Nintendo Switch Mini i Druga część Zeldy – Tech-Game Newsroom (17.06-23.06)

Witajcie w nowym „Tech-Game Newsroomie”! Co słychać w świecie gejmingowego IT? Czy do sieci właśnie wyciekło zdjęcie Nintendo Switch Mini? Czy gra tworzona ponad 7 lat właśnie miała swoją premierę? Czy Intel udostępnił program umożliwiający overclocking procesorów 9 generacji? O tych i kilku innych tematach, dowiecie się w poniższym tekście. Zapraszamy do lektury!

Nintendo Switch Mini i Druga część Zeldy – Tech-Game Newsroom (17.06-23.06)

Steam Link Anywhere? Steam Remote Play? O co chodzi?

W marcu 2019 roku funkcja Steam Link Anywhere została oddana graczom do beta-testów. Umożliwiła im ona strumieniowanie gier ze swojej biblioteki Steam na smartfona, za pomocą mobilnej sieci komórkowej. Teraz ta sama funkcja pojawi się również  w usłudze Steam In-Home, która zmieni swą nazwę na Steam Remote Play. Usługa ta pozwoli na pozostawienie włączonego komputera w domu, a następnie uruchomienia na nim gry zdalnie, póki sieć w której się znajdujemy będzie w stanie obsłużyć tak dużą przepustowość łącza. Aby ograniczyć zużycie naszej domowej sieci, istnieć będą opcje ograniczania rozdzielczości i liczby klatek na sekundę w grze, zależna od dostępnej przepustowości wysyłania danych. W wielkim skrócie, funkcja ta umożliwi przesyłanie strumieniowo gier z uruchomionego komputera w naszym domu na laptop/telefon/tablet oddalony o kilkaset kilometrów.

Intel Performance Maximizer – OverClocking procesorów 9 generacji

Intel udostępnił właśnie darmowy program Performance Maximizer – jest to narzędzie przeznaczone dla posiadaczy procesorów Intel Core dziewiątej generacji. Umożliwia automatyczne podkręcanie procesora (tylko tym procesorom, które mają odblokowaną takową możliwość czyli: Intel Core Core i7-9700K, i9-9900K, Core i9-9900KF, Core i7-9700KF, Core i5-9600KF, Core i5-9600K) na płytach głównych z układem Intel Z390. Do działania programu potrzebne jest co najmniej 8 GB pamięci RAM, 16 GB miejsca na dysku twardym, Windows 10 1809 lub nowszy.

Nintendo Switch Mini i Druga część Zeldy – Tech-Game Newsroom (17.06-23.06)

The Legend Of Zelda: Breath of the Wild – Druga część w produkcji tylko dlatego że „DLC nie wystarczy”

Kontynuacja The Legend of Zelda: Breath of the Wild została ogłoszona tego miesiąca na E3. Zapowiedź produkcji w formie filmiku dała nam podgląd w jaką stronę kierują stwórcy gry oraz tego czego możemy się spodziewać w jej następnej części. Producent gry, Eiji Aonuma uchylił rąbka tajemnicy i zdradził dlaczego zespół zdecydował się na powrót do Breath of the Wild, zamiast rozpocząć pracę nad zupełnie inna gra. Rozmawiając z Kotaku, Aonuma powiedział:

“Początkowo myśleliśmy o pomysłach na DLC do zeldy, Jednak w bardzo krótkim czasie mieliśmy ich tak wiele że stwierdziliśmy:           “” Mamy zbyt wiele pomysłów! zróbmy zamiast tego jedną nową grę i zacznijmy wszystko od zera “”.

Niektóre z tych pomysłów miały większy wpływ na twórców i wymagały głębszych zmian technicznych w grze, zdecydowano więc, że „DLC nie wystarczy”. W taki sposób narodził się zupełnie nowy i pełny sequel gry.

Seeds of Resilience – Gra tworzona ponad 7 lat

Po prawie roku testów beta i 7 latach gra Seeds of Resilience w końcu została wydana.    Jest to dwuwymiarowa produkcja w której gracz wciela się w “twórcę”, którego zadaniem jest zbudowanie swojej wioski od podstaw. Sama tytuł ma wyjątkową historię, jej zespół składa się z dwóch deweloperów Antonina i Alexandre Deudona. Podczas jej tworzenia, ta dwójka była bardzo zaangażowana w działania na rzecz środowiska. Wspólnie wyruszali na wyprawy survivalowe, gdzie uczyli się żyć w zgodzie z naturą. Swoje przeżycia i troskę o środowisko zawarli w gameplayu Seeds of Resilience

Nintendo Switch Mini i Druga część Zeldy – Tech-Game Newsroom (17.06-23.06)

Nowa konsola Nintendo – Switch Mini?

W świecie smartfonów, producenci obudów i szkieł ochronnych często uzyskują szczegółowe informacje na temat nadchodzących urządzeń z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, wszystko po to, by sprzedawać akcesoria już w dniu premiery nowego urządzenia. Plotki o tańszym Nintendo Switch Mini ponownie powróciły – wszystko za sprawą firmy zajmującej się akcesoriami. HonSon – chiński producent akcesoriów, wysyła e-maile przedstawiające przeprojektowaną konsolę Nintendo Switch Mini z zainstalowanym Joy-Con’ami. Firma twierdzi, iż produkuje futerały, folie i inne akcesoria do właśnie tejże konsoli. Wcześniejsze wycieki mówiły o dwóch “nowych” modelach Nintendo Switch. Jednym z nich może być więc Switch Mini, którego widzimy na powyższym obrazku.

Jeśli wszystko okaże się prawdą “Mini” będzie tańszą wersją Switcha, która nie otrzyma możliwości łączenia się ze stacją dokującą stojącą obok telewizora. W produkcji prawdopodobnie znajduje się również zaawansowana konsola Nintendo Switch „Pro”, mająca nieco lepszą specyfikację. Wszystko wskazuje na to iż “update” Switcha otrzymamy w stylu 3DS i jego nowej wersji New 3DS.

Nintendo Switch Mini i Druga część Zeldy – Tech-Game Newsroom (17.06-23.06)

ASUS ROG Swift PG35VQ – “Monitor zabójca”

35-calowy ultra-szeroki 200Hz monitor został po raz pierwszy zaprezentowany już w 2017 roku. Po ponad 3 latach jest w końcu gotowy. Z materiałów prasowych możemy śmiało powiedzieć, że powinien narobić zamieszania w strefie gamingowych monitorów. ROG Swift PG35VQ nie tylko podwaja częstotliwość odświeżania swojego poprzednika, ale dodaje także technologię Quantum Dot i  DisplayHDR 1000. Matryca Quantum Dot jest zgodna ze standardową gamą kolorów DCI-P3 w 90% i osiąga do 1000 nitów jasności. Monitor może pochwalić się rozdzielczością 3440 × 1440 oraz wsparciem dla G-Sync. Niemniej jednak, wyświetlacz takiego “kalibru” wymaga porządnego chłodzenia, na jego tylnym panelu umieszczone zostały dwa otwory wentylacyjne w które “wiać” będzie inteligentny wentylator dostosowujący swą prędkości do utrzymania odpowiednich temperatur bez generowania nadmiernego szumu. Niestety cena powala z nóg – 2699 GBP (około 12 000 PLN).

Tym krótkim tekstem o monitorze ASUSA kończymy nasze cotygodniowe podsumowanie wiadomości ze świata tech-gamingu. Trzymajcie się ciepło i do zobaczenia w kolejnym zestawieniu!

Rebel Galaxy kolejną darmową grą na Epic Games Store