2019 wyciekły, więc jeśli od dłuższego czasu zastanawiacie się nad zakupem jakiegoś tytuł, to właśnie summer sale będzie najlepszym możliwym momentem na zrobienie tego! Tegoroczna letnia wyprzedaż ma wystartować już 25 czerwca 2019 roku o godzinie 19:00 czasu Polskiego. Datę potwierdziło klika serwisów mocno związanych ze Steam takich jak Steam Database. Warto również nadmienić, iż według analiz prowadzonych przez PC Gamer, letnia promocja Steam oferuje największe obniżki cen w porównaniu do wszystkich promocji pojawiających się na tejże platformie przez cały rok.

Nowa aplikacja dla Graczy, SSD 15GB/s – Tech-Game Newsroom (01.06-08.06)

Gigabyte przedstawił dyski SSD umożliwiające przesył danych na poziomie 15GB/s.

Na swoim stoisku Computex, Gigabyte zaprezentował swoją nową kartę SSD, Jest ona oparta na technologii PCIe 4.0. Auros AIC Gen4 SSD – bo tak nazwał ją Gigabyte, jest małym potworem wydajności. Umożliwia wpięcie czterech dyków SSD PCIe 4,0 M.2, o maksymalnej wielkości  2 TB, daje to nam maksymalnie 8 TB pamięci masowej. Spięcie dysków w konfiguracji RAID 0 pozwala na uzyskanie niesamowitych wyników wydajnościowych. Gigabyte, przetestował dysk programem CrystalDiskMark, który wyświetlił nieziemskie prędkości zapisu oraz odczytu przekraczające 15 GB/s. Dysk SSD jest wyposażony w aluminiową obudowę z nałożonymi podkładkami termicznymi ułatwiającymi rozpraszanie ciepła. Dodatkowo na karcie znajduje się mały wentylator, umożliwiający stały przepływ powietrza – co jest koniecznością, gdy w tak małą aluminiową obudowę, wciskamy cztery dyski M.2.

Nowa aplikacja dla Graczy, SSD 15GB/s – Tech-Game Newsroom (01.06-08.06)

Nvidia i nowe sterowniki 430.97.

31 czerwca NVIDIA opublikowała nowe sterowniki GeForce Hotfix 430.97. Nagłe poprawki, takie jak ta, wydawane są gdy NVIDIA musi rozwiązać niewielką liczbę rażących problemów które pojawiły się z niedawno wydanym sterownikiem, w tym przypadku 430,86 WHQL i 430,64 WHQL. Wydane tylko na Windows 10 sterowniki naprawiają awarię gry zauważoną w Forza Horizon 4 podczas jazdy przez tunele. Aktualizacja zajmuje się także błędem „Code 43” zauważonym na komputerach z procesorami Intel „Sandy Bridge” podczas próby zainstalowania sterowników WDDM 2.6 oraz 430.64 WHQL.

Zestawienie poprawek wygląda tak:

• naprawiono problem powodujący wyłączanie się gry Forza Horizon 4 po wjechaniu do wybranych tunelów,
  • usunięto usterkę, przez którą instalacja driverów 430.64 na komputerze z procesorem Intel Sandy Bridge i systemem Windows z aktualizacją May 2019 Update powodowała pojawienie się błędu 43.

Nowa aplikacja dla Graczy, SSD 15GB/s – Tech-Game Newsroom (01.06-08.06)

Nowy pasywny zasilacz od Seasonic.

Każdego roku, maniacy “komputerowej” ciszy, czekają na coraz to “mocniejsze” komponenty, które chłodzone są  pasywnie, czyli bez użycia żadnych “ruchomych” elementów takich jak wentylatory. Seasonic nie zawiódł i w tym roku dostarcza nam Prime Fanless TX-700. Nowy zasilacz zastępuje Prime Titanium Fanless 600W, będący aktualnie najsilniejszym (pod względem watów) zasilaczem chłodzonym pasywnie od Seasonic’a. Jego młodszy brat został zaktualizowany o dwa złącza 4 + 4 pinowe EPS, sześć 6 + 2 pinowych wejść do zasilania PCIe i do dwunastu złączy SATA. Co jest w tym wszystkim najlepsze? Jego “skuteczność” została oceniona na 94% 80 Plus Titanium, nawet przy 115 VAC.

Darmowa gra i ponad 2000 przecen. GOG rusza z Summer Sale Festival